Kiaulių maras artėja prie Klaipėdos

Regionas, Svarbu

Pirmadienį uostamiestyje vykstančio

„Šilutės rajonas tampa Afrikinių kiaulių maro židiniu. Visi Šilutės rajono šernai turės būti vežami į Vilnių tirti. Gal perbrido iš Kaliningrado tas jaunas šerniukas, bet šioje Kaliningrado pusėje lyg ir nebuvo maro židinių, bent jau buvo skelbiama tik apie atvejus prie Lenkijos sienos”, – sakė jis.

txmn.org nuotr.

Pasak A. Baužos, iki šio savaitgalio buvo 1027 atvejai, kai Lietuvoje fiksuotas šernų susirgimas kiaulių maru, o pačių užsikrėtusių šernų buvo jau 2467,32 atvejai užfiksuoti tarp naminių kiaulių.

„Medžiokit kuo aktyviau, kitaip juos reikės tvarkyti, laidoti. Geriau sumažinti tankumą dabar”, – į forumą susirinkusius medžiotojus ragino A. Bauža.

Anot jo, Baltarusija, iš kurios į Lietuvą atklydo Afrikinis kiaulių maras, jau tvirtina, kad maro neturi ir neskelbia jokių duomenų.

Afrikinis kiaulių maras yra ypač pavojinga užkrečiama virusinė naminių bei laukinių kiaulių liga. Šis virusas perduodamas tiesioginio kontakto būdu su ekskretais, sekretais, krauju, sperma, taip pat jį perneša Ornithodoros rūšies erkės. Afrikiniu kiaulių maru gyvūnai užsikrečia ir per apkrėstą inventorių, rūbus, transportą, pašarus, pašarinius priedus, žaliavas ir pan. Ši liga per placentą perduodama vaisiui.

Paukščiai, musės ir žmonės gali fiziškai pernešti virusą iš užkrėstų kiaulių sveikoms. Kiaulių savininkas gali sukelti infekciją šerdamas kiaules neapdorotomis maisto atliekomis, kuriose yra gyvūninių produktų. Afrikinio kiaulių maro virusas plinta žaibiškai, nepriklausomai nuo metų laiko, kiaulių amžiaus ar veislės. Jis atsparus aplinkos veiksniams, karščiui ir šalčiui.

Kitiems gyvūnams ir žmonėms šią ligą sukeliantis virusas nepavojingas. Žmonės nesusirgs, net jei suvalgytų užkrėstos mėsos. Užsikrėtusių kiaulių mėsą draudžiama vartoti ne dėl pavojaus užsikrėsti žmonėms, o dėl galimybės, kad per mėsą, kraują, vidaus organus pavojingas virusas bus išplatintas už ligos židinio ribų.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Aplinkosauga

Karšių žvejybos apribojimai Nemuno deltoje

Nuo balandžio 22 d. iki gegužės 20 d. Nemuno deltos regioniniame parke bus draudžiama gaudyti karšius. Įprastai šis draudimas įsigalioja ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Klaipėdos/Mažosios Lietuvos istorija, Svarbu

Vasario 16-oji tarpukario Klaipėdoje: nuo alučio iki apspjaudomų trispalvių

Klaipėdos kraštas, 1923-iaisiais tapęs Lietuvos dalimi, praturtėjo nauja švente – Vasario 16-osios minėjimais. Iš tarpukario Klaipėdos spaudos matyti, kad neatsiejama ...
2024-02-16
Skaityti daugiau

Orai

Lietus nesitrauks, toliau kils vandenis lygis upėse

Artimiausiomis dienomis Vakarų Lietuvoje numatomi lietingi orai, kurie turės įtakos ir tolimesniame vandens lygio kilimui Nemuno žemupyje. Trečiadienio naktį didesnėje ...
2024-02-13
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This