70-metis „Meridianas” kviečia dalintis prisiminimais

Miestas

Burlaivis „Meridianas“ šiemet minės neeilinę sukaktį. Laivas buvo pastatytas 1948 metais Suomijoje. Istorinių šaltinių duomenimis, laivo statyba baigta rugpjūčio 30-ąją, o spalio 1 d. jis pakėlė bures rytinės Baltijos pakrantės link, kur vėliau tapo Klaipėdos jūreivystės mokyklos mokomuoju burlaiviu.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Šiuo metu laivą valdanti VšĮ Klaipėdos jūrinio miesto simbolis burlaivis „Meridianas“ planuoja 70-mečio minėjimą, kuris vyks rugsėjo 8 d. Iki iškilmių liekant 70 dienų, viešosios įstaigos atstovai pakvietė klaipėdiečius bei visos Lietuvos gyventojus tapti šio istorinio įvykio dalimi.

„Tarp klaipėdiečių ar uostamiestį nors kartą aplankiusių svečių turbūt būtų sunku rasti tokių, kurių fotoalbumuose nebūtų nuotraukos prie „Meridiano“ ar jame. Ar vestuvės, ar kita šventė, ar tiesiog pasivaikščiojimas po miestą – „Meridianas“ visada buvo ir tebėra tas objektas, prie kurio Klaipėdoje yra daugiausiai fotografuojamasi. Todėl kviečiame pavartyti savo albumus ir, belaukiant jubiliejaus, pasidalinti nuotraukomis su burlaiviu“, – pranešime spaudai cituojamas VšĮ Klaipėdos jūrinio miesto simbolis burlaivis „Meridianas“ valdybos narys Gediminas Gudavičius.

Nuotraukomis galima dalintis specialiai skurtoje socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje „Meridianui – 70“ bei joje nurodytais kontaktais. Atspausdintas nuotraukas galima atnešti tiesiai į „Meridianą“.

Kiekvienas, pasidalinęs nuotrauka, pretenduos į prizus, kurie bus išdalinti „Meridiano“ 70 metų jubiliejaus iškilmių metų rugsėjo 8 d. Prizai bus paskirstyti pagal „Meridiano“ gyvavimo dešimtmečius, todėl dalinantis nuotrauka svarbu nurodyti fotografavimo metus.

„Tikimės sulaukti ne tik prie krantinės stovinčio „Meridiano“ nuotraukų, bet ir tokių, kai laivas dar plaukiojo. Juolab kad atstatant šį burlaivį 2012-2014 m. buvo atsiliepę nemažai jame jūrinę praktiką atlikusių jūrininkų, kurie noriai dalinosi savo užfiksuotais vaizdais“, – sako „Meridiano“ atstovai.

Savo ruožtu Jūrų kapitonų asociacija, vadovaujama kapitono Juozo Liepuoniaus, kreipiasi į tuos jūrininkus, kurie plaukiojo burlaivyje „Meridianas“ atlikdami jūrinę praktiką, dirbo jame jūreiviais, laivavedžiais, mechanikais ar kt.

„Norime suburti tuos žmones, kuriems „Meridianas“ buvo jūrinio kelio pradžia ir kurie galėtų pasidalinti savo prisiminimais iš jūrų kelionių šiuo burlaivių, o taip pat dalyvauti barkentinos 70 metų jubiliejaus minėjime. Kviečiu tokius jūrininkus ar jų giminaičius kreiptis į Jūrų kapitonų asociaciją“, – ragina Asociacijos pirmininkas kapitonas J. Liepuonius.

ISTORIJA

„Meridianas“ priklauso didžiulei medinių burlaivių serijai, kuriuos Suomija po Antrojo Pasaulinio karo pastatė ir perdavė tuometinei Sovietų Sąjungai kaip dalį karo reparacijų.

Iš viso buvo pastatytas 91 medinis tristiebis burlaivis. Dauguma jų buvo krovininės škunos, tačiau 17, tarp jų – ir „Meridianas“, turėjo kiek kitokį burių išdėstymą (pagal burių tipą šie burlaiviai yra vadinami barkentinomis) ir tarnavo ne kroviniams gabenti, o mokyti būsimus jūrininkus jūreivystės. Skaičiuojama, kad per „Meridiano“ plaukiojimą laikotarpį nuo 1948 iki 1968 metų jame jūrinę praktiką galėjo atlikti per 1000 jūrininkų.

Pasibaigus „Meridiano“, kaip mokomojo burlaivio, tarnavimo laikui, jis buvo nurašytas, tačiau tuometiniams miesto vadovams buvo gaila sunaikinti tokį gražuolį, todėl 1971 m. jis buvo pastatytas prie Dangės krantinės.

2012 m. buvo iškulsi grėsmė šio simbolio netekti, nes laivas buvo apleistas ir tuometiniai jo šeimininkai paprašė leidimo jį nuskandinti. Tuomet atsirado mecenatai – Klaipėdos jūrų krovinių kompanijos „Bega“ vadovas Aloyzas Kuzmarskis ir „Friedricho pasažo” bei bendrovės „Grūdoteka” savininkas Aidas Kaveckis, kurie inicijavo „Meridiano“ atstatymą.

Vėliau A. Kaveckis pasitraukę iš burlaivį valdančios VšĮ.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Fotoreportažai, Kultūra

„Mūzos“ apdovanojimas - Eglei Barauskaitei

Šeštadienį vakare į Klaipėdos dramos teatro spektaklį „Fragmentas“ susirinkę žiūrovai tapo tradicinio „Mūzos“ apdovanojimo teikimo ceremonijos liudininkais. Jau eilę metų ...
2024-04-13
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Verslas

Klaipėdos pramoninkams vadovaus Rimantas Juška 

Klaipėdos pramonininkų asociacija (KPA) ketvirtadienį vykusiame visuotiniame susirinkime išsirinko savo naują vadovybę. Martyno Vainoriaus nuotr. Dvi kadencijas – ketverius metus ...
2024-04-11
Skaityti daugiau

Kultūra

„Mūza“ lankys ir Muzikinio teatro kūrėjus

Klaipėdoje kuriančius teatro menininkus šį šeštadienį pasieks dar vienas tradicinis apdovanojimas – „Mūzos“ nominacija. „Mūzos“ nominaciją dar 2016-aisias įsteigė Klaipėdos ...
2024-04-10
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This