Darbėnai skambiai atšventė Petrines

Fotoreportažai, Regionas

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Vasarą per Lietuvos miestus ir miestelius nuvilnija šventės: beveik kiekvienas jų mini savuosius gimtadienius. Ne išimtis ir nuo 1591 metų savo gyvavimą skaičiuojantis Kretingos rajono Darbėnų miestelis, savąjį gimtadienį nuo Nepriklausomybės atgavimo prijungęs prie tradicinių Petro ir Pauliaus atlaidų.

Ir gimtadienis, ir atlaidai

Šie atlaidai Darbėnuose skaičiuoja antrą šimtmetį: 1852 metais vyskupas Motiejus Valančius XVII a. pradžioje įkurtai Darbėnų parapijai ir jos bažnyčiai suteikė šventųjų apaštalų Petro ir Pauliaus titulą. Tad sekmadienį vykusi Darbėnų miestelio šventė prasidėjo Šv. Mišiomis ir atlaidų procesija bažnyčios šventoriuje. Šv. Mišias aukojo Klaipėdos Marijos Taikos Karalienės parapijos kunigas Andrius Vaitkevičius ir Darbėnų parapijos klebonas Viktoras Dirvonskis, pamaldų metu giedojo Grigališkojo choralo choras iš Klaipėdos.

Livijos Grajauskienės nuotr.

Po pamaldų per Darbėnų miestelį nusidriekė iškilminga eisena. Didžiule Lietuvos trispalve nešini Darbėnų gimnazistai, lydimi tautiniais rūbais pasipuošusių ir geltonais, raudonais bei žaliais balionėliais nešinų pradinukų, atvedė eiseną į gimnazijos stadioną, kuriame tradiciškai vyksta miestelio gimtadienio šventės renginiai.

Pasveikinti darbėniškių su miestelio švente, kurią patys miestelio gyventojai ir jų svečiai vadina tiesiog Petrinėmis, į sceną, be kunigų, kilo Kretingos rajono vadovai, Tarybos nariai, Seimo narė Levutė Staniuvienė.

Sveikinimai bei dovanos

Rajono Meras Juozas Mažeika pasveikino ne tik visus darbėniškius ir ypač Petrus, Povilus, Paulius, Petres ir Paulinas su švente: padėkos žodžiai nuskambėjo Kretingos rajono garbės piliečiui, krepšinio komandos „Neptūnas“ treneriui darbėniškiui Kaziui Maksvyčiui už iškovotą bronzos medalį, Darbėnų kultūros ministru tituluojamam Kretingos kultūros centro Darbėnų skyriaus vadovui Artūrui Juškai bei tautodailininkui Gediminui Staškauskui, šiemet pelniusiems Kretingos rajono kultūros ir meno premijas. O už aktyvią veiklą bendruomenės labui savo padėkas meras įteikė darbėniškiams Rinai Šimkienei, Editai Gliožerienei, Vilijai Gelžinienei, Danutei Cechanovičinei ir Stanislovui Burbai.

Kupstą dovanų ir pluoštą padėkų miestelio žmonėms įteikė ir Darbėnų seniūnas Alvydas Poškys. Priminęs, kad šeštą ryto į šimtmečio dainų šventę buvo išlydėtas pernai įsikūręs Darbėnų tautinių šokių kolektyvas ir visų darbėniškių vardu palinkėjęs šokėjams sėkmės, seniūnas įteikė padėkas dar vienam būriui miestelį garsinusių žmonių: visiems sportininkams, dalyvavusiems Kretingos rajono seniūnijų sporto žaidynėse ir iškovojusiems prizines vietas. Bendra darbėniškių komanda žaidynėse užėmė ketvirtąją vietą.

Skambūs aplodismentai lydėjo dar vieną apdovanotųjų būrį: sveikinimai skambėjo ir dovanos buvo įteiktos darbėniškių šeimoms, valstybės šimtmečio metais sulaukusioms atžalų.

Po padėkų šventės rėmėjams žodį perėmė Darbėnų bendruomenės pirmininkas Rimantas Benetis ir rajono tarybos narė Jūratė Sofija Laučiūtė.

