Nemokamos konsultacijos poroms Klaipėdoje

Konsultacijos

Reda Timinskaitė
2018-06-25

Komentarų: 0

VšĮ Socialinių paslaugų informacijos centras nuo birželio mėnesio įgyvendina projektą „Darni šeima – darni visuomenė“.

Projekto metu teikiamos šeimos konsultantų ir psichologo konsultacijos Klaipėdos mieste. Į konsultacijas kviečiamos poros, norinčios ne tik spręsti iškilusius sunkumus, bet ir stiprinti tarpusavio santykius, kurti savarankišką, gyvybingą šeimą, pagrįsta savitarpio pagalba ir atsakomybe. Porai suteikiamos 8 konsultacijų valandos pas šeimos konsultantus ir 2 – pas psichologą. Konsultacijos teikiamos tiek individualiai (su kiekvienu sutuoktiniu atskirai), tiek bendrai.

Pexels nuotr.

Šeimos konsultantų darbas, konsultuojant poras, yra ne tik įdomus ir prasmingas, bet ir kupinas iššūkių. Sėkmingai 34 m. gyvenantys ir savo santykius nuolat puoselėjantys šeimos konsultantai sutiko atskleisti konsultacijų svarbą tiems, kurie pajaučia sunkumus santykiuose, ir jų naudą tiems, kurie jau aiškiai įžvelgia savo santykiuose krizę.

Ar sutuoktiniai dažnai kreipiasi į Jus?

Taip, sutuoktiniai kreipiasi tikrai dažnai. Pastaruoju metu problemų porų santykiuose iškyla vis daugiau. Anksčiau poros tuokdavosi labai jauno amžiaus ir neįvertindavo visų sunkumų, kurie laukia, kuriant savo santykį šeimoje. Tačiau šiomis dienomis santuoka įvyksta brandesnio amžiaus ir tai tarsi turėtų sąlygoti abiejų sutuoktinių pasiruošimą ir tvirtą apsisprendimą dėl tolimesnės ateities. Bet tenka pripažinti, kad žmonės santuokai vis tiek nebūna tinkamai pasiruošę.

Kaip poras konsultuojate – individualiai ar bendrai?

Visada suteikiame pasirinkimo teisę, tačiau poros dažniausiai į pirmas konsultacijas apsilankyti pageidauja individualiai.

Kas pirmi suvokia apie santykių krizę ir kreipiasi pagalbos – vyrai ar moterys?

Ištikusią santykių krizę suvokia abu sutuoktiniai, tačiau pagalbos pirmos kreipiasi moterys. Nepaisant to, kad jos pirmos kreipiasi pagalbos, konsultacijų tęsimą inicijuoja vyrai. Bent jau iki tol, kol atsiranda šiokia tokia prošvaistė santykiuose.

Kokios pagrindinės priežastys, Jūsų nuomone, įtakoja sutuoktinių skyrybas?

Viena pagrindinių priežasčių – nenoras investuoti į santykius. Poros neretai santykių pradžioje vienas su kitu elgiasi nuostabiai, skiria dėmesį vienas kitam, gerbia, myli vienas kitą. Tačiau praėjus kuriam laikui viskas apsiverčia aukštyn kojomis. Taip yra būtent dėl to, kad žmonės nebesistengia dėl santykių, atsiranda pykčiai, nusivylimas. Poros pakloja santykių pamatus, tačiau iš jų nepastato namo.

Ar žmonės yra linkę savo jausmus ir problemas laikyti savyje?

Žmonės norėtų gauti pagalbą tada, kada jiems jos reikia, tačiau visuomenėje vyrauja nuostatos, kad pagalbos ieškojimas yra netinkamas būdas. Žmonės neretai nesikreipia pagalbos dėl to, kad nenori pasirodyti silpni ir pažeidžiami. Tokios nuostatos, kad mes ir tik mes patys turime išspręsti problemas ir mums niekas neturi padėti, likusios iš sovietinių laikų, kai žmonės viską turėjo sutvarkyti ir padaryti patys, niekieno nepadedami.

 Ar poros, kurios kreipiasi į Jus, atvirai papasakoja, kas juos slegia?

Tos poros, kurios į mus kreipiasi, jau ateina nusiteikusios labai atvirai pasikalbėti ir atsiverti. Tačiau vyrų ir moterų atvirumas skiriasi. Vyrai neretai per pirmąjį susitikimą papasakoja viską, kas juos slegia, o moterys atsiveria tik tada, kai pajaučia, kad gali pasitikėti konsultantais ir jaučia, kad yra saugioje aplinkoje, kur gali išsipasakoti.

