Pašventinta ilgai savo gimimo laukusi freska

Fotoreportažai, Miestas, Svarbu

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Sekmadienio vidurdienio Sumos šv. Mišių metu buvo pašventinta Klaipėdos Marijos Taikos Karalienės bažnyčios kupolo freska, kurią per beveik devynis mėnesius nutapė dailininkas Juozas Vosylius.

Freską pašventinę ir mišias aukojęs bažnyčios klebonas, kunigas Vilius Viktoravičius pamokslo metu sakė, kad šios freskos atsiradimo istorija yra dar vienas įrodymas, kad „niekas mūsų gyvenimuose nevyksta šiaip sau”.

Bažnyčios klebonas, kunigas Vilius Viktoravičius freskos autoriui Juozui Vosyliui įteikia ant drobės atspaustą jo kūrinio nuotraukų koliažą. Martyno Vainoriaus nuotr.

„Prieš 12 metų, kai dažėme bažnyčią, nes ji buvo tamsesnė, vyskupas Jonas Borutas tada sakė, kad, gink Dieve, nedažytume kupolo, nes jis buvo likęs paruoštas freskai tapyti. Pagrindinių freskų autorius Antanas Kmieliauskas irgi buvo pasakęs, kad ten nieko negalim daryti. Visa bažnyčia buvo balta, o virš altoriaus – juodas kleckas. Ir vyskupas vis primindavo, kad reikėtų pagaliau susitvarkyti, bet tai pinigų, tai fantazijos nėra… Visada tempėsi guma, tempėsi, bet viduje buvo ta mintis, kas gi galėtų nutapyti, kas gi turėtų būti pavaizduota – gal šventa dvasia, gal keturi lemtingi Marijos gyvenimo įvykiai.

Ir vieną kartą, gal prieš dvejus metus, sėdžiu Klaipėdos universitete, Arvydo Ramono knygos pristatymo renginyje. Prieš mane sėdi žilagalvis vyrukas su barzdele. Galvoju, kur gi tu man matytas. Galvoje skamba jo balso tembras, bet nepamenu, kur su juo bendravau. Klausiau aplinkinių – niekas nepažįsta. O manęs nepaleidžia mintis, kas gi jis yra. Ir kai tik kėlėme šiknas nuo kėdžių, priminiau, kad tai – Juozas Vosylius, ištapęs ir Šventosios bažnyčią, ir mūsų bažnyčios krikštyklą. Priėjau tik pasisveikinti, bet antra mintis iškart – paklausiau, gal nori nutapyti kupolą. Jis sutiko”, – pasakojo V. Viktoravičius.

Pasak jo, bažnyčioje niekas nevyksta, jei  vyskupas nepalaimina. O tuometinis vyskupas Jonas Boruta esą iškart pasakė, kad tai labai gera mintis, labai geras autorius ir nurodė „darom”.

„Labai keista, kai per penkias minutes išsisprendžia tai, kas per 8 metus neišsisprendžia. Pirmieji eskizai, vyskupo palaiminimas… Simboliškas, kad šventiname per šventą Joną. Iš pačios bažnyčios pati freska nelabai matosi, tai galvojau, kad gal kaip apšviesti reikėtų. Su trim elektrikais kalbėjau dėl apšvietimo, bet visi dingo. Paleidžiu tai. Dievas taip ir veikia, tai ir paleidžiu. Jei ir Juozas būtų tapęs tas freskas ne dabar, o prieš dešimt metų, jos gal nebūtų taip išmelstos, nedrįstu sakyti, kad gal prastesnės. Šios freskos mums yra kaip Jonas Krikštytojas, kaip tarpininkas pažinti Jėzų Kristų”, – sakė V. Viktoravičius apie 13 metrų aukštyje nutapytą freską, kuriuos pačios aukštis 3,2 metro.

Klebonas juokavo, kad freskų tapymas Juozui Vosyliui buvo lyg vyriškas nėštumas –  truko beveik 9 mėnesius. Ji buvo baigta pernai gruodį, bet pašventinta tik šį sekmadienį, nes, anot V. Viktoravičiaus, vis atsirasdavo visokių kliuvinių, kol pagaliau buvo ryžtasi, nes viską visada bus sunku suderinti.

Pats freskos autorius Juozas Vosylius sakė, kad protu sunkiai suvokiama, prie ko jam teko prisiliesti.

Juozas Vosylius. Martyno Vainoriaus nuotr.

„Nepasakoma malonė buvo prisiliesti prie Marijos gyvenimo, kuris padarė ją mūsų tarpininke, mūsų valdove, mūsų karaliene. Esu be galo dėkingas klebonui Viliui, kad jis patikėjo man šitą darbą net nematęs jokių eskizų. Labai džiaugiuosi, linkiu visiems Dievo palaimos“, – sakė dailininkas.

V. Viktoravičius dėkojo ir fotomeninkui Vytui Kraciejui, kuris padarė ir padovanojo bažnyčiai keturias fotografijas, kad būtų galima pamatyti, kaip iš arčiau atrodo visi freskoje atvaizduoti Marijos gyvenimo epizodai, spaustuvei „Druka“, kuri nemokamai pagamino atvirutes, „Neringos statybos” kolektyvui.

Taip pat po mišių klebono padėkos sulaukė prie bažnyčios gyvavimo itin daug prisidėję Ona Mitalienė, Edmundas ir Vaclava Lokošiai, Tada ir Edita Šatkauskai, Algirdas ir Rimantas Apulskiai.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_gallery interval=”5″ images=”36497,36498,36499,36500,36492,36501,36493,36502,36503,36504,36505,36506,36507,36510,36494,36511″ img_size=”large”][/vc_column][/vc_row]

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kultūra

Naujųjų išvakarėse - Kalėdinių giesmių festivalis

Gruodžio 30 d., šeštadienį, Klaipėdos miesto chorinė bendrija „Aukuras“ kartu su Klaipėdos Marijos Taikos Karalienės bažnyčia organizuoja tradicinį Vakarų Lietuvos ...
2023-12-30
Skaityti daugiau

Klaipėdos/Mažosios Lietuvos istorija

Unikalios bažnyčios istorijoje - dar viena „apvali“ sukaktis

Šį savaitgalį uostamiesčio tikintieji iškilmingai minės išskirtinį jubiliejų – 35-ąsias šios šventovės grąžinimo metines katalikų bendruomenei. Tuometinio Klaipėdos miesto vykdomojo ...
2023-11-24
Skaityti daugiau

Kultūra

„Galerija Lyceum“ naują etapą pradėjo išskirtinai klaipėdietiška paroda

Ilgus metus Klaipėdos centre Danės gatvėje veikusi galerija savaitgalį nauju pavadinimu prisistatė meno gerbėjams. Naujosios „Galerija Lyceum“ galerijos šeimininkai –  ...
2023-10-23
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This