Komunizmas Smiltynėje

Miestas, Svarbu

„Atvirai Klaipėdai” beieškant atsakymo į skaitytojo klausimą paaiškėjo, kad uostamiesčio savivaldybė ne tik kad nesirūpina turtu, į kurio būklės pagerinimą prieš beveik penkerius metus investavo 1,65 mln. eurų Europos Sąjungos (ES) ir savo biudžeto lėšų, bet ir leidžia nemokamai juo naudotis.

Tokia situacija yra susiklosčiusi Smiltynėje, Ledų rago įlankoje, buvusiose laivų kapinėse. Tik „Atvirai Klaipėdai” pradėjus domėtis Savivaldybės administracijos direktorius Saulius Budinas pažadėjo, jog nurodys Viešosios tvarkos skyriui aiškintis, ar ten laivai švartuojami legaliai. O pačios čia esančios krantinės, pasirodo, iki šiol niekam nepriklauso ir tik dabar ketinama pradėti ilgai trunkančias jų pripažinimo bešeimininkėmis procedūras.

Skaitytojo nuotr.

Išvalė ir viskas

„Atvirai Klaipėdai” buvusių laivų kapinių nuotrauką atsiuntęs klaipėdietis teiravosi, ar šioje teritorijoje teisėtai švartuojami įvairūs laivai ir kiti plaukiojantys mechanizmai.

Kai kurie šaltiniai rašo, kad iki 1945 m. šioje vietoje buvo didžiulė kopa, nukasta, kai Klaipėdoje buvo statomas žvejybos uostas ir prireikė grunto. Vėliau į iškastą įlanką buvo atplukdomi nurašyti laivai ir paliekami nuskęsti. Tokios „laidotuvės” čia vyko iki 1970-ųjų. Tada tokių laivų niekas neregistravo. 2010-aisiais, kai Savivaldybė pradėjo procedūras siekiant gauti ES lėšų įlankai išvalyti, buvo kalbama, kad atlikus šiuos darbus čia bus galima statyti naują jachtų uostelį.

Atlikus valymo darbus, jų viešinimo tekste skelbta, kad buvo iškelta apie 1500 tonų laivų liekanų, o čia „atsiras naujas paplūdimys, patenkantis į miesto teritoriją”.

2013 m. darbus, atsiėjusius 5,7 mln. litų (iš kurių 639 tūkst. sudarė pačios Savivaldybės lėšos), atliko UAB „Garant Diving“.

Savivaldybės administracijos Projektų valdymo skyriaus vedėja Elona Jurkevičienė patikino, kad iki šiol nėra jokių planų ar projektų, pagal kuriuos kas nors daugiau būtų daroma šioje teritorijoje.

Nuo ainošiaus pas kaipošių

Pradėjus domėtis, ar kas ir kokiu pagrindu išvalytoje akvatorijoje laiko laivus, teko nemažai paklaidžioti.

Pirmiausiai kreipusis į Savivaldybės administracijos Miesto ūkio departamento direktorių Liudviką Dūda, šis išreiškė įsitikinimą, kad tai yra ne miesto, o Uosto direkcijos valdos ir kompetencija.

Visgi ir uosto kapitonas Adomas Alekna, ir Uosto direkcijos generalinis direktorius Arvydas Vaitkus patikino, kad ši vieta uosto akvatorijai nėra priskirta ir yra būtent Savivaldybės valdos.

Atsakymo vėl pradėjus ieškoti Savivaldybėje, jos Transporto skyriaus vedėjas Rimantas Mockus irgi negalėjo pasakyti, ar šie laivai turi teisę ten stovėti. Tarnautojas svarstė, kad tai galbūt yra Lietuvos transporto saugos administracijos kompetencija.

Pasiteiravus Finansų ir turto departamento direktorės Aldonos Špučienės, gal visgi Savivaldybė gauna kokias nors rinkliavas už šių laivų stovėjimą, ji iš pradžių negalėjo atsakyti į šį klausimą ir tik vėliau pasitikslinusi pas specialistus informavo, jog įlankos krantinės šiuo metu niekam nepriklauso.

„Turto skyrius ruošiasi pradėti procedūras, kad teismai jas pripažintų bešeimininkėmis, o priėmus tokį sprendimą, jas būtų galima perimti Savivaldybės nuosavybėn. Tačiau tai yra ilgai trunkančios procedūros”, – sakė ji.

„Bendra situacija yra žinoma. Šiuo metu vyksta visų krantinių Klaipėdos ribose identifikavimo procedūros. Dabar dirbama ties Dangės krantinėmis, netrukus prasidės ir krantinių palei Kuršių marias identifikavimo procesas. Tai reiškia, jog iš pagrindų aiškinamasi, kam kuri teritorija priklauso, ar niekas nėra savavališkai užėmęs. Pirminiais duomenimis, jūsų minima atkarpa iš tikro šeimininkų neturi, tačiau tai galutinai paaiškės atlikus visas procedūras. Vis dėlto, vandens ruožas, kuriame stovi nurodyti laivai, priklauso Klaipėdos miesto savivaldybei. Tad pagal iš jūsų gautą informaciją, ten nuvyks viešosios tvarkos skyriaus darbuotojai ir patikrinsi, turi šie laivai leidimus ten būti, ar ne”, – taškus galiausiai sudėliojo Savivaldybės administracijos direktorius Saulius Budinas.

Visgi, praėjus keletui dienų, praėjusį penktadienį , „Atvirai Klaipėdai” pasiteiravus, gal jau buvo atliktas patikrinimas ir aiškūs rezultatai, Administracinės veiklos poskyrio vedėjas Marius Poimanskis teigė, jog dar nebuvo gauta nurodymo atlikti tokį patikrinimą.

 

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Sportas

Sporto mėgėjams – naujas stadionas 

Klaipėdos savivaldybė skelbia, kad šalia jai priklausančios „Gilijos“ pradinės mokyklos (Taikos pr. 68) atliekami paskutiniai naujo stadiono įrengimo darbai – ...
2024-04-24
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Idėja apie transporto eismą Mažvydo alėja - neužmiršta

„Arūnas Tuma kažkuriame posėdyje sakė, kad reikės ir Mažvydo alėją perkasti”, – Klaipėdos miesto tarybos Miesto plėtros ir strateginio planavimo ...
2024-04-24
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Uostas ir jūra

Kruizinės laivybos sezono startą paskelbė muzikuojantis laineris

Šaltą, vėjuotą ir lietingą antradienio vidurdienį Klaipėdos uoste prisišvartavo pirmasis šiemet kruizinis laivas. Laineriui „Le Bellot” – tai ir pirmasis ...
2024-04-23
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This