Kas fiksuojama nekilnojamojo turto rinkoje?

Verslas

2018-ųjų I pusmetį nekilnojamojo turto rinka (NT) išlaikė pozityvias nuotaikas ir gerą likvidumą, nors augimas sulėtėjo. Naujo būsto segmente užfiksuotas sandorių šuolis atspindi seniau įvykusius plėtotojų pardavimus, kurie, tikėtina, pasiekė piką ir prognozės likusiai metų daliai nėra itin palankios, teigiama INREAL grupės drauge su Šiaulių banku ir advokatų kontora COBALT parengtoje apžvalgoje.

Joje rašoma, kad Klaipėdos butų rinka 2018 metų I pusmetį, lyginant su tuo pačiu laikotarpiu pernai, sulėtėjo, o individualių namų/kotedžų rinka šoko į viršų. Pirminėje rinkoje statytojai pasiūlė daugiau nei prieš metus naujų būstų.

Pirminėje Klaipėdos butų rinkoje 2018 metų I pusmetį pirkėjai buvo ketvirtadaliu pasyvesni nei prieš metus ir nupirko 130 naujų butų. Martyno Vainoriaus nuotr.

Emigracija į priemiesčius nesiliaus?

Registrų centro duomenimis, per 2018 metų pirmąjį pusmetį Klaipėdoje sudaryta 1460 (8,2 proc. mažiau) butų ir 100 (2,2 karto daugiau) individualių namų/kotedžų pirkimo-pardavimo sandorių. Apžvalgos rengėjai prognozuoja, kad gyventojų migracija į Klaipėdos miesto pakraštį ar rajoną turėtų tęstis ir toliau, nes Klaipėdos rajone yra daugybė laisvų žemės sklypų, kuriuose galima statyti individualius namus, įsikurti nuosavame būste bei turėti gana gerą susisiekimą su Klaipėdos miesto centru.

„Taigi, prielaidų būsto, ypač butų, paklausai augti Klaipėdos mieste nėra daug”, – konstatuojama apžvalgoje.

Pirminėje Klaipėdos butų rinkoje 2018 metų I pusmetį pirkėjai buvo ketvirtadaliu pasyvesni nei prieš metus ir nupirko 130 naujų butų. O plėtotojai buvo gerokai aktyvesni ir rinkai pasiūlė 230 naujų butų – 1,2 kartų daugiau nei 2017 metų I pusmetį. Didžiausias pasiūlos ir pardavimų dalis sudarė ekonominės klasės butai.

INREAL skaičiuojamas butų likvidumo rodiklis Klaipėdoje nuo 2017 metų pabaigoje buvo toks pats kaip metų pradžioje, ir siekė 1,6.

„Pastebima, jog pastaruoju metu Klaipėdoje auga statytojų aktyvumas. Didėjanti naujo, modernaus bei kokybiško būsto pasiūla pirminėje rinkoje leidžia netolimoje ateityje tikėtis ir aktyvesnių pirkėjų veiksmų”, – rašoma apžvalgoje.

2018 metų pirmą pusmetį Klaipėdoje naujos statybos butų pasiūlos kainos visuose segmentuose kito nevienodai. Ekonominės ir prestižinės klasės butų kaina augo, atitinkamai, 2 ir 5,9 proc., vidutiniškai siekia apie 1157 EUR/kv. m bei 2411 EUR/kv. m. O vidutinės klasės butų kaina vidutiniškai siekia apie 1413 EUR/kv. m ir nuo metų pradžios sumažėjo 1,1 proc.

Palanga ir Neringa juda skirtingomis krytimis

2018 metų pirmąjį pusmetį Palangos rinkos aktyvumas, lyginant su tuo pačiu laikotarpiu pernai, kiek sumažėjo. Registrų centro duomenimis, per šį laikotarpį Palangoje sudaryta 280 (4,8 proc. mažiau) butų pirkimo-pardavimo sandorių.

Neringoje 2018 metų pirmą pusmetį NT rinka buvo gerokai aktyvesnė nei prieš metus – sudaryta 40 (40 proc. daugiau) butų pirkimo-pardavimo sandorių.

NT rinkos sulėtėjimas 2018 metų pirmąjