Mirė Leonas Jezerskas

Regionas

Penktadienį, eidamas 93-iuosius metus, mirė ilgametis Ventės rago ornitologinės stoties vedėjas, žymus gamtininkas Leonas Jezerskas.

Galbūt tai viena iš paskutiniųjų žymiojo ornitologo nuotraukų, darytų 2016 m. rugpjūčio pabaigoje? Palmiros Mart nuotr.

Beveik prieš dvejus metus, 2016 m. rugpjūty „Atviros Klaipėdos” žurnalistei teko bendrauti su šiuo įstabiu žmogumi ir jį fotografuoti. Būdamas jau tada fiziškai silpnos sveikatos, žymusis ornitologas tebebuvo išsaugojęs puikią atmintį ir, žinoma, savo specifinį, šie tiek kandoką humoro jausmą. Tačiau vokiečių kalba atmintai deklamavo ilgiausią ištrauką, regis, iš „Fausto”!

Savo kukliame kambarėlyje Ventės rage ornitologas buvo apsikrovęs raštais, aktyviai domėjosi, kas vyksta Lietuvoje, ir labai sielojosi, kad niekas nebeišleis jo surinktų ilgamečių tyrimų, susijusių su medžių kenkėjais.

Tada jo artimųjų sumanymu ketinta rengti knygą apie žymųjį gamtininką, kilusį  iš Kauno, bet didžiąją savo gyvenimo dalį praleidusį Ventės rage, tačiau paskutiniu momentu L. Jezerskas šios minties atsisakė.

Amžinatilsį nebuvo sukūręs šeimos, jis buvo fanatiškai atsidavęs mylimam darbui, gamtai, paukščiams bei labai mylėjo pamario kraštą.

Savo kambarėlyje Ventės rage orinitologas buvo tvarkingai išdėliojęs ir sugrupavęs savo ilgamečius tyrimus apie medžių kenkėjus. Palmiros Mart nuotr.

INFORMACIJA

Leonas Jezerskas paukščius stebėti ir žieduoti Ventės rage pradėjo 1954 metais. Rengė disertaciją „Lietuvos miestų uoksiniai paukščiai ir jų globos priemonės“, tačiau dėl tam tikrų aplinkybių jos nebaigė. Patobulino paukščių gaudymo žiedavimui priemones ir metodus, sukūrė žymiąsias zigzagines gaudykles. 

L. Jezersas buvo tarp moksleivių labai populiarių „Paukščių dienų“ sumanytojas ir rengėjas, skaitė mokiniams paskaitas, mokė juos pažinti paukščius, skiepijo meilę gamtai – vaikai jį labai mylėjo.

Už puikų gamtininko darbą apdovanotas garbės, padėkos raštais, už visuomeninę auklėjamąją veiklą – Tado Ivanausko ornitologine premija. Tačiau dėl savo aštraus būdo, savo nuomonės turėjimo ir jos gynimo, nesitaikstymo su kai kuriomis anų dienų realijomis sovietinės valdžios L. Jezerskas mėgiamas nebuvo.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This