Liepos 6-ąją žais ripką

Regionas

Sendvario seniūnija Valstybės dieną ir Lietuvos 100-metį paminėti kviečia prie Eketės piliakalnio – liepos 6 dieną čia vyks 6-tasis tradicinių lietuvių liaudies žaidimų čempionatas. Šių metų čempionato naujovė – nacionalinio lietuvių sporto žaidimo ripkos varžybos.

Pageidaujantys pasivaržyti ripkos čempionate, turėtų suburti 7-nių žaidėjų komandą. Labiau individualias rungtis mėgstantys šventės svečiai irgi nebus nuvilti – vyks lenktynės su kojūkais, lankų ir ratų varymas, Katino ar Vilkelių žaidimai, išstūmimo iš rato su lazda rungtis, fektavimasis lazdomis, šaudymas iš lanko, ieties metimo ir kt. varžybos.

6-ojo Tradicinių lietuvių liaudies žaidimų čempionato atidarymas prasidės 16 val. , tačiau linksmybės – anksčiau.

15 val. pajudės Šimtmečio eisena – nuo  Gvildžių kaimo ribos iki Eketės piliakalnio. Pakeliui bus atidengtas Gvildžių paminklinis akmuo ir Lietuvos valstybės 100-mečiui paminėti skirtas stogastulpis.

Per šventę prie Eketės piliakalnio vyks ir jomarkas, liaudiškos ir populiariosios muzikos koncertai: gros kaimo kapela „Martvežiai“, dainuos Pauliaus Stalionis. 21 val. visi sugiedos Tautišką giesmę.

INFORMACIJA

Ripka, arba ritinys – išskirtinai lietuviškas žaidimas, užuominos apie jį siekia dar Vytauto Didžiojo laikus. Ripką žaidžia dvi komandos, kiekvienas žaidėjas turi po plokščią lazdą, skirtą stabdyti riedančią ripką. Pati ripka yra iš medžio išpjautas skridinys, kuris kartais pakaustomas metaliniu žiedu – kad būtų tvirtesnis. Žaidėjai meta ripką į priešininkų pusę ir stengiasi ją nuridenti kaip galima toliau į priešininkų teritoriją. Besiginančioji komanda lazdomis bando ją stabdyti. Nuriedėjusi ripka žymi užimtą teritoriją, atitenkančią ripką metusiai komandai. Žaidžiama tol, kol ripka pasiekia sutartą pralaiminėjančios komandos užnugario liniją. Teigiama, kad žaidžama būdavo tol, kol vieną iš komandų pavykdavo išstumti iš kaimo – kartais tai būdavę net keliolika kilometrų…

 

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Istorinės Klaipėdos pėdos, Svarbu

Ką byloja apie Klaipėdą išsidėstę piliakalniai?

Kol Klaipėdos pilis nebuvo pastatyta, gyvenimas dar tik būsimojo miesto apylinkėse jau virte virė. Tai byloja aplink dabartinę Klaipėdą išsidėstę ...
2022-10-07
Skaityti daugiau

Regionas

Klaipėdos rajonas - nuo piliakalnių viršūnių

Klaipėdos rajonas žinomas kaip 4 vandenų kraštas, tačiau gali pasigirti ne tik vandenimis, bet ir piliakalnių gausa. Norintys pasigėrėti vaizdingomis ...
2021-07-30
Skaityti daugiau

Kultūra

Muziejų kelias veda į Eketės piliakalnį

Jau devintus metus tradiciškai per visus Lietuvos regionus nusidriekiančiame „Lietuvos muziejų kelyje“ šiemet dalyvauja daugiau kaip 40 kultūros bei gamtos ...
2020-07-29
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This