Lengvata NATO kariams sukėlė diskusijas

Politika

Nors Klaipėdos miesto Tarybos opozicijos atstovė Nina Puteikienė ir tikino sveikinanti Klaipėdoje prasidedančias NATO jūrines pratybas BALTOPS 2018, jos pradėta diskusija dėl viešojo transporto lengvatų šių pratybų dalyviams niuansų, išsirutuliojo iki kalbų apie „didelius politinius žaidimus”.

Miesto tarybai buvo pateiktas sprendimo projektas, kuriuo siūlyta leisti pratybų dalyviams nemokamai važiuoti viešuoju transportu ir lankytis Mažosios Lietuvos istorijos muziejuje. N. Puteikienei užkliuvo, kodėl muziejui jokių kompensacijų nenumatoma, o VšĮ „Klaipėdos keleivinis transportas” (KKT) už tokią lengvatą gaus 8 tūkst. eurų.

„Muziejus patirs tokius pat hipotetinius nuostolius, kaip ir „Klaipėdos keleivinis transportas”, kuris juk dėl to nepaleis nei papildomų reisų – važiuos tiek patys autobusai, kurie ir taip važiuotų”, – sakė N. Puteikienė ir siūlė pritarti tokiai lengvatai, bet nemokėti KKT jokios kompensacijos.

Visgi KKT direktorius Gintaras Neniškis aiškino, kad Transporto lengvatų įstatymas numato, jog jei miestas nustato papildomas lengvatas, tai privalo būti kompensuojama.

Pasak jo, kariškiai privalės turėti bilietus, kurie bus išdalinti „sąmatos rėmuose pagal poreikius”. Vienos dienos bilieto kaina yra 2 eurai. Anot G. Neniškio, kitomis, ne pratybų dienomis, bilietai negalios ir niekas jai daugiau negalės pasinaudoti.

„Klaipėdoje tik vaikai iki septynių metų gali nemokamai važiuoti ir tai neužimdami vietos. Aš nesupratau, ką kareiviai darys Klaipėdos mieste. Tėvo, kuris visą gyvenimą pragyveno Klaipėdoje, klausiau, ar kada yra buvę tokios pratybos pačiame mieste. Sakė, kad niekada. Aš prieš tai, kad Klaipėda taptų poligonu. Siūlau balsuoti prieš, kad jiems skirtas transportas važinėtų tik poligone”,  – sakė Rusų sąjungai atstovaujanti Viačeslavas Titovas.

„Klausantis atrodo, kad NATO pajėgos mums nereikalingos. Visam pasaulyje savivaldybės su džiaugsmu priima tokias pajėgas, kiek jie išleis čia, gausime žymiai didesnę naudą”, – replikavo liberalas Arvydas Cesiulis.

„Tiesiai pasakyti, kad esame prieš NATO ir jų pratybas nedrąsu. Bet užteks tokio pokalbio, kad priešiška užsienio žiniasklaida parašytų, jog klaipėdiečiai priešinosi. Norima įvelti mus į didelius politinius žaidimus”, – savo ruožtu teigė vicemeras Artūras Šulcas.

Analogiškai kalbėjo ir opozicijos atstovas Arūnas Barbšys.

„Po to, kai Rusijos kariai su tankais atostogų metu pasivažinėjo Ukrainoje, tokios pratybos ir prasidėjo”, – sakė jis.

Nepaisant šių diskusijų Taryba pritarė tokiam sprendimui, o jau po balsavimo N. Puteikienė tikino, kad jos „pozicija labai aiški”: „Sveikinu NATO narius, ačiū, kad saugo Lietuvą. Bet gaila, kad Savivaldybė nerado galimybių jiems važiuoti nemokamai.”

„Didėja socialinė nelygybė, pensininkai irgi turi teisę važiuoti nemokamai, ne tik kareiviai”, – darkart replikavo V. Titovas.

„Yra tam tikri vertybiniai dalykai. Kad nereikėtų nemokamai „Zapad” pratybų dalyvių važinėti”, – savo ruožtu pasisakymus baigė meras Vytautas Grubliauskas.

INFORMACIJA

Ketvirtadienį Klaipėdos uostas pradėjo priiminėti 37 užsienio šalių karo laivus iš šešiolikos valstybių. Dalyvauti didžiausiose kasmetinėse  tarptautinėse jūrinėse pratybose  BALTOPS 2018 („Baltijos operacijos 2018“) atvyksta apie 4000 karo jūrininkų. Šiais metais pirmą kartą Lietuvai yra patikėta organizuoti šių pratybų parengiamąją fazę.

Pratybos vyks pagal tam tikrą scenarijų, imituojant susidariusį konfliktą tarp pramanytų šalių. Pratybų dalyviai pagal scenarijų yra suskirstyti į dvi grupes, iš kurių viena atlieka pagalbos suteikimo vienai iš pramanytų šalių, taip pat gynybos, kita – puolimo funkcijas.

Teigiama, kad pratybų metu atliekamos ir tobulinamos karo laivų manevravimo formuotėse, laivų konvojavimo, artilerinių šaudymų, priešlėktuvinės ir antiteroristinės gynybos, minų paieškos ir nukenksminimo, kovos su povandeniniais laivais, jūrų desanto išlaipinimo krante bei kitos karinės procedūros.

Pratybas, kurios vyks birželio 4-15 d.,  Baltijos jūroje organizuoja NATO smogiamosios ir palaikymo pajėgos (angl. Naval Striking and Support Forces NATO, trump. STRIKFORNATO), kurioms iš štabo laivo ,,Mount Whitney“ vadovauja JAV VI laivyno vadė viceadmirolė Lisa Frachetti (Lisa Franchetti).

Birželio 1–2 dienomis kariai lankysis Klaipėdos mokyklose, vyks į edukacines ekskursijas po Lietuvą.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Uostas ir jūra

Mieste, mariose ir jūroje vyks „Audros smūgis 2024“

Balandžio 22 d. – gegužės 10 d. Lietuvos kariuomenės Karinės jūrų pajėgos vykdys didžiausias 2024 metais organizuojamas pratybas „Audros smūgis ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Miestas

Dabartiniai vicemerai uždirba ženkliai daugiau

Trijų Klaipėdos vicemerų mėnesiniai atlyginimai šių metų pirmą ketvirtį vidutiniškai buvo 5679 eurai neatskaičius mokesčių. O pernai metais šie pareigūnai ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

ELTA

Lietuvos karo laivas dalyvauja tarptautinėje operacijoje Baltijos jūroje

Lietuvos kariuomenė (LK) praneša, jog nuo pirmadienio Lietuvos karo laivas „Skalvis“ dalyvauja Baltijos jūroje vykstančioje tarptautinėje sprogmenų paieškos ir naikinimo ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This