Statybos Juodkrantėje toliau tuština biudžetą

Regionas, Svarbu

Prie 1,28 mln. eurų, jau pervestų verslininkams kaip kompensacija už priverstinai nugriautą Juodkrantės restoraną, valstybei gali tekti pridėti dar 17 377 eurus ir palūkanas.

Tokį sprendimą trečiadienį priėmė Vilniaus apygardos administracinis teismas, išnagrinėjęs AB poilsio namai „Ąžuolynas” ieškinį valstybei, atstovaujamai Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos (VTPSI)  bei Neringos savivaldybės.

AB poilsio namai „Ąžuolynas” iš valstybės norėjo prisiteisti 305 570 Eur žalą, bet kol kas pavyko gauti tik 17 377 Eur. „Google Street View” nuotr.

Griovimais ir kompensacijomis pagarsėjusių Juodkrantės statybų istorija prasidėjo dar 2002 m., kai Neringos savivaldybės taryba patvirtino žemės sklypo detalųjį planą. 2004 m. Neringos savivaldybė AB poilsio namams „Ąžuolynas“ išdavė statybos leidimą statyti jachtklubą, žuvų restoraną ir jachtininkų viešbučius. Po kelių mėnesių „Ąžuolynas“ pardavė tik pradėtus statyti, 7 proc. baigtumo pastatus bendrovei Verslo investicijų projektų centras. 2005 m. pabaigoje namai buvo baigti statyti, atsakingos institucijos išdavė jų pripažinimo tinkamais naudoti aktą, verslininkai pradėjo pardavinėti butus žmonėms.

Bet jau 2006 m. prasidėjo teismai dėl statybų legalumo, trukę apie keturis metus – 2010-aisias buvo priimtas galutinis sprendimas, įpareigojęs statytojus nugriauti pastatus. Kol kas buvo nugriautas tik restoranas ir už tai valstybė verslininkams jau sumokėjo 1,28 mln. eurų. O kituose pastatuose dar yra ir situacijos įkaitais tapę butus ir už paskolas įsigiję žmonės.

Paaiškėjus, kad kompromisas dėl šių pastatų nebus rastas (pernai lapkritį Vyriausybė nutarė iki vasario 1 d. nutraukti pastatus galėjusį įteisinti teritorijų planavimo procesą), „Ąžuolynas” kreipėsi į teismą ir prašė  solidariai iš Neringos savivaldybės ir VTPSI priteisti 305 570 Eur žalą bei 5 proc. metinių palūkanų.

Ši žala esą atsirado praradus turtą ir pajamas už pastatytus ir parduotus statinius (turėjo 231 696 Eur grąžinti jau bankrutavusiam Verslo investicijų projektų centrui ir dar sumokėta 61 215 Eur kompensuojamųjų palūkanų). Be to „Ąžuolynas” turėjo sumokėti 9 763 Eur antstoliui bei skirti 2 896 eurus daliai žuvų restorano griovimo išlaidų padengti.

Bylą nagrinėjęs teisėjas Henrikas Sadauskas savo sprendime pažymėjo, kad prieplaukos namelis turėjo būti rekonstruotas, o ne nugriautas, kaip kad padarė Verslo investicijų projektų centras. Todėl konstatuota, kad „Ąžuolyno” turtinė žala, patirta dėl prieplaukos namelio nugriovimo, „nėra priežastiniame ryšyje su neteisėtais konstatuotais Neringos savivaldybės ir VTPSI veiksmais”.

Visgi teismas priteisė „Ąžuolynui” Verslo investicijų projektui centrui sumokėtų pinigų – 17 377 Eur, nes aplinkybės, dėl kurių dalis pastatų dar nėra nugriauti, esą nepaneigia fakto, kad „Ąžuolynas” dėl neteisėtų Neringos savivaldybės ir inspekcijos veiksmų neteko jai nuosavybės teise priklausančio nekilnojamo turto.

Beje, „Ažuolyno” atstovas teisme akcentavo, kad bendrovė ateityje dar patirs jachtininkų viešbučio ir jachtininkų viešbučio griovimo išlaidų ir, kai jos bus aiškios, teismui pateiks dar vieną reikalavimą atlyginti žalą.

Sprendimas per vieną mėnesį nuo jo paskelbimo dienos gali būti skundžiamas apeliaciniu skundu Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Laiškai iš jūros, Svarbu

Burlaivininko užrašai: Klaipėdieti, plaukiam į Juodkrantę!

Klaipėda – miestas prie vandenų: Baltijos jūros, Kuršių marių ir Dangės upės. Gamta, geografija ir istorija vertė klaipėdietį lipti į ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

Regionas

Vykstantiems į „Žiobrines“ Neringoje - įvažiavimo lengvata

Šį savaitgalį Neringa organizuoja „Žiobrines“ ir kviečia leistis į kulinarinę kelionę po Kuršių neriją. Čia bus kepami ypatingai paruošti, ant ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Svarbu, Temos

Rimantas Cibauskas teisme pasijautė beždžione 

Klaipėdos apylinkės teismas pagaliau išnagrinėjo dar 2022-ųjų gruodį užvestą bylą, kurioje antstolė siekia, jog valstybinę žemę nelegalia tvora aptvėręs ir ...
2024-04-24
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This