Grįžo. Negrįžo. Likimas nežinomas

Mums rašo

Agnė Mikniūtė
2018-06-18

Komentarų: 0

Istorijos pakeisti neįmanoma, tačiau mūsų tautos istoriją būtina saugoti ir nuolat prisiminti.

1941 m. birželio 14 d. tūkstančiai lietuvių dėl jiems nesuprantamų priežasčių pradėjo kelionę į tolimuosius rytus, į Sibirą.

Tuometinė valdžia skelbė, jog į Sibirą išveža visokio plauko nusikaltėlius, tačiau didžiąją tremtinių dalį sudarė senukai, moterys ir bejėgiai vaikai. Bėgant metams tremtiniai tapo eiline statistika – paprasčiausiu skaičiumi, įrašytu istorijos vadovėliuose. Tačiau tas vienas skaičius savyje talpina tūkstančius skirtingų žmonių likimų. Grįžo. Negrįžo. Likimas nežinomas.

Tremtinių ir politinių kalinių pavardžių skaitymai tęsėsi net 19 valandų, nuo birželio 14 d. 13.00 val. iki birželio 15 d. 8.30 val. Per šį laiką iš viso buvo perskaitytos net 20 tūkstančių žmonių pavardės.

Antrus metus iš eilės Gedulo ir vilties dieną, pagerbiant masinių tremčių ir žudynių aukas, klaipėdiečių lūpose suskambo tūkstančių tremtinių ir politinių kalinių vardai. Pilietinę akciją „Ištark. Išgirsk. Išsaugok.” net dešimtyje Lietuvos miestų organizavo labdaros ir paramos fondas „Jauniems”.

Klaipėdoje šią akciją koordinavo Klaipėdos jaunimo organizacijų asociacija „Apskritasis stalas” (KLAS) drauge su Lietuvos skautija „Pamario tuntas”. Prie akcijos įgyvendinimo taip pat prisidėjo Klaipėdos miesto kultūros centras „Žvejų rūmai”. Tremtinių ir politinių kalinių pavardžių skaitymai tęsėsi net 19 valandų, nuo birželio 14 d. 13.00 val. iki birželio 15 d. 8.30 val. Per šį laiką iš viso buvo perskaitytos net 20 tūkstančių žmonių pavardės.

Pasak organizatorių, prie šios gražios pilietinės akcijos prisidėjo daugiau nei 100 žmonių.

10 KLAS savanorių padėjo koordinuoti skaitymus, 15 skautų ir šaulių pasikeisdami saugojo Lietuvos trispalvę, o prie skaitytojų tribūnos vienas kitą keitė net 105 asmenys. KLAS pirmininkas Laurynas Gaidelis džiaugėsi, jog norą dalyvauti šioje akcijoje pareiškė įvairaus amžiaus žmonės. Simboliška, kad ši akcija vyko prie „Arkos” paminklo, skirto Lietuvos vienybei.

Pasak pirmininko, tokios akcijos ir panašios iniciatyvos didina mūsų visų vienybę, skatina visuomenės pilietiškumą ir didina mūsų visų supratimą apie tremtinių lemtį bei kokią reikšmę tokie įvykiai turi mūsų tautos istorijai.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Mums rašo

„Apskritasis stalas“: nuo savanorystės iki svajonių išsipildymo

Klaipėdos jaunimo organizacijų asociacija „Apskritasis stalas“ (KLAS) uostamiestyje gyvuoja 20 metų. Jos veikla puikiai žinoma ne tik mūsų mieste, bet ...
2019-09-11
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Miestas, Svarbu

Jaunimas vėl įvertino savo lyderius

Šeštadienio vakarą vykusio specialaus renginio metu apdovanoti uostamiesčio savivaldybės Jaunimo reikalų tarybos rengiamų Klaipėdos miesto jaunimo apdovanojimų laureatai.
2018-11-10
Skaityti daugiau

Politika

Socialdemokratų kandidatas į merus - Benediktas Petrauskas

Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) Klaipėdos miesto skyrius penktadienio vakarą vykusios konferencijos metu išsirinko kandidatą į merus. Juo tapo Benediktas Petrauskas. ...
2018-10-27
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This