Klaipėdos tarptautinei violončelės akademijai pasibaigus

Mums rašo

Gidonė Vaitkuvienė, Klaipėdos koncertų salės rinkodaros vadovė
2018-07-10

Komentarų: 0

Susižavėjimo šūksniais bei sausakimšomis salėmis buvo palydėta pirmoji Klaipėdos tarptautinė violončelės akademija (KIVA).

Devynias dienas, birželio 28–liepos 6-ąją, KIVA kasdien skatino ir kvietė ne tik pažinti šio instrumento anatomiją, semtis žinių iš geriausių pedagogų, bet ir klausytis bei mėgautis muzika. Akademijoje dalyvavo žymiausios pasaulio violončelės žvaigždės ir augantys talentai iš 15 pasaulio šalių.

Baigiamasis koncertas.

Gerąja patirtimi su KIVA dalyviais dalinosi pasaulio violončelininkų elitas: Andrzej Bauer (Lenkija) – ARD tarptautinių konkursų Miunchene pirmosios premijos bei „Prahos pavasaris“, Europos Parlamento ir Europos Tarybos įsteigtų premijų laureatas; Bruno Cocset (Prancūzija) – pripažintas pedagogas ir barokinės muzikos ansamblio „Les Basses Réunies“ įkūrėjas; Eleonora Testelec  – Latvijos Jazepo Vytuolo muzikos akademijos profesorė; Joseph Hasten – vienas iškiliausių Vokietijos violončelės pedagogų, Tiubingeno muzikos mokyklos kamerinio orkestro ir prestižinio violončelių ansamblio „12Vc“ meno vadovas; Karine Georgian (Jungtinė Karalystė) – viena iš Rusijos auksinės stygininkų kartos atstovių, šiuo metu dėstanti Šiaurės karališkajame muzikos koledže Mančesteryje, vedanti meistriškumo kursus visame pasaulyje; Martti Rousi – vienas žymiausių Suomijos stygininkų, tapęs prestižinio Piotro Čaikovskio konkurso Maskvoje sidabro medalininku, yra Turku muzikos festivalio meno vadovas, Helsinkio J. Sibeliaus akademijos profesorius; Mindaugas Bačkus – violončelininkas, koncertuojantis visais įmanomais amplua: ir kaip solistas, ir kaip ansamblių bei orkestrų narys, iniaciatorius Klaipėdos tarptautinio violončelės festivalio ir konkurso bei Klaipėdos tarptautinės violončelės akademijos; Roel Dieltiens – belgų violončelininkas ir kompozitorius, Ciuricho aukštosios menų mokyklos profesorius, daugelio tarptautinių konkursų, tarp jų J. S. Bacho konkurso Leipcige ir P. Čaikovskio konkurso Maskvoje, žiuri narys; Stephan Braun (Vokietija) – klasikinės ir džiazo violončelės virtuozas, dėstantis Muzikos, teatro ir medijų aukštojoje mokykloje Hanoveryje ir Berlyno džiazo institute.

KIVA metu vyko ir Suzuki violončelės laboratorija „Aš, violončelė ir mano šeima“, supažindinusi šeimas su violončele, skatinusi suaugusiuosius mokytis kartu su vaikais. Laboratorijos užsiėmimus vaikams (nuo 5 metų amžiaus) ir jų tėveliams vedė Lietuvos Suzuki asociacijos prezidentas,violončelininkas ir pedagogas Valdas Povilaitis. Laboratoriją vainikavo jaunųjų solistų ir jų tėvelių koncertas profesionalioje scenoje.

Kiekviena diena KIVA dalyviams prasidėdavo kūrybinėje judesio laboratorijoje „Griežk violončele – judėk pats!” Jie mokėsi kūno atpalaidavimo, judesio meno, improvizacijos, nagrinėjo muzikos ir šokio dialogą. Užsiėmimus vedė šiuolaikinio šokio teatro „PADI DAPI Fish“ choreografai.

O vakarais netrūko eksperimentų, šiuolaikinio skambesio ir ekscentriškumo, klausant KIVA vakaro koncertinių programų vis skirtingoje erdvėje – klube „Raketa“, Šv. Pranciškaus Asyžiečio koplyčioje, Klaipėdos kultūrų komunikacijų centro Parodų rūmuose, „Kultūros fabriko“ daugiafunkcėje salėje bei Klaipėdos koncertų salėje.

Išskirtinis ir pasididžiavimą keliantis KIVA įvykis – vienam akademijos dalyviui buvo įteiktas specialus akademijos rėmėjo – Piatri, Fine String Instruments prizas – galimybė 2 metus groti modernia vokiečių meistro Klauso Ludwigo Clemento gamybos violončele. Meistro atstovė Ieva Tranaitė ir Mindaugas Bačkus patikėjo šį instrumentą didžiausiam akademijos atradimui, jaunajam violončelininkui – Jokūbui Savickui.

Taigi, pastarąsias dienas Klaipėdoje, šimtmečius kuršių, vokiečių, prancūzų, švedų, britų, lietuvių kurtame mieste, gamtos stebuklo, įtraukto į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą, Kuršių nerijos pašonėje, Baltijos jūros tyliame alsavime ir draugiškame mieste, nuo ryto iki vakaro skambėjo violončelių garsai. Neabejojame, jog KIVA įrodė turinti ambicingą, aukštų užmojų charakterį, užtikrinantį, jog išliks progresyviu violončelės elito šaukliu uostamiestyje, ir 2020 m. vėl kviesiančiu susiburti. Tik nepamirškite, kad ir kitąmet, 2019-aisiais – bus tai, ko jokiu būdu nesitikit iš klasikos! Antrasis Klaipėdos tarptautinis violončelės festivalis ir konkursas – 2019 m. gegužę!

Ačiū Jums, violončelės muzikos aistruoliai, taip gausiai buvusiems kartu!

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kultūra

Klaipėdą užliejo violončelių garsai

Šią savaitę Klaipėdoje prasidėjo trečiasis tarptautinis Klaipėdos violončelės festivalis, truksiantis šešias dienas. Festivalis pirmadienio vakarą Koncertų salėje startavo koncertu „Violončelė ...
2023-05-09
Skaityti daugiau

Kultūra

Klaipėdoje pirmąkart - tarptautinė violončelės akademija

Pažink violončelės anatomiją! – skatina ir kviečia Klaipėdos tarptautinė violončelės akademija (KIVA). Šių metų birželio 28 d. – liepos 6 ...
2018-06-26
Skaityti daugiau

Svarbu, Temos

Kokios pramogos prieinamos neįgaliajam?

Klaipėdoje vis dar yra kultūros įstaigų, į kurias patekti neįgaliajam net ir su palydovu būtų itin sudėtinga. Kartu galima pasidžiaugti, ...
2018-04-30
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This