Minės istorinio žygio per Atlantą 20-metį

Uostas ir jūra

Liepos 4-ąją, Karinių jūrų pajėgų atkūrimo 26-ųjų metinių dieną, 9 val. iškilmingos rikiuotės metu bus paminėtas ir buvusio štabo laivo ,,Vėtra“ (A41) istorinis žygis per Atlantą.

1998-08-28 „Vėtra” grįžta iš vizito JAV.

Prieš dvidešimt metų, 1998-aisiais, JAV Vyriausybės kvietimu, šis laivas išplaukė į JAV dalyvauti šalies karinio jūrų laivyno flagmano burlaivio ,,USS Constitutium“ 200 metų jubiliejaus iškilmėse. Taip Lietuvos karo laivas pirmą kartą perplaukė Atlanto vandenyną. Iš viso laivas įveikė  daugiau nei 10 tūkst. jūrmylių (beveik 19 tūkst. km.)

Kelionės metu Lietuvos karo laivas lankėsi Bostone, Baltimorėje, o įgula apsilankė Vašingtone esančioje Lietuvos ambasadoje, Jūrų karo akademijoje. Į Lietuvą laivas sugrįžo rugpjūčio 18 dieną. Žygiui vadovavo laivo vadas kapitonas leitenantas Vytautas Mogenis.

Lietuvos karo jūrininkų vizitui į JAV buvo keliami ir kiti tikslai – įtvirtinti Lietuvos karinio laivyno prestižą, įgyti didesnės jūrinės praktikos tolimuose plaukiojimuose, stiprinti ryšius su tautiečiais užsienyje. Taip pat šis žygis buvo gera praktika ir Klaipėdos universiteto studentams, tuo metu norėjusiems tapti Karinių pajėgų rezervo karininkais.

Iš viso laivo įgulą sudarė 32 jūrininkai ir 15 Klaipėdos universiteto studentų bei dėstytojų.

Karinių jūrų pajėgų vadas jūrų kapitonas Arūnas Mockus kviečia visą buvusią laivo ,,Vėtra“ (A41) įgulą atvykti į Karo laivų flotilę ir kartu minėti istorinį žygį per Atlantą. Buvę įgulos nariai kviečiami susisiekti su organizatoriais (kontaktinis telefono nr. 8 46 391 207).

1977 m. šis laivas buvo pastatytas SSRS kaip ir buvo skirtas jūriniams hidrologiniams-hidrocheminiams stebėjimams ir tyrimams.  „Vėtrą“ pakeitė 2006 m. įsigytas vadovavimo ir aprūpinimo laivas N42 „Jotvingis“.

2007 m. birželio 27 d. Lietuvos Vyriausybė patvirtino nutarimą perduoti Vėtra” Valstybės turto fondui. Pastarasis organizavo kelis jo pardavimo aukcionus.  Pirmojo metu pradinė kaina siekė 610 tūkst. litų. Jam neįvykus kaina buvo sumažinta iki  160 tūkst. litų, tačiau ji aukciono metu pakilo iki 301 tūkst. litų – laivas buvo parduotas UAB „Subarė”, kuri vėliau „Vėtrą” supjaustė kaip metalo laužą.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Uostas ir jūra

Mieste, mariose ir jūroje vyks „Audros smūgis 2024“

Balandžio 22 d. – gegužės 10 d. Lietuvos kariuomenės Karinės jūrų pajėgos vykdys didžiausias 2024 metais organizuojamas pratybas „Audros smūgis ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Politika

Petras Gražulis vadovaus Donaldo Trumpo rinkiminiam štabui Lietuvoje

Iš Seimo narių per apkaltą pašalintas Gargžduose išrinktas Petras Gražulis praneša kartu su Amerikos lietuvių bendruomene, remiančia kandidato į JAV ...
2024-04-10
Skaityti daugiau

Uostas ir jūra

Naujajai JAV ambasadorei pristatė Klaipėdos uostą

Jungtinių Amerikos Valstijų ambasadorės Lietuvoje pareigas sausio mėnesį pradėjusi eiti Kara C. McDonald penktadienį apsilankė Klaipėdos uoste. Ambasadorei pristatytos uosto ...
2024-02-23
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This