Neeksperimentuokite dėl grožio: pasekmės gali būti liūdnos

Sveikata

Sveikatos sutrikimai, sudarkytas veidas – su tokiomis problemomis susiduria pigesnėmis odos jauninimo paslaugomis susigundžiusios moterys.

Lūpų putlinimo ar veido injekcijų meistrėmis leidžia sau vadintis vis daugiau abejotinos kvalifikacijos „grožio specialistų“, nes Lietuvos įstatymai to nedraudžia.

Tačiau medikai perspėja nepasikliauti skambiais reklaminiais šūkiais internete, ypač kai pasirenkamos invazinės odą jauninančios ir raukšles lyginančios procedūros – tokių eksperimentų pasekmės gali būti labai liūdnos.

„Būtina išmanyti žmogaus anatomiją, itin tiksliai nustatyti taškus injekcijoms. Dėl to medikai profesionalai nuolat tobulinasi ir gilina žinias Lietuvoje ir užsienyje”,- sako A. Bagdonė.

Pasekmės – visam gyvenimui

„Clinicus Klaipėda“ dermatologė Agnė Bagdonė perspėja moteris apie pavojingą riziką, kai pasirenkamos nekvalifikuotų kosmetologų paslaugos.

„Deja, bet dažnai po skambiais „grožio meistrų“ pavadinimais slepiasi trumpus kursus išklausę asmenys, eksperimentuojantys su moterų veidais. Ne kartą po apsilankymų pas abejotinos kvalifikacijos „lūpų putlinimo specialistę“ ar „veido injekcijų profesionalę“ teko šalinti rimtas problemas“, – sako specialistė.

Medikė prisimena ne vieną sudėtingą atvejį, kai, pvz., moteris nuėjo pas kosmetologę į namus pasiputlinti lūpų hialurono rūgštimi. Po procedūros ant lūpų susidarė guzai. Neaišku, kokia specialistė procedūrą atliko, kokį iš tikrųjų produktą suleido.

„Tokiais atvejais tenka taikyti specialų gydymą. Kartais aplaidus tokių grožio meistrių darbas sukelia visam gyvenimui liekančias pasekmes. Tokios istorijos skatina naujų mitų atsiradimą, neva injekcijos ir grožio procedūros yra žalingos. Kai jas atlieka patyrę ir kvalifikuoti medikai, saugumas ir patikimumas yra garantuotas”, – sako medikė.

Neaiškus teisinis reglamentavimas

Nuo šių metų liepos 2 d. iš kosmetiko ar kosmetologo rengimo studijų programų išbraukiami mezoterapijos ir daugiafunkcinės odos priežiūros moduliai. Naujus apribojimus profesinėms mokykloms, ruošiančioms kosmetologus, nustatė Sveikatos apsaugos ministerija (SAM).

Nors SAM oficialiai išaiškino, kad minėta veikla – ne kosmetologų kompetencija, tačiau aiškaus reglamentuoto teisinio draudimo nėra jau dirbantiems grožio specialistams.

Dermatologė A. Bagdonė mano, kad sugriežtinus reikalavimus ir teisiškai reglamentavus tvarką kiltų mažiau problemų, kai žmonės renkasi grožio specialistą. Maža to, prireikus būtų suteikta teisė reikalauti atsakomybės už netinkamai atliktas procedūras.

Procedūras turi parinkti specialistai

Gydytojos A. Bagdonės teigimu, odos jauninimo procedūras atliekantis specialistas privalo turėti specialių medicininių žinių ir patirties.

„Būtina išmanyti žmogaus anatomiją, itin tiksliai nustatyti taškus injekcijoms. Dėl to medikai profesionalai nuolat tobulinasi ir gilina žinias Lietuvoje ir užsienyje. Be to, procedūros turi būti atliekamos steriliai ir saugiai – deja, šių reikalavimų laikosi ne visi grožio specialistai. Kai kurie leidžia pačioms moterims pasirinkti draugių patirtimi paremtas injekcijas. Nors ko reikia konkrečiai moteriai, turi spręsti ne ji pati, o medikas“, – įspėja A. Bagdonė.

Gydytoja taip pat perspėja, kad sveikatai kenkia ne tik nekvalifikuoto specialisto darbo vaisiai, bet ir per dažnos procedūros.

„Jeigu grožio meistru save vadinantis specialistas teigia, kad botulino injekcijas galima kartoti dažniau nei kas keturis mėnesius – tai signalas susirūpinti. Per dažnai kartojamos procedūros su šiuo jauninamuoju preparatu gamina antikūnus ir ilgainiui botulino injekcijos tampa tiesiog nebeveiksmingos“, – sako medikė.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Verslas

Senojo bravoro atgimimas: prasidėjo paskutinis etapas

Prieš septynerius metus ilgai apleistą senojo bravoro kompleksą, esantį tarp Herkaus Manto ir Šaulių gatvių, įsigiję klaipėdiečiai medikai Agnė ir ...
2023-05-15
Skaityti daugiau

Sveikata

Įgyvendintais pokyčiais džiaugiasi tūkstančiai pacientų

„Clinicus Klaipėda” pasitinka pirmąją sukaktį naujoje vietoje. Į rekonstruotas patalpas Šaulių gatvėje prieš 7 metus įkurta plastinės chirurgijos ir estetinės ...
2021-07-28
Skaityti daugiau

Verslas

Buvusiame Bohemijos bravore - apartamentai

Dešimtmečiais apleistoje buvusio Klaipėdos bravoro teritorijoje rekonstrukciniai darbai tęsiasi: spirito-alaus gamyklos sandėlio vietoje įrengti apartamentai. Dizainerė Dovilė Kraujutė sako, kad ...
2021-06-16
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This