Primena apie kompensacijas nukentėjusiems nuo vilkų

Regionas

Nors šiemet dėl vilkų padarytos žalos kompensavimo Klaipėdos rajono gyventojai į Savivaldybę dar nesikreipė, ji savo pranešime primena kompensacijų teikimo tvarką.

„Ūkininkai, norintys gauti vilkų ūkiniams gyvūnams padarytos žalos atlyginimo kompensaciją, turi ne vėliau kaip per 3 darbo dienas nuo žalos pastebėjimo rašytiniu prašymu dėl žalos įvertinimo ir atlyginimo apie tai pranešti atitinkamai seniūnijai ir Klaipėdos rajono savivaldybės administracijos Komunalinio ūkio ir aplinkosaugos skyriui. Šiemet vilkų ūkiniams gyvūnams padarytos žalos bei miškų savininkams, naudojantiems atbaidančiąsias medžiagas, baidiklius, kompensacijoms Aplinkos apsaugos rėmimo specialiojoje programoje numatyta beveik 29 tūkstančiai eurų”, – pranešime cituojama  Klaipėdos rajono savivaldybės mero pavaduotoja Rūta Cirtautaitė.

Taip pat per 3 darbo dienas nuo žalos pastebėjimo reikia pateikti ir gaišenų važtaraštį, pranešimą apie ūkinių gyvūnų perkėlimą ir kaitą iš ūkinių gyvūnų registravimo ir identifikavimo informacinės sistemos, medžiojamųjų gyvūnų padarytos žalos apžiūros aktą bei nukentėjusių gyvūnų fotofiksaciją.

Pasak Klaipėdos rajono savivaldybės administracijos ekologės Kristinos Stulpinienės,  viena populiariausių apsaugos priemonių nuo vilkų − elektrinis piemuo. Jis turi būti sudarytas iš ant tvirtų kuolų ištemptų kelių (rekomenduojama ne mažiau 5) vielų, kuriomis teka aukštos įtampos srovė. Kad žvėris negalėtų patekti į aptvarą nei per viršų nei per apačią, reikia elektrinio piemens pirmą juostą kabinti 10–15 cm virš žemės paviršiaus. Apsaugai nuo peršokimo viršutinė juosta turėtų būti ne žemiau kaip 1–1,2 m aukštyje, jei yra galimybė, galima aukštinti iki 2 m. Taip pat rekomenduojama kas 15–20 cm ant elektrinio piemens pririšti baltos spalvos ne mažesnes nei 2 cm pločio juostas.

Pernai į Klaipėdos rajono savivaldybę kreipėsi 7 gyventojai iš Veiviržėnų seniūnijos Vainotiškės, Tarvydų, Balsėnų ir Daukšaičių kaimų ir Endriejavo seniūnijos Toliotų ir Šilėnų kaimų, kurie patyrė vilkų žalą. Iš viso buvo papjauti 9 naminiai gyvuliai. Visais atvejais buvo taikytos saugos priemonės, siekiant apsaugoti gyvulius, todėl gyvuliai papjauti aptvertose ganyklose ir galvijams esant prie pat namų. 2017 m. išmokėta daugiau nei 1,6 tūkst. eurų kompensacijų.

Daugiau informacijos apie žalos atlyginimo tvarką teikia Komunalinio ūkio ir aplinkosaugos skyriaus vyriausioji specialistė, ekologė Kristina Stulpinienė (kristina.stulpiniene@klaipedos-r.lt).

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Regionas

Atkeliauja ir Klaipėdos rajono Gyventojo kortelė

Kitą savaitę Klaipėdos rajono gyventojams bus pasiūlyta dar viena paslauga – Gyventojo kortelė. Ji bus išduodama nemokamai ir kortelės turėtojams ...
2024-03-28
Skaityti daugiau

Politika

Šiais metais pievų atkurti ūkininkams nereikės

Europos Sąjungos žemės ūkio ir žuvininkystės ministrų taryba pritarė Europos Komisijos (EK) priimtam deleguotojo reglamento papildymui, pagal kurį šiemet daugiamečių ...
2024-03-26
Skaityti daugiau

Regionas

Žuvo pėstysis

Policija pranešė, kad ketvirtadienio vakarą, apie 19.25 val., Klaipėdos rajone, kelio Klaipėda – Palanga 10-ajame kilometre, automobilis „Audi A6“, vairuojamas ...
2024-03-01
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This