Pradės veikti centralizuota vaiko teisių apsaugos sistema

Regionas

Nuo šių metų  liepos 1 d. pradeda veikti centralizuota vaiko teisių apsaugos sistema.

Apie tai, kokie pokyčiai laukia Klaipėdos rajono savivaldybės administracijos Vaiko teisių apsaugos skyriaus, pasakoja administracijos direktoriaus pavaduotoja Ligita Liutikienė.

Jos teigimu, visų pirma, keičiasi Vaiko teisių apsaugos tarnybos pavaldumas.

Vaiko teisių apsaugos funkcija, kuri iki šiol priklausė savivaldybėms, keičiama į valstybinę vaiko teisių apsaugos funkciją.

Klaipėdos rajono savivaldybės administracijos Vaiko teisių apsaugos skyriaus darbuotojai tampa Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos Klaipėdos apskrities Vaiko teisių apsaugos skyriaus darbuotojais.

Asociatyvi Palmiros Mart nuotr.

Iš viso Lietuvoje veiks 12 tokių teritorinių skyrių, kurie apims visas 60 savivaldybių. Šiuo metu vaiko teisių apsaugos specialistai dalyvauja mokymuose, kuriuose yra supažindinami su laukiančiais pokyčiais.

Po pertvarkos skyriuje lieka dirbti visi 8 specialistai. Visi darbuotojai dirbs įprastu darbo laiku, o po darbo valandų, švenčių dienomis ir savaitgaliais dirbs kiti budintys darbuotojai, kurie reaguos į pranešimus visoje apskrityje.

Savivaldybės pranešime teigiama, kad nors pavaldumas ir keičiasi, tačiau skyriaus darbuotojams darbų apimtys ir atsakomybė nesumažėja.

Savivaldybei svarbu užtikrinti reikiamų paslaugų prieinamumą vaikui ir šeimai, todėl, L. Liutikienės teigimu, savivaldybė toliau bendradarbiaus su skyriaus specialistais.

Iš esmės Savivaldybė po liepos 1 d. vykdys visus administracijos direktoriaus įsakymu patvirtintus sprendimus, susijusius su vaiku ir šeima bei spręs šios srities problemas, o sprendimus, kuriuos priims teismas, pavyzdžiui, vaiko atskyrimą, tėvų valdžios ribojimą, nuolatinės globos nustatymą ir kt., vykdys Vaiko teisių apsaugos skyrius, kuris bus pavaldus jau ne Savivaldybei.

Savivaldybė taip pat turės užtikrinti vaiko laikinos globos funkciją, kai šis netenka tėvų globos. Tam ruošiami socialiniai globėjai.

Kadangi Savivaldybės administracijoje nebeliks vaiko teisių apsaugos specialistų, tai steigiami nauji etatai, kurie turės užtikrinti, kad institucijos bendradarbiautų tarpusavyje. Neseniai darbą Savivaldybėje pradėjo Tarpinstitucinio bendradarbiavimo koordinatorė.

Dirbs ten pat

Pranešime sakoma, kad kol kas Vaiko teisių apsaugos skyriaus specialistai lieka tose pačiose patalpose Klaipėdos g. 11. Gargžduose.

Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnyba Savivaldybės paprašė ir Taryba pritarė panaudos pagrindais neatlygintinai leisti naudotis šiomis patalpomis iki šių metų gruodžio 31 d.

Buvo siūlyta skyrių perkelti į patalpas „Sodros“ pastate, tačiau patalpos ten – nesuremontuotos, netinkamos darbui.

Taryba taip pat pritarė ir kompiuterių, kompiuterinės įrangos, programinės įrangos, lengvojo automobilio „Škoda Fabia“ perdavimui Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybai.

Pranešama, kad nesikeičia iš Vaiko teisių apsaugos skyriaus specialistų telefonai.

Teigiama, jog Vaiko teisių apsaugą ir toliau užtikrins ilgus metus Gargžduose dirbę profesionalūs specialistai, kurie puikiai pažįsta rajono vaikus ir šeimas.

„Reikia tikėtis, kad po vaiko teisių apsaugos sistemos centralizavimo Teritoriniai vaiko teisių apsaugos skyriai tiesiogiai gins ir užtikrins vaiko teises ir atstovaus vaiko teisėms ir teisėtiems interesams. Mes, kaip Savivaldybė, padėsime, bendradarbiausime ir bendrausime, nes vaiko teisės, kokybiškos ir efektyvios paslaugos vaikams ir šeimoms – vienas iš Savivaldybės prioritetų“, – sako L. Liutikienė.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Regionas, Svarbu

Vietoje grąžinimo į darbą - solidi sąskaita (dar atnaujinta)

Pernai rugpjūtį iš Klaipėdos rajono savivaldybės Jono Lankučio viešosios bibliotekos direktorės pareigų atleistai Indrai Tamašauskienei pirmos instancijos teisme nepavyko įrodyti ...
2023-02-21
Skaityti daugiau

Regionas

Raudonojo Kryžiaus planuose - įkurtuvės ir Klaipėdos rajone

Humanitarinę ir socialinę pagalbą visos šalies gyventojams teikiantis, įvairias akcijas vykdantis Lietuvos Raudonasis Kryžius ieško būdų įsitvirtinti ir Klaipėdos rajone. ...
2023-01-06
Skaityti daugiau

Regionas

Ieško rangovo Jokšų tilto rekonstrukcijai

Ruošiamasi unikalaus kultūros paveldo objekto – Jokšų tilto – rekonstrukcijai. Savivaldybė paskelbė konkursą ir ieško rangovo, kuris padėtų atstatyti tiltą, ...
2022-12-09
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This