Valstybės tarnautojų netenkina darbo užmokestis ir neigiamas požiūris

Politika

Pirmą kartą Lietuvoje atlikta plataus masto valstybės tarnautojų apklausa atskleidė psichologinę tarnautojų savijautą, pasitenkinimą darbo užmokesčiu, darbo krūviu ir darbo sąlygomis. Tarnautojus labiausiai demotyvuoja žemas darbo užmokestis, psichologinis klimatas, menkos galimybės daryti karjerą ir neigiamas visuomenės požiūris.

Labiausiai tarnautojai patenkinti socialinėmis garantijomis, darbo turiniu, santykiu su kolegomis.

Dauguma valstybės tarnautojų (ypač specialistų) vienu svarbiausių ir kartu prasčiausiai vertinamų dalykų darbe laiko darbo užmokestį. 51 proc. darbuotojų nepatenkinti savo darbo užmokesčiu, tuo metu patenkintų buvo vos ketvirtadalis.

Asociatyvi nuotr.

Pasitenkinimas darbu valstybiniame sektoriuje priklauso nuo darbuotojų darbo stažo. Prasčiausiai daugelį dalykų vertino turintieji 5–10 metų stažą, geriausiai – dirbantys daugiau nei 16 metų.

Gana prastai buvo vertinama ir galimybė daryti karjerą darbovietėje (teigiamai vertino 36 proc., o neigiamai – 24 proc.).

Didžioji dalis valstybės tarnautojų patenkinti santykiais su kolegomis (81 proc.), su tiesioginiais vadovais (75 proc.), socialinėmis garantijomis (71 proc.) ir užimamomis pareigomis (71 proc.).

Dauguma valstybės tarnautojų žino, ko iš jų darbe tikimasi (82 proc.), palankiai atsiliepia apie kolegų pastangas kokybiškai atlikti darbą (73 proc.), tiki, kad nuo jų asmeninių pastangų priklauso galutinis rezultatas (68 proc.), turi galimybę darbe daryti tai, ką sugeba geriausiai (62 proc.). Daugiau nei pusė (58 proc.) darbuotojų gauna naudingą grįžtamąjį ryšį iš savo tiesioginių vadovų, 55 proc. jaučiasi darbe vertinami ir gerbiami, tačiau tik 40 proc. nurodė, kad jų tarnyboje priimami sprendimai greitai ir jie yra aiškūs.

Labiausiai valstybės tarnautojus motyvuotų darbo užmokestis (nurodė 64 proc.), tinkamas darbo organizavimas ir darbo krūvio paskirstymas (45 proc.), geras psichologinis klimatas padalinyje (44 proc.). Taip pat stabilumas darbe (39 proc.) ir įdomus, patinkantis darbas (39 proc.).

„Seimas po pateikimo jau pritarė naujai Valstybės tarnybos įstatymo redakcijai, kuri iš esmės sprendžia pagrindines tarnautojų keliamas problemas: atsirastų galimybė didinti darbo užmokestį, kitomis priemonėmis motyvuoti darbuotojus“, – pranešime cituojamas vidaus reikalų ministras Eimutis Misiūnas.

Pasak ministro, taip pat labai svarbu netempti laiko įgyvendinant valstybės tarnybos reformą. Tarnautojai metai iš metų girdi apie pertvarkas, tai jiems kelia nerimą ir įtampą.

Dauguma valstybės tarnautojų (63 proc.) jaučia didesnį ar mažesnį nerimą, kad reformos jų institucijoje turės įtakos jiems asmeniškai, 53 proc. – kad sumažės darbo užmokestis, 52 proc. – kad gali prarasti darbą, o 49 proc., kad gali prarasti socialines garantijas.

Kad artimiausiu laiku ketina keisti darbovietę apklausos metu nurodė 4 proc. valstybės tarnautojų, dar 30 proc. svarsto tokią galimybę. Atkreiptinas dėmesys, kad ketinimai palikti darbovietę susiję su darbuotojų darbo stažu. Lojaliausi yra turintys didžiausią darbo stažą darbuotojai – 79 proc. neketina keisti darbovietės, tuo metu tarp dirbančių iki 5 metų tokių yra 55 proc., o tarp dirbančių 6–10 metų – 54 proc.

