Atidaro naująją alaus gamyklą

Fotoreportažai, Verslas

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Ketvirtadienį Klaipėdoje pristatyta rekonstruota „Švyturys Brewery“ alaus darykla. Čia po vienu stogu telpa moderni craft alaus linija, gastrobaras, parduotuvė, alaus muziejus, konferencijų bei degustacijų salės.

Šis 7 mln. Eur kainavęs projektas, – ­tai bendra „Švyturio-Utenos alaus“, „Carlsberg Group“ bei žinomų JAV craft aludarių „Brooklyn Brewery“ investicija.

„Švyturiui“ ši diena – naujo etapo pradžia. Iš uždaros gamybinės erdvės virstame modernia, atvira ir socialia vieta, kurioje verdamas puikus craft alus. Turime ambiciją kelti alaus kultūrą šalyje, o Klaipėdą paversti šios kultūros centru ne tik Lietuvoje, bet ir visame regione. Esu įsitikinęs, kad ši diena žymi ir didesnių pokyčių pradžią visoje Lietuvos aludarystės rinkoje“, – pranešime cituojamas „Švyturys-Utenos alus“ bei „Carlsberg“ Baltijos šalių generalinis direktorius Rolandas Viršilas.

Anot jo, strateginį sprendimą persiorientuoti į craft alaus gamybą padiktavo pokyčiai Lietuvos alaus rinkoje, kuri nuo 2011 m. iki praėjusių metų susitraukė kone ketvirčiu – 23,8 proc. Prie to esą prisidėjo ir skirtingoms alkoholinių gėrimų rūšims netolygiai didintas akcizo mokestis. Nuo 2013 m. iki pernai akcizinis apmokestinimas alui išaugo 189 proc.

Teigiama, kad besitraukiančioje alaus rinkoje ryškiausias ir ilgalaikes augimo tendencijas demonstruoja craft alus. Vien pernai „Švyrio” gaminamų „Raudonų plytų“ pardavimai parduotuvėse augo 39 proc. Lyginant su startiniais 2014-aisiais, šis rodiklis išaugo net 566 proc.

„Švyturys Brewery“ duris atveria po 3 metus trukusios senosios Klaipėdos daryklos rekonstrukcijos.  Klaipėda – trečiasis „Brooklyn Brewery“ žingsnis Europoje. Prieš tai JAV craft alaus rinkos lyderiai, bendradarbiaudami su „Carlsberg Group“, investavo Trondheime (Norvegija) bei Stokholme (Švedija).

„Klaipėdoje radome aludarius, kurie yra atsidavę savo darbui ir deda visas pastangas, kad vartotojams Lietuvoje galėtų pasiūlyti kuo daugiau naujų alaus rūšių bei skonių. Visada renkamės tokius partnerius, su kuriais mus sieja aistra ir vienodas požiūris į tai, ką darome“ – sakė specialiai į daryklos atidarymą iš Niujorko atskridęs „Brooklyn Brewery“ prezidentas Robin Ottaway.

„Švyturys-Utenos alus“ marketingo vadovo Andriaus Bagdzevičiaus teigimu, atsinaujinusioje darykloje bus verdami „Švyturio“ Tradicinės kolekcijos“ bei „Raudonų plytų“ alūs, taip pat kartu su „Brooklyn Brewery“ aludariais bus kuriami ir visiškai nauji produktai. Minimali čia verdamo alaus partija – 5000 litrų.

„Čia pat persikelia ir „Raudonų plytų alaus dirbtuvės“, kurių minimali alaus partija – vos 100 litrų. Tai mums leidžia drąsiai eksperimentuoti ir vartotojams pasiūlyti išskirtinio, riboto leidimo alaus. Darykloje įrengtas ir rūsys, kuriame medinėse statinėse bręs proginis alus“, – teigia A. Bagdzevičius.

Anot jo, didžiausias daryklos išskirtinumas – gamybinių, edukacinių bei laisvalaikio erdvių sujungimas, o esminis žodis čia bus „atvirumas“.

„Tai vieta, kurioje vyksta alaus ir kultūros renginiai. Lankytojams detaliai rodysime visus gamybos procesus, pasakosime apie alų, jo derinimą su maistu, rengsime degustacijas. Nuo šiol aludarystė tampa atvira socialinio gyvenimo dalimi – tai bus ypatinga vieta Klaipėdoje“, – sakė A. Bagdzevičius.

Daryklos techninę koncepciją bei įrenginius kūrė Vokietijos įmonė „Esau & Hueber“, kuri aludarystės pasaulyje dirba jau 350 metų. Naujoji įranga leis vienu metu brandinti net 18 alaus rūšių, o čia įrengtas apynių ekstraktorius – naujovė ne tik Lietuvoje, bet ir pasaulyje. Tokie pramonei pritaikyti įrenginiai pasirodė tik prieš keletą metų, o Europoje juos gamina vos dvi įmonės.

Naujajai daryklai vadovaus žymiausia Lietuvos aludarė ir populiariausių „Švyturio“ alaus rūšių kūrėja Džuljeta Armonienė. „Švyturys Brewery“ verdamas alus bus skirtas tiek Lietuvos, tiek užsienio rinkoms.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_gallery interval=”5″ images=”37207,37206,37205,37204,37203,37202,37201,37195,37197,37196″ img_size=”large”][/vc_column][/vc_row]

1 Comment

  1. Anonimas

    debiloidu portalas, perskaiciau, atvaziavo sveciai, nusprendziau nuvezt, o pasirodo nedirba, nor blin ale atsidare

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Be kategorijos, Sportas

Dėl lengvatų sportui savivaldybė negaus 209,7 tūkst. eurų

Klaipėdos savivaldybė ne tik tiesiogiai remia profesionalųjį sportą, bet ir teikia mokesčių lengvatas asmenims, remiantiems reprezentacines komandas. Meras siūlo savivaldybės ...
2023-12-04
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Miestas, Svarbu

Jubiliejinė „Švyturio“ Klaipėdos ateities stipendija - violončelininkei

Šiemet jau dešimtą kartą vykęs „Švyturio“ Klaipėdos ateities stipendijos konkursas penktadienio popietę pasiekė kulminaciją – paskelbta, jog 5000 eurų atitenka ...
2023-10-13
Skaityti daugiau

Švietimas

Laukia kandidatų „Švyturio“ Klaipėdos ateities stipendijai gauti

Šiemet jau dešimtą kartą skelbiamas „Švyturio“ Klaipėdos ateities stipendijos konkursas, kurio metu bus išrinktas dar vienas talentingas prie Klaipėdos ir ...
2023-09-13
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This