Klaipėdos baseino kainos: tai, ko tikėjomės?

Nuomonės, Svarbu

Renaldas Kulikauskas, Muzikos centro (Senamiesčio) seniūnaitijos seniūnaitis
2018-07-05

Komentarų: 4

Dar šių metų pradžioje, atkapsčius koncesijos sutartį tarp Klaipėdos savivaldos ir naujojo, už 17 mln. EUR savivaldos, valstybės ir Europos Sąjungos (ES) lėšų pastatyto baseino, valdytojo UAB „Vakarų infrastruktūra”, apmaudavome, kad kaip čia atsitiko, kad už taip brangiai pastatę tokį objektą atidavėme jį valdyti ir iš to uždirbti pelną verslui, kuris į patį objektą įsipareigojo investuoti tik menkus 2,3 proc. nuo jo vertės.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Patriukšmavę ir nieko nepešę, nutarėme palaukti baseino atidarymo ir tada jau pasidžiaugti žemomis klaipėdiečiams pasiūlytomis baseino lankymo kainomis, kuriomis, atsidėkodami už tokią dosnią savivaldos dovaną, mus pamalonins Vitalijus Kuodis ir Paulius Baltrėnas (2017 m. gruodžio mėnesį įsteigto UAB „Klaipėdos baseinas” įsteigta bendrovė „Vakarų infrastruktūra“, kurią, kaip ir Kauno Girstučio baseiną valdančią UAB „Sporto infrastruktūra”, valdo vienintelis akcininkas – UAB „Infrastruktūra LT“. Pastaroji turi du akcininkus – po 50 proc. akcijų valdo Vitalijus Kuodis ir Paulius Baltrėnas; jie yra savininkai ir UAB „Klaipėdos arena“, kuri nuo 2010 m. valdo kitą Klaipėdos objektą – „Švyturio“ areną).

O ir šio sandorio atstovas iš Klaipėdos savivaldos pusės, Savivaldybės administracijos Turto skyriaus vedėjas Edvardas Simokaitis per spaudos atstovus klaipėdiečius ramino: „Koncesija mums leidžia derėtis dėl paslaugų kainų, investicijų”. Nors teiginys „leidžia derėtis” buvo gal kiek ir netinkamas, nes pasirašytoje sutartyje 120 psl. sutartyje su priedais nebuvo nei vieno stipresnio žodžio, kalbant apie įsipareigojimus dėl paslaugų kainų, nei „tikisi” (koncesijos sutarties specifikacijų priedo Nr. 2 punktas 5.2. Klientai ir bendruomenė: „Suteikiančioji institucija tikisi, kad Koncesininkas susipažins su vietos bendruomene ir jos poreikiais bei pagal tą informaciją formuos kainodarą ir susijusius Paslaugų paketus.”).

Bet ką ten spėlionės, pagaliau sulaukėme atidarymo ir kainų paskelbimo.

Palyginus tų pačių akcininkų skirtinguose miestuose valdomų baseinų taikomą kainodarą, galima teigti, kad vienkartinių apsilankymų baseine kaina Klaipėdoje vidutiniškai 15 proc. didesnė nei Kaune.

Jei lankysitės ne tik baseine, o ir sporto klube, Klaipėdoje mokėsite jau ~50 proc. brangiau nei Kaune. Tiesa, Kaune nėra SPA, ir už tą 50 proc. didesnę kainą Klaipėdoje gaunate dar ir pirties malonumus. Lyginant mėnesio narystės kainas iš pirmo žvilgsnio ~19 proc. mažiau mokame mes, bet kauniečiams nereikia primokėti už lankymąsi sporto klube ir naudojimąsi paslauga savaitgalį ir švenčių dienomis, o mums tai kainuoja papildomai po 5 EUR už kiekvieną iš pasirinkimų. Jei klaipėdiečiai perka paketą su sporto klubu ir savaitgaliais, jų narystės kaina jau tampa vidutiniškai 17 proc. didesnė nei kauniečių.

Pilnas abiejų baseinų kainų palyginimas čia.

