Ką reikia žinoti apie sukauptos pensijos išmokėjimą

Konsultacijos

Seimas pritarė pensijų kaupimo pertvarkai, kurios viena svarbiausių dalių yra sukauptų pinigų išmokėjimas pensijos amžiaus sulaukusiems gyventojams. Geriausia praktika reikalauja, kad išmoka būtų mokama periodiškai iki pat mirties: toks mokėjimo būdas užtikrina priedą prie „Sodros“ mokamos senatvės pensijos ir garantuoja savarankiškumą senatvėje.

„Sodra“ taps vienintele anuitetų teikėja. Palmiros Mart nuotr.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija informuoja, ką būtina žinoti apie sukauptos pensijos išmokėjimą sulaukus pensijos amžiaus, kuris Lietuvoje 2026 m. vyrams ir moterims pasieks 65 metus.

  • Kaupimo periodu pensijų fonde esančios lėšos yra paveldimos. Ši nuostata nesikeičia nuo dabartinės tvarkos.
  • Sukaupti pinigai gali būti išmokami vienu iš 3 būdų, priklausomai nuo sumos dydžio. Jeigu sukaupta 3000 eurų ar mažiau – asmeniui mokama vienkartinė išmoka. Šie pinigai yra paveldimi. Jei sukaupta 3001-10 000 eurų – mokamos periodinės išmokos (pasibaigia pinigai, pasibaigia ir išmokos). Šie pinigai irgi yra paveldimi. Jei sukaupta daugiau nei 10 000 eurų – asmuo turi įsigyti pensijų anuitetą, o išmokos mokamos iki mirties. Šių lėšų paveldimumo klausimas aptariamas prie anuiteto rūšių.

Asmuo, kurio vardu pensijų fonde sukauptas turtas yra didesnis kaip 60 000 eurų, turi teisę sukauptą pensijų turto dalį, viršijančią 60 000 eurų, gauti iš pensijų kaupimo bendrovės vienkartine pensijų išmoka.

  • Pensijų anuitetas ir periodinės išmokos nėra tas pats. Periodinės išmokos mokamos tol, kol pakanka asmens sukauptų pinigų. Pensijų anuiteto išmokos mokamos iki pat mirties, net jeigu pasibaigia žmogaus sukaupti pinigai. Dėl šios priežasties pensijų anuitetą reikia įsigyti už nustatytą kainą. Periodines ir vienkartines išmokas mokės pensijų fondai, anuitetą – „Sodra“.
  • „Sodra“ taps vienintele anuitetų teikėja. Šiuo metu tai atlieka gyvybės draudimo bendrovės. Centralizuotą anuitetų mokėjimą nutarta perduoti „Sodrai“, nes ji nėra komercinė įstaiga, nesiekia pelno bei gali efektyviau suvaldyti riziką. „Sodrai“ tapus anuiteto mokėtoja, II pakopoje sukauptos lėšos bus aiškiai atskirtos nuo bendro biudžeto ir administruojamos atskirai.
  • 2 pensijų anuitetų rūšys – standartinis ir atidėtasis. Standartinis anuitetas savo esme atitinka anuitetą be garantuojamo laikotarpio, kuris egzistuoja ir šiandien, o atidėtasis pensijų anuitetas yra patobulintas anuiteto su garantuojamu laikotarpiu variantas, kuris gali būti aktualus žmonėms, norintiems garantijų nuo 85 metų ir pageidaujantiems, jog didžioji sukauptos sumos dalis būtų paveldima.

Standartinis pensijų anuitetas – tai anuitetas, kai pensijų išmokos pradedamos mokėti iš karto asmeniui, įsigijusiam anuitetą, ir mokamos iki gyvos galvos. Išmoka būtų mokama iš „Sodros“. Standartinis pensijų anuitetas nepaveldimas.

Atidėtasis pensijų anuitetas – tai anuitetas, kurį dalyvis įsigyja sulaukęs senatvės pensijos amžiaus, tačiau pensijų anuiteto išmokos pradedamos mokėti tik šiam sulaukus 85 metų amžiaus ir mokamos iki mirties. Tai reiškia, kad nuo 65 iki 84 metų asmuo iš pensijų fondo gautų periodines išmokas (kurios yra paveldimos), o nuo 85 metų – atidėtojo pensijų anuiteto išmokas iš „Sodros“. Atidėtasis pensijų anuitetas yra nepaveldimas.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Konsultacijos

Vienišo asmens išmoką gauna 230 tūkst. žmonių: ji skiriama be prašymo

„Sodra“ praneša, jog šiais metais numatyta skirti per 110 mln. eurų vienišo asmens išmokoms – jas gauna visi Lietuvoje gyvenantys ...
2024-04-12
Skaityti daugiau

Svarbu, Verslas

„Dancer“ šoks restruktūrizacijos tango 

Klaipėdos apygardos teismas nusprendė, kad nuo 2015-ųjų elektrobusų rinką vis bandančiai užkariauti Klaipėdoje įsikūrusiai bendrovė „Vėjo projektai“ yra verta restruktūrizacijos, ...
2024-04-09
Skaityti daugiau

Svarbu, Verslas

„Dancer“ šokis baigiasi?

Nuo 2015-ųjų elektrobusų rinką vis bandančiai užkariauti Klaipėdoje įsikūrusiai bendrovei „Vėjo projektai“ iškilo bankroto grėsmė – Klaipėdos apygardos teismas sulaukė ...
2024-03-29
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This