Sakurų parko darbai gali prasidėti dar šiemet

Miestas, Svarbu

Klaipėdos savivaldybė kviečia visuomenę susipažinti su jos užsakymu rengiamo Sakurų parko techninio darbo projekto projektiniais pasiūlymais ir pareikšti nuomonę bei pastabas.

Parką numatoma įrengti teritorijoje tarp Žvejų rūmų ir Klaipėdos Naujosios Apaštalų bažnyčios (ties Taikos prospekto ir Naikupės gatvės sankryža).

Jame numatoma pasodinti apie dviejų rūšių rožiniais žiedais žydinčių 50 sakurų. Kadangi Klaipėdos miestas pasižymi aukštu gruntinio vandens lygiu, o šie augalai drėgmės nemėgsta, sakurų sodinimui būtų suformuojamos kalvos. Dar būtų sodinamos kalninės juodosios pušys, azalijos, rododendrai ir kiti augalai. Sklype esantys dideli vertingi medžiai (karpotasis beržas, platanalapis klevas, baltasis gluosnis, paprastaisi lazdynas ir kiti) būtų išsaugomi.

Taip pat numatoma suformuoti penkialapio sakuros žiedo formos tvenkinį. Tvenkinio centre numatoma salelė su japoniška pušimi ir tradiciniam japoniškam sodui būdingu akmeniniu žibintu. Šalia tvenkinio planuojama poilsio aikštelė su suolų ir lauko akmenų kompozicija. Sala su poilsio aikštele būtų apjungiama mediniais tilteliais.

Šiaurės vakariniame sklypo kampe numatoma suformuoti kalvą, po kuria būtų įrengtas tualetas. Takai (iš plokščių akmenų ir sutvirtintos smulkių akmenėlių dangos) numatomi esamų takų vietose. Papildomai numatomas takelis iš Naujosios apaštalų bažnyčios automobilių stovėjimo aikštelės.

Poilsio zonos projekte dėstomos aplink sakurų medelius bei planuojamo tvenkinio šiaurinėje pusėje.

Išilgai Naikupės gatvės numatomos dviračių stovėjimo vietos. Šalia planuojamų dviračių ir pėsčiųjų takų numatomos vaikų žaidimo aikštelės su specialia danga ir įrenginiais skirtais įvairioms amžiaus grupėms.

Projektuotojai (architektai Vinga Juškauskaitė ir Vilius Bridikis bei želdinių projektų vadovė Jurga Kučinskienė) akcentuoja, kad tradiciniame japonų sode dviračių takas nėra būdingas elementas, todėl siūloma jį įrengti išilgai sklypo šiaurinės ribos.

Šalia tvenkinio planuojami mediniai suolai savo forma ir konstrukcija primenantys japoniško sodo „zigzaginį“ lieptelį. Tvenkinio tilteliai taip pat mediniai su mediniais turėklais. Aplink sakurų kalvas numatomos suolų kompozicijos.

Ties pagrindiniu patekimo keliu į parką (iš Taikos pr.) siūloma įrengti tradicinius japonų „torri“ vartus.

Visą parko teritoriją numatoma apšviesti. Pagrindinių takų apšvietimui siūlomi modernaus stiliaus LED stulpiniai parko šviestuvai. Papildomai numatomi LED žemės prožektoriai sakurų medelių apšvietimui iš apačios. Prožektorių šviesos spektras esą turėtų paryškinti rausvą sakurų žiedlapių spalvą.

Savivaldybės administracijos Miesto ūkio departamento direktoriaus Liudviko Dūdos teigimu, šių metų biudžete jau yra numatyta lėšų parko projekto įgyvendinimui, tad tik gavus projektą iš karto būtų skelbiamas rangos konkursas. Darbus tikimasi pradėti dar šiemet.

Projektą už 17 545 Eur rengia UAB „Nacionalinių projektų rengimas“.

Su parko planu galima susipažinti čia.

Pasiūlymus dėl priešprojektinių sprendinių galima teikti iki birželio 29 d. el. paštais vinga.juskauskaite@adem.lt ir rima.pletkauskiene@klaipeda.lt.

2 Comments

  1. Anonimas

    Kad pasiekti visuomene išeiti į viešąją erdvę reikalinga užtikrinti ir saugią aplinką. Kaip su saugumo priemonėm kaip kamerom? Klaipėdai deklaruojant darnaus judumą kaip prioritetą manau dangos (akmenėlių skalda) nėra labai patogios neįgaliųjų judumui, bei vis populiarėjantėms elektriniams paspirtukams ar dviračiams. Didžiausias traukos objektas mano supratimu, bus vandens telkinys, mano nuomone ne tik suoliuku ten mažoka, bet ir kitokiu sėdėjimo/poilsio elementų. Saloje taip pat ne tik švietuvo ir medžio. Prie Taikos pr. esanti vien žolės erdvė galėtų būti išnaudojama labiau, nes žmoniu srautas nuo Taikos pr. bus didžiausias? galėtų būti ir kažkokia pasisėdėjimo aikštelė, ar viešiem renginiam, kaip grupinė treniruotė su vandens pasipildymo taškais, ar vėliavų stiebas su Klaipėdos ar Lietuvos simbolika, ar sūpynės ar kt. Ar numatoma žolės drėkinimo sistema? Nes eant tokiom sąlygom tai bus viskas nugeltonave.

    Reply
  2. Diana

    Puiku, bet nėra numatyta erdvė vaikams: pažaisti, pabėgioti,…

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas

Baigė remontuoti Taikos prospekto šaligatvį

Klaipėdos savivaldybė skelbia, jog baigti šaligatvio nuo Sausio 15-osios g. iki Tiltų g. remonto darbai. Darbų metu įrengtas 2,5 m ...
2024-04-11
Skaityti daugiau

Transportas

Taikos prospekto eismo valdymas - neįveikiama užduotis?

Nors eismo valdymo sistemos modernizavimo vienoje iš pagrindinių Klaipėdos transporto ašių – Smiltelės g., Taikos prospekto, Tiltų, Herkaus Manto ir ...
2024-04-04
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės

Gatvėje - negyvas vyras

Klaipėdos policija pranešė, kad šeštadienio vakarą, apie 20 val., Naikupės gatvėje rastas mirusio apie 40 metų amžiaus nenustatytos tapatybės vyriškio ...
2024-03-31
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This