Kauno ir Klaipėdos miesto dirbančių gyventojų vidutinio atlyginimų skirtumas yra 2,8 proc. klaipėdiečių naudai (Klaipėdoje – 695, Kaune – 676 EUR į rankas). Jeigu Klaipėdos miesto savivaldybė būtų šį už miesto, valstybės ir ES biudžeto pinigus pastatytą objektą atidavusi valdyti verslui su sutartimi, ginančia miestiečio interesą, ten būtų numatyta privaloma kainos už paslaugą apskaičiavimo formulė, kurios vienas iš kintamųjų būtų gyventojų perkamosios galios, tarp priimančio valdyti turtą valdytojo valdomų objektų skirtinguose Lietuvos miestuose, santykis. Ir tada Klaipėdos baseino paslaugų kainos mums visiems būtų mažesnė.

Kažkas gali paprieštarauti teigdamas, kad naujasis Klaipėdos baseinas juk didesnis, gražesnis ir modernesnis nei Kauno „Girstučio”. Bet į jo grožį naujasis valdytojas neinvestavo – pasistatėme su miesto tarnautojų organizacine pagalba patys, už mūsų miestui skirtas lėšas.

Kintamasis, kurį Klaipėdos baseino valdytojui tikrai reikia padengti, tai daug didesni, palyginus su Kauno „Girstučio”, Klaipėdos baseino darbuotojų atlyginimai.

52-iejų Kauno „Girstučio” darbuotojų atlygio vidurkis – 639 EUR/mėn., kai vieno iš 20-ies Klaipėdos baseino darbuotojų -1634 EUR/mėn. – 156 proc. didesnis.

Tad nežinau, ar čia E. Simokaičiui į Savivaldybę dėl kainų užklausimą siųsti, ar didžiuotis, kad prisidedu prie vidutinio atlyginimo Klaipėdoje didėjimo proceso…

4 Comments

  1. Dalia

    Kas liecia baseina puikus, taciau mokestis neatitinka realybes, vedziausi svecius, visas baseinas tik vaiku treniruotems, o suaugusiems vienas 9takelis,kuriame plaukiojo 12 suaugusiu, paskui dar atejo treneris su maziukais panardyti, megejams plaukioti nemalonu, taskomasi i akis, zodziu cia nera tvarkos, uz tokia kaina galetu administracija pasistengt, nes praras daug klijentu!Tai ne mano vienos nuomone, buvo daugiau moteru kurios nesupranta tokios nepagarbos busimiems klijentams!

    Reply
    • Nusivylusi

      Pritariu Jums gerb. DALIA. Lankausi ir vis toliau nusivilti tenka Klaipėdos baseinų. Kainos perspaustos,-neatitinka nei kokybės, nei paslaugos kainos .. Geriausiai būtų dar vienas baseinas Klaipėdoje, gal konkurencija savo padarytų..

  2. Martynas Vainorius

    Gerbiamas Marijau, tai yra ne žurnalistinis straipsnis, tai yra miestiečio nuomonė, paskelbta nuomonių rubrikoje. Ja drąsiai galite pasinaudoti ir Jūs – skelbiame visas nuomones, jei tik jos neprieštarauja teisės aktams.

    Reply
  3. Marijus

    Nekompetetingas ir nežurnalistiškas straipsnis.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Miestiečiai abejingai pasitiko Senojo turgaus halės rekonstrukcijos planus

Klaipėdos savivaldybės valdomos bendrovės Naujasis turgus užsakymu projektinius Senojo turgaus halės rekonstrukcijos pasiūlymus parengę architektai nesulaukė jokių visuomenės pastabų ar ...
2024-04-10
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Klaipėdos baseino statybų istorija: STT plaunasi rankas 

Nors bylą dėl Klaipėdos baseine palikto broko išnagrinėjęs teismas priėmė atskirą nutartį, kuria Klaipėdos apygardos prokuratūrai pranešė, jog atsakingų asmenų ...
2024-04-02
Skaityti daugiau

Mums rašo

Vandenilio gamyba Klaipėdoje: vandens nepavogs, miesto nesusprogdins

Kilus šaršalui dėl vandenilio gamybos ir užpylimo punkto plėtros Klaipėdos uosto teritorijoje, pateikiu trumpą santrauką atlikto poveikio aplinkai vertinimo, kad ...
2024-03-17
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This