Viskas prasidėjo nuo šachmatų figūrėlės

Svarbu, Veidai

Gabrielė Ruočkutė
2018-07-06

Komentarų: 0

Jevgenijus Jamšikovas vos prieš trejus metus baigė mokyklą Kaliningrade, o šiuo metu jau užima technikos direktoriaus pareigas Klaipėdoje veikiančiame „Qtime IT HUB” įsikūrusiose dirbtuvėse. Skamba kaip amerikietiška svajonė? Tikriausiai, tačiau ją gabiam vaikinui pavyko įgyvendinti ne kur kitur, o Klaipėdoje.

Čia jis atsidūrė nusprendęs pasirinkti mechanikos inžinerijos studijas Klaipėdos universitete.

„Kai aš pradėjau tuo domėtis, netoliese rasti ką nors galintį padėti nebuvo taip lengva. Tad noriu dabar pats suteikti galimybę vaikams apsilankyti laboratorijoje, dirbtuvių erdvėje ir užduoti visus klausimus, kokie tik jiems kyla”, – sako Jevgenijus Jamšikovas. Martyno Vainoriaus nuotr.

Dirbtuvėse ir užmiega

Pirmą kartą Jevgenijus į „Qtime” užklydo čia vykusio istorinio vakaro metu. Tada jis dar nežinojo, kad šis apsilankymas užtruks ne vienerius metus. O prasidėjo viskas nuo vienos šachmatų figūrėlės. Išvydęs 3D spausdintuvą vaikinas atsiminė, kad viena šachmatų, kuriais žaisdavo su močiute, figūrėlė kažkur dingusi.

„Tada pagalvojau, kodėl negalėčiau pats sumodeliuoti naują figūrėlę ir ją atsispausdinti? Taigi pradėjau mokytis 3D modeliavimo „SolidWorks“ programa ir atsispausdinau tą figūrėlę. Po to kilo mintis – o kodėl turiu sustoti ties viena figūrėle, aš gi galiu padaryti visą šachmatų figūrėlių komplektą“, – prisimena 20-metis pašnekovas.

Vaikinas pasakoja, kad vėliau, kai „Qtime” pradėjo naują projektą, jis buvo pakviestas čia dirbti. Tiesa, pradžioje daug ko reikėjo išmokti, tačiau tam turėjo puikų mokytoją.

„Kai atėjau į „Qtime”, gausybe klausimų užverčiau jo vadovą Sergejų. Jis mane išmokė daugybės dalykų. Sergejus yra mano mokytojas“, – sako J. Jamšikovas, neslepiantis, kad mokykloje ilgą laiką mokėsi trejetais (Rusijoje penkiabalė sistema – aut. past).

Jevgenijus sako, kad dabar savo dirbtuvėse kartais netgi miega arba dirba tiek, kad neina miegoti visai. Tad „moksliuku“ savęs nelaiko ir dabar, nes dėl didelio atsidavimo darbui lieka mažai laiko studijoms. Nors laiko trūksta, Jevgenijus dar mokosi ir lietuvių kalbos. Sako, kad jau nesunkiai gali ir meniu perskaityti, ir picą užsisakyti, ir susikalbėti su jį supančiais žmonėmis.

Moko vaikus

Šiuo metu J. Jamšikovas kiekvieną savaitgalį savo „fablab‘e” veda 3D modeliavimo ir kompiuterių kursus pradedantiesiems. Atrodo, suvaldyti vaikų kompaniją nelengva, tačiau vaikinas sako, kad jam tai netgi padeda atsipalaiduoti.

„Su vaikais man labai linksma, kadangi visą savaitę įtemptai dirbu prie projekto, susijusio su kriptovaliutomis. Savaitgalio kursai man – poilsis“, – sakė jis.

Jis dar nusprendė liepos mėnesį surengti ir unikalią „Išmaniąją stovyklą“, kur vaikai 5 dienas iš eilės galės mokytis dirbti su skirtingais prietaisais, įgyti įvairiausių praktinių žinių, pritaikomų kasdieniniame gyvenime.

„Viskas prasidėjo nuo to, kad vieno mano moksleivio, kuriam tik 6 metai, mama paklausė, ar įmanoma jos sūnui čia praleisti ilgesnį laiką, kol ji vasarą būna darbe. Tada ir nusprendžiau surinkti vaikų grupę stovyklai. Dabar jau renkame grupę antrajai savaitei, nes pirmoji – visiškai pilna“, – džiaugiasi Jevgenijus.

Jevgenijus sako, kad dabar savo dirbtuvėse kartais netgi miega arba dirba tiek, kad neina miegoti visai. Martyno Vainoriaus nuotr.

Būsimoji stovykla bus tarsi paskaitų ciklas mokyklinio amžiaus vaikams, kurių metu jie galės pažvelgti į 3D technologijas, sumodeliuoti 3D objektus ir pasinaudojant 3D spausdintuvu tuos objektus atspausdinti. Taip pat naudojant litavimo stotį galės pasigaminti savo asmeninę nešiojamą kolonėlę, mokysis kompiuterių surinkimo ir to, kaip jie veikia. Netgi bus supažindinti su pirmosios pagalbos bei savigynos pradmenimis.

Jevgenijus sako šia anglų, lietuvių bei rusų kalbomis vyksiančia stovykla siekiantis atskleisti egzistuojančias galimybes technologijomis besidomintiems vaikams.

„Kai aš pradėjau tuo domėtis, netoliese rasti ką nors galintį padėti nebuvo taip lengva. Tad noriu dabar pats suteikti galimybę vaikams apsilankyti laboratorijoje, dirbtuvių erdvėje ir užduoti visus klausimus, kokie tik jiems kyla”, – sakė pašnekovas.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Vasara

Vaikų vasaros stovyklos - nuo banglenčių, robotikos iki rūbų dizaino

Į vasaros stovyklas vaikus leidžiantys tėvai turi iš ko rintis: stovyklų vadovai stengiasi atliepti vaikų ir jų tėvelių poreikius bei ...
2021-06-15
Skaityti daugiau

Švietimas

Mergaitėms - sveikos gyvensenos programa

VšĮ „Mindify“ kviečia registruotis 9-13 metų amžiaus mergaites bei paaugles į Klaipėdoje šią vasarą rengiamą vaikų dienos vasaros poilsio programą ...
2021-06-11
Skaityti daugiau

Vasara

Bibliotekoje - vaikų vasaros poilsio programos

Klaipėdos miesto savivaldybės Imanuelio Kanto viešoji biblioteka kviečia 7-12 metų vaikus dalyvauti organizuojamoje vaikų vasaros poilsio programoje „Žalioji biblioteka“. Šiemet ...
2021-06-07
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This