Ar po konsultacijų poros pasijunta geriau ir ar tai padeda jiems išsaugoti santykius?

Poros neabejotinai jaučiasi geriau, nes individualiose konsultacijose jie išsipasakoja savo problemas, apie kurias nežino net artimiausi žmonės. O bendrose konsultacijose jie kalbasi vienas su kitu, išsako slegiančius jausmus, ko dažniausiai nebūna darę iki tol. Tačiau atsakyti, ar konsultacijos padeda poroms išsaugoti santykius – negalime. Kadangi po konsultacijų jos turi dar daug dirbti ir stengtis, kad santykiai pagerėtų. Tačiau tie, kurie supranta, jog iškilo rimta grėsmė ir kreipiasi pagalbos – žengia pirmą žingsnį darnių ir geresnių santykių link.

Ar Jūs konsultuodami poras taikote kokį nors specialų metodą? (Žaidimai, užduotys vienas kitam, vaidmenys, situacijos…)

Kiekvienai porai reikalingi skirtingi konsultacijų metodai. Jei poros sutinka atsiverti, labai padeda projektiniai žaidimai. Šių žaidimų pagalba sutuoktiniai tarsi iš šalies pastebi problemas slegiančias antrąją pusę ir patys nustemba, kad tokiu būdu galima perprasti savo santykių krizę. Tam tikros užduotys tiesiog yra būtinos, nes tiek, kiek pastangų poros įdės, tokie bus ir rezultatai. Užduotys, žaidimai, situacijos poroms patinka, nes atlikdami „namų darbus“ jie privalo bendrauti, šnekėtis, tartis. Tai yra labai svarbu, nes šiuo metu šeimose to labai trūksta.

Kaip manote, kaip reikėtų elgtis, kad sutuoktinių santykiai būtų darnūs?

Jau prieš santuoką reikėtų stengtis daugiau pažinti žmogų. Kiek galima mažiau reaguoti į smulkmenas, surasti bendrų interesų, nepamiršti romantikos ir būtinai kalbėtis vienas su kitu. Išsakyti tai, kas slegia, kas negerai ir ką būtina keisti. Reikėtų pabrėžti ir tai, kad kiekvienas žmogus nori turėti savo erdvę, todėl kartais naudinga pabūti ir atskirai. Ir nereikėtų skubėti susituokti. Geriau prieš tai viską apsvarstyti ir santuokai ruoštis atsakingai. O investuoti į santykius ir dėl jų stengtis reikėtų kasdien. Ne tik vyrui ar moteriai – abiems.

INFORMACIJA 

Statistikos departamento duomenimis Lietuvoje 2017 metais bendrasis ištuokų rodiklis buvo 3,1, o santuokų – 7,4. Tai reiškia, kad apie 40 proc. susituokusių porų išsiskiria.

Jeigu ir Jūs jaučiate santykių krizę, tačiau norite rasti harmoniją santykiuose, siūlome pasinaudoti individualiomis ir konfidencialiomis šeimos konsultantų ir psichologo konsultacijomis nemokamai. Daugiau informacijos sužinoti ir į konsultacijas užsiregistruoti galima paskambinus tel. Nr. 864549444 arba parašius el. paštu info@kspic.lt 

 

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas

Dainų šventės šimtmečiui paminėti bus pasodintas ąžuolas 

2024-uosius Seimas paskelbus atmintinais Dainų šventės metais Lietuvos nacionalinis kultūros centras kviečia Lietuvos dainų šventės jubiliejų įamžinti kiekviename mieste, kuriame ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Koronavirusas

COVID-19 situacija Klaipėdoje atitinka Lietuvos vidurkį

Lietuvoje ketvirtadienį buvo patvirtinti aštuoni nauji koronavirusinės infekcijos atvejai – visi susirgę žmonės užsikrėtė pirmą kartą. Klaipėdoje naujų susirgimų nefiksuota. ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės

Rūsyje aptiktas lavonas

Klaipėdos policija pranešė, kad ketvirtadienį, po vidurdienio, vieno Šilutės plento daugiabučio rūsyje aptiktas 44-erių vyro lavonas. Pradėtas tyrimas mirties priežasčiai ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Spyglys

Tadai, kodėl taip kukliai?*

„To dar nebuvo, kad savivaldybės biudžetinės įstaigos direktorius reklamuotų savo atvaizdą „visame gražume” miesto stenduose. Skirti GPM prašo daug kas, ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Mums rašo

Politikų manipuliacijos 

Artėjant rinkimams kartais tenka pamatyti ar išgirsti taip vadinamus debatus. O kai kuriose šalyse net pamatyti plakatus ar televizinę reklamą. ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This