Pirmokų priėmimas: problemos „Verdenėje” ir „Smeltėje”

Švietimas

Klaipėdos savivaldybė išplatintame pranešime spaudai pripažįsta, kad šiemet ir vėl didžiausia problema priimant pirmokus yra „Verdenės“ progimnazijoje.

Į suplanuotas klases būsimieji pirmokai netelpa ir pietinėje miesto dalyje esančioje „Smeltės“ progimnazijoje. Tiesa, esant poreikiui čia numatoma suformuoti dar vieną klasę.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Nors galutinis pirmokų skaičius bus patvirtintas pirmąją mokslo metų dieną, kol kas jų skaičiuojama beveik tiek pat, kiek pernai – apie 1850.

„Mokyklos pradėjo skelbti preliminarius vaikų, priimtų į mokymo įstaigas, sąrašus ir mums suprantamas tėvelių nerimas. Tačiau noriu pabrėžti – sąrašai yra preliminarus“, – pranešime spaudai cituojama Klaipėdos savivaldybės administracijos Ugdymo ir kultūros departamento direktorė Nijolė Laužikienė.

Yra tėvų, kurie būsimuosius pirmokus registravo ne vienoje mokykloje, o keliose ir net raginami įstaigų vadovų kuo greičiau pasirinkti vieną ugdymo įstaigą, dar to nepadaro. Nors juridiškas šios datos terminas – rugpjūčio 31-oji, tėveliams dar kartą primygtinai siūloma apsispręsti kuo greičiau.

„Didžiausia problema „Verdenės“ progimnazijoje, kuri negali priimti apie trisdešimties pirmokų. Veiksmų jau imtasi. Jeigu mokykla negali priimti visų mikrorajono mokinių, bus steigiamos klasės gretimo mikrorajono ugdymo įstaigose. Tokia galimybė yra Vitės mokykloje ar „Saulėtekio“ progimnazijoje. Svarstoma galimybė vaikus iki ir iš jų pavėžėti. Žinoma, tėvai taip pat gali pasirinkti kitą mokyklą, kurioje ir taip yra vietų“, – aiškina N. Laužikienė.

Ji taip pat tvirtina, jog įstaigų vadovai yra raginami dar kartą patikrinti jau paskelbtus preliminarius vaikų sąrašus. Mat ne pirmi metai susiduriama su gudravimais, kai Klaipėdos rajone gyvenantys žmonės deklaruoja savo gyvenamąją vietą pas uostamiestyje įsikūrusius draugus ar gimines ir taip teoriškai gauna teisę vesti vaikus į mokyklas Klaipėdoje.

„Noriu priminti, kad ugdymo įstaiga turi galimybė patikrinti, ar šeima tikrai gyvena ten, kur teigia gyvenanti“, – pasakoja N. Laužikienė.

Tokiu atveju tėvai turėtų pateikti dokumentus, kad tai jų nuosavybė, jie moka už elektrą, vandenį, komunalines paslaugas. Jei būstas nuomojamas, reikia turėti „Registrų centre“ registruotą sutartį.

Savivaldybė primena, kad nuo šių metų pasikeitė registracijos į mokyklas tvarka. Šiemet buvo galimybė prašymus siųsti ir paštu. Tai reikėjo padaryti iki vasario 19 dienos imtinai. Visi jie turėjo būti užregistruoti kaip atsiųsti 19 dieną, nesvarbu ar buvo gauti prieš savaitę, ar iš vakaro. Tačiau viešojoje erdvėje kai kurie pirmokų tėvai jau tvirtina, kad kai kurių mokyklų atstovai jiems aiškino, jog prašymai buvo registruojami pagal atsiuntimo datą – esą buvo svarbu, ar jis atsiųstas sausio 5-ąją, ar vasario 1-ąją.

Tėvai sutartis su mokyklomis gali pasirašyti iki rugpjūčio 31 dienos, tačiau priėmimo komisijos savo darbą baigia jau šio mėnesio 25 dieną. Tuomet bus paskelbti oficialūs sąrašai, bet priėmimas vyks ir toliau bei bus sprendžiamos konkrečios problemos.

1 Comment

  1. Ruslanas

    Gyvename Kretingos gatvėje – 2 minutės nuo mokyklos pėsčiomis. Nusiuntėme prašymą į „Verdenės” progimnaziją sausio 31 d., tačiau į sąrašą nepatekome – esame laukiamųjų sąrašo pačioje pabaigoje. Taip tvirtina vadovė. Tuo tarpu, tame pačiame name gyvenantys jau sąrašo pradžioje. Išvada: nauja į mokyklas priėmimo tvarka visiškas fiasko; ir kaip įprasta Lietuvoje, esame oficialiai ir atvirai apgaudinėjami jau nuo pirmos klasės. Labai įdomu, kaip suveiks komisijų sudarymo taktika ir kaip šį kartą bus paaiškinta ne kodėl mes nepatekome, o kaip realiai buvo sudaromas sąrašas. Pamąstymui: Apraše seserų ir brolių prioritetas tik dar labiau įtvirtina mūsų Lietuvėlę kaip „švogerių krašto” mentaliteto įsišaknijimą.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Regionas

Palangoje – lauko paroda apie Joną Šliūpą

Palangoje atidaryta Lietuvos nacionalinio muziejaus paroda „Kas išsigando Šliūpo?“, parengta pagal Miglės Anušauskaitės komiksų knygą. Apie spalvingą pirmojo Palangos burmistro ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

Sportas

Nepriklausomybės dienai - moksleivių 3x3 krepšinio turnyras

Ketvirtadienį Klaipėdos „Versmės“ progimnazijoje įvyko 3×3 krepšinio turnyras, skirtas Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo dienai paminėti. Neseniai atnaujiną mokyklos sporto salę užplūdo ...
2024-03-08
Skaityti daugiau

Švietimas

Šešios uostamiesčio mokyklos įgyvendins Tūkstantmečio mokyklų programą

Klaipėdos miesto savivaldybė netrukus pradės įgyvendinti Tūkstantmečio mokyklų programą. Jau parengtas pažangos planas, artimiausiu metu bus pasirašoma bendradarbiavimo sutartis. Šalyje ...
2024-02-22
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This