Kaip pasirinkti prezidentą?

Nuomonės

Vytautas Valevičius
2018-07-01

Komentarų: 0

Jau prasidėjo rinkiminės kampanijos. Gal anksti, o gal ir ne. Renkamės prezidentą. Tačiau daugelis sako, kad jam patinka vienas kandidatas, kitas neigia kito galimybes dirbti šiame poste, trečias sako, kad jam vis tiek, bet kuri valdžia yra bloga.

Pirmiausia noriu paprašyti įjungti mąstymo galias. Prezidento rinkimai ne gražuolių konkursas. Jei taip būtų, galima daryti ypatingą renginį-spektaklį arba rinktis pagal nuotraukas. Deja, valstybė valdoma kitaip.

Todėl pirma, ką reikia padaryti, tai sužinoti, ką gali Lietuvos prezidentas. Yra toks dokumentas – Konstitucija. Jame nurodytos kelios šio pareigūno galimybės, netikslindamas galiu pabrėžti, kad jos krypsta į užsienio politikos formavimą ir karo reikalų priežiūrą. Tiesa, didelė įtaka yra ir teisės sistemai, taip prezidentas turi teisę stabdyti ar kurti įstatymus.

Tiesa, perskaičius Konstituciją aiškėja, kad Lietuva labiau linkus į parlamentinę demokratiją nei į prezidentinę diktatūrą.

Todėl būtų gerai, kad būsimas prezidentas turėtų patirties su darbais užsienio šalyse bei mokėtų keletą Europos kalbų. Kita pageidaujama ypatybė – teisės arba įstatymų išmanymas. Kas yra prezidento veto, dabar žino visi, dėl to kreipiamasi dažnai, nors norai nėra pildomi. Tiesa, didesnę šio darbo dalį padaro komanda, tačiau aklai pasitikėti vien ja negalima, todėl reikalingas ir asmens išmanymas.

Tai gana bendri dalykai, nors būtina atkreipti dėmesį į tą dalyką, jog prezidentas turi būti autoritetu, mokančiu vienyti, o ne skaldyti. Seimas visuomet bus sudarytas iš prieštaraujančių jėgų: priešingų partijų bei skandalingų asmenybių. Tai demokratijos norma. Tačiau tik pavieniai Europos istorijos atvejai pateikia tokius žmonės kaip Vaclavas Havelas. Net Lechas Valensa yra puolamas mūsų gerų kaimynų šalyje.

Lietuvos rinkėjai labai dažnai ieško idealo, moralinio autoritete. Tokio požiūrio pagrindinis trūkumas yra tas, kad prezidentas turi veikti, o ne moralizuoti ar auklėti. Čia jau tenka būti su komanda, kuri iki rinkimų retai rodoma.

Lietuvos visuomenė daugelyje apklausų vis dar demonstruoja, kad nori tvirtos rankos lyderio. Ateis ir padarys tvarką. Tokiu įsivaizduojamas toks prezidentas, kuris turėtų iškilti virš visų partijų, jų nesutarimų, diskusijų parlamente. Idealizmas yra gražus, bet nepraktiškas.

Artėjantys rinkimai pareikalaus „švaraus“ kandidatų sąrašo, t.y. tų žmonių, kurie nėra susitepę politinės korupcijos dėmėmis. Gerai, kad jų yra. Blogai, kad jie veik neturi patyrimo valdant valstybę. Deja, teks rinktis iš tų, ką turime. Gerai, kad jų bus ne vienas ar du, todėl galėsim lyginti. Tačiau nereikia pamiršti, kad ant žemės negyvena angelai. Žmonės turi trūkumų ir tai išlieka jų asmeninėmis savybėmis. Koks bebūtų meniu, bet valgyt teks.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Nuomonės

Alternatyvus Vladimiro Putino žavesys

Kažkada jau esu minėjęs, kad giliai į atmintį įsirėžė buvusio čekų disidento, politiko bei dramaturgo Vaclavo Havelo (1936-2011) mintis, pasakyta ...
2022-10-05
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This