Šventojoje – Joninės, Palangoje – pirties festivalis

Regionas

Palangos savivaldybė skelbia, kad kurorte ir Šventojoje visą savaitgalį nestigs linksmybių. Penktadienį Šventojoje prasidės ir keletą dienų tęsis renginiai, skirti Rasų šventei bei Joninėms, o Palangoje tądien startuos tradicinis, jau šeštus metus organizuojamas pirties ir SPA festivalis „Gintarinė Baltija“.

Birželio 22 d. mėgstantieji senąsias tradicijas laukiami Šventojoje ant Alkos kalno – čia 18 val. prasidės Rasų šventė, skirta ne tik šiai progai, bet ir Alkos kalno 20-mečiui paminėti. Žadama, kad renginio metu nestigs senųjų ritualų, susijusių su ugnimi, vandeniu, gintaro dulkėmis, kupoliavimu ir kitų.

Livijos Grajauskienės nuotr.

Alkos kalne yra atstatyta pagoniška šventvietė su paleoastronomine observatorija, XV amžiuje stovėjusia ant Birutės kalno Palangoje, tad susirinkusiesiems bus aiškinama, kaip veikė ši observatorija, kaip pagal čia įrengtus baltų dievų stulpus saulei leidžiantis į jūrą galima apskaičiuoti kalendorines šventes: Rasas, Gandro dieną, Užgavėnes, Kalėdas ir kt. Trumpai bus pristatyta ir Žemaičių alkos kalno istorija.

Veiksmo penktadienį nestigs ir Šventosios upėje – čia prasidės Vikingų laivų varžybų dalyvių treniruotės. Aktyvios treniruotės vyks ir šeštadienio rytą, o pačios varžybos įvyks šeštadienį popiet. Dalyviai startuos 13 val. prie Beždžionių tilto. Šventosios upe komandos pasroviui turės įveikti pusės kilometro ilgio trasą – nuo Beždžionių tilto iki vadinamojo „Energetiko“ tiltelio. Tarpusavy vienu metu varžysis po dvi komandas.

Joninių nuotaika šeštadienį pasklis ir Jūros gatvėje – čia, pėstiesiems skirtoje dalyje, šurmuliuos kermošius (jis švenotijškius bei kurorto svečius kvies ir sekmadienį), skambės muzika, bus rengiami liaudiški žaidimai bei varžytuvės, kuriose dalyvauti bus kviečiami tiek vaikai, tiek suaugusieji. Šventės atidarymas – 15 val.

22 val. Jūros gatvėje vyks „Amberlife“ koncertas, o jam pasibaigus gražus reginys Joninių šventės dalyvius sukvies prie Šventosios upės – 23.30 val. nuo Beždžionių tilto iki Šventosios upės žiočių vyks ugnies plukdymas. Ties upės žiotimis bus įžiebtas Joninių laužas, o vidurnaktį dangų nušvies fejerverkai, skirti visiems Jonams ir Janinoms.

Teigiama, kad Šventosios verslininkai taip pat aktyviai rengiasi artėjančiai šventei  – jau tapo tradicija, jog kartu su Joninėmis šventojiškiai skelbia aktyviojo kurortinio sezono pradžią. Ta proga viešojo maitinimo įstaigos savo svečiams siūlo ne tik gardžių valgių, bet ir parengia pramogines programas.

O Palangoje penktadienį prasidės tradicinis, jau šeštus metus organizuojamas pirties ir SPA festivalis „Gintarinė Baltija“. Visą savaitgalį paplūdimyje ties jūros tiltu, Jūratės ir Kastyčio skvere, J. Basanavičiaus gatvėje bei „Atostogų parke“ vyks renginiai: ant jūros kranto įsikūrusiame mobiliame pirčių miestelyje bus galima pasikaitinti, pasivanoti, išbandyti sveikatinančias pirties procedūras. SPA miestelis vilios masažais, veido kaukėmis, grožio terapija, kvapų miestelis – kvapų terapija, aromaterapijos procedūromis, bus galima susipažinti su gintaro panaudojimu grožio ir sveikatos puoselėjimui, čia pat išbandyti jo poveikį. Veiks grožio ir sveikatinimo priemonių mugė, kurioje bus galima įsigyti pirties reikmenų, tautodailininkų dirbinių, ekologiškų arbatų, muilų ir kt.

Šį renginį organizuoja Lietuvos pirties-SPA federacija kartu su Palangos miesto savivaldybe.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Regionas

Palangoje keisis parkingo rinkliavos tvarka

Ketvirtadienį Palangos savivaldybės taryba apsisprendė dėl vietinės rinkliavos už automobilių statymą nustatytose apmokestinamose kurorto vietose pokyčių. Jie priimti Palangos rinkliavų ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Regionas

Palangoje vėl vyks Jurginės

Jau tapo tradicija, kad balandžio pabaigą Palangoje vainikuoja smagi, pavasariu dvelkianti Jurginių šventė. Festivalis „Jurgi, paimk raktus“ jau ne vieną ...
2024-04-22
Skaityti daugiau

Regionas

Palangoje – lauko paroda apie Joną Šliūpą

Palangoje atidaryta Lietuvos nacionalinio muziejaus paroda „Kas išsigando Šliūpo?“, parengta pagal Miglės Anušauskaitės komiksų knygą. Apie spalvingą pirmojo Palangos burmistro ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This