Ji priminė, kokius iškilius žmones per pastaruosius metus subrandino Darbėnai: Kretingos rajono garbės pilietį K. Maksvytį, Kultūros ir meno premijų laureatus mokytoją ir poetą Juozą Maksvytį, tapytoją, buvusį Darbėnų seniūną Edvardą Stalmoką, bibliotekos vedėją Danutę Paulikienę, tautodailininką Gediminą Staškauską, dukart kapelijų varžytuves „Duokim garo“ laimėjusios Darbėnų kapelos „Ontrep“ vadovą Artūrą Jušką, kūrybingąją gimnazijos direktorę Sonatą Litvinienę, Lietuvos šimtmečio mokytojos titulą pelniusią Justiną Vaičekauskienę bei su gimnazijos kraštotyros būreliu iš užmaršties Darbėnų žydų bendruomenės istoriją prikėlusią mokytoją Editą Gliožerienę, sulaukusią kvietimo šia tema skaityti paskaitą Izraelyje vyksiančioje tarptautinėje konferencijoje. Tačiau didžiausios padėkos žodžius šiemet Darbėnų bendruomenė tarė ir dovaną įteikė bendruomenės iniciatyvas visad palaikančiai ir jai padedančiai Darbėnų seniūno pavaduotojai Bernadetai Litvinienei.

Po visų oficialių sveikinimų ir padėkų atėjo šventės kulminacija: prie scenos išsirikiavusius mažus ir didelius Petrus, Paulius, Povilus bei Petrutes su Paulinomis ąžuolo lapų vainikas padabino Kretingos rajono meras J. Mažeika ir Darbėnų seniūnas A. Poškys.

Linksminosi iki vidurnakčio

Oficialias kalbas pagyvino Darbėnų gimnazijos dainininkų atliekamos dainos, o vainikavo kapela „Ontrep“. Griausmingomis ovacijomis buvo sutiktas su „Ontrep“ dainininkais bei muzikantais savo koncerto pirmąją dainą atlikęs maestro Edmundas Kučinskas.

Populiarųjį dainininką scenoje pakeitė Kretingos rajono Kultūros centro Kurmaičių, Rūdaičių, Lazdininkų, Kūlupėnų skyrių liaudiškos kapelos. Skambant smagioms melodijoms ir dainoms, futbolo aikštėje draugiškose futbolo  varžybose susirėmė Palangos FK „Palanga“, Darbėnų „Darba“ ir Gargždų „Banga“. Vietinės reikšmės futbolo čempionate pirmąją vietą užėmė Gargždų „Banga“, antri liko palangiškiai, o čempionato šeimininkams teko tenkintis trečiąja vieta.

Miestelio gyventojai ir šventės svečiai iš stadiono nesiskirstė iki pat vidurnakčio: aplodismentais lydėjo grupės „Du Donatai“ pasirodymą, trypė šventinėje diskotekoje su grupe „Ilex“ ir gėrėjosi vidurnaktį dangų virš Darbėnų nušvietusiu fejerverku.

 

 

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_gallery interval=”3″ images=”37671,37672,37673,37674,37675,37676,37677,37684,37685,37686,37687,37688,37689,37690,37691,37692,37693,37694,37695,37696″ img_size=”large”][/vc_column][/vc_row]

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Fotoreportažai, Regionas

Palangos koncertų salėje - Stasį Povilaitį menanti paroda

Palangos koncertų salė visuomenei atveria unikalią ekspoziciją – ketvirtadienio popietę čia atidaryta Lietuvos estrados legendai Stasiui Povilaičiui skirta paroda. Neįpareigojančioje ...
2024-01-25
Skaityti daugiau

Kultūra

Birutė ir Anželika Petrikytės pristato naują Stano dainą

Legendinė scenos primadona palangiškė Birutė Petrikytė ir jos dukra Andželika publikai pristato karantino metu gimusią dainą „Amžina“, kuriai muziką ir ...
2021-02-27
Skaityti daugiau

Kultūra

„Paryžiaus katedra“ sugrįžta

Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro scenoje atgimstantis kompozitoriaus Zigmaro Liepinio miuziklas „Paryžiaus katedra“ jau sausio 26 d., šeštadienį, Žvejų rūmuose primins, ...
2019-01-24
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This