Pagrindinė tokių ketinimų priežastis, kurią nurodė net 58 proc. – noras pakeisti darbą dėl didesnio atlyginimo. Kitas priežastis minėjo pastebimai mažiau darbuotojų: 29 proc. – patiriamą stresą darbe, 20 proc. – didelį darbo krūvį, 18 proc. – norą pakeisti darbo pobūdį ar specializaciją.

Valstybės tarnautojų supratimas apie valstybės tarnybos patrauklumą taip pat gerokai skiriasi nuo gyventojų nuomonės. Nors gyventojai apie valstybės tarnautojus dažniau atsiliepia neigiamai (tokį vertinimą kaip demotyvuojantį nurodo ir valstybės tarnautojai), patys norėtų dirbti valstybės tarnyboje.

Skiriasi nuomonės

Reprezentatyvi Lietuvos gyventojų apklausa Vidaus reikalų ministerijos iniciatyva buvo atlikta 2017 m. rugsėjo – spalio mėn. Pagal parengtą klausimyną apklausą atliko „Baltijos tyrimai“. Tyrimo metu gyventojų buvo prašoma įvertinti darbo valstybės tarnyboje patrauklumą.

Beveik du trečdaliai gyventojų mano, kad darbas valstybės tarnyboje yra patrauklus. Tuo metu priešingą nuomonę, t. y. kad darbas valstybės tarnyboje yra nepatrauklus, išsakė 14 proc. gyventojų. 15 proc. gyventojų šiuo klausimu nėra apsisprendę. Tik beveik pusė valstybės tarnautojų (47 proc.) mano, kad darbas valstybės institucijoje ir įstaigoje yra patrauklus.

Gyventojų ir valstybės tarnautojų nuomonės išsiskyrė ir šiuo atveju: net pusė gyventojų norėtų dirbti valstybės tarnyboje, tačiau tik trečdalis valstybės tarnautojų kitam asmeniui rekomenduotų dirbti institucijoje, kurioje patys šiuo metu dirba. Tik 35 proc. valstybės tarnautojų rekomenduotų kitam asmeniui (draugui, kaimynui, artimam giminaičiui ir pan.) dirbti jų institucijoje, nerekomenduotų 25 proc., o net 40 proc. – neturėjo nuomonės šiuo klausimu.

INFORMACIJA

Vyriausybinio sektoriaus institucijų ir įstaigų darbuotojų apklausa el. būdu buvo atliekama 2017 m. gegužės–birželio ir rugsėjo–spalio mėn. Apklausoje dalyvavo 26 139 darbuotojų iš 177 institucijų ir įstaigų. Iš jų 11 689 buvo karjeros valstybės tarnautojai, 11 039 – statutiniai pareigūnai ir 3 411 darbuotojų, dirbančių pagal darbo sutartis. Dalyvavimo aktyvumas – 56 proc.

 

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Politika

Kapelionams atlyginimą mokės iš biudžeto: kaip balsavo klaipėdiečiai

Nors klaipėdietis Seimo narys Simonas Gentvilas ragino nepritarti Vidaus reikalų ministerijos norui valstybės biudžeto lėšomis apmokėti religinių darbuotojų paslaugas, Seimas šio ...
2019-07-11
Skaityti daugiau

Uostas ir jūra

Gelbėtojus įvertino ir ministras

Kovo 11-osios minėjimo proga vidaus reikalų ministras Eimutis Misiūnas įteikė padėkas 12-kai pareigūnų ir žmonėms, kurie vasario pabaigoje Klaipėdoje, prie ...
2019-03-12
Skaityti daugiau

Transportas

Vežiotis dokumentų nebereikės

Vidaus reikalų ministerija (VRM) praneša, kad nuo liepos 1 d. įsigaliojus Saugaus eismo automobilių keliais įstatymo pakeitimams vairuotojams nebebus privaloma ...
2018-06-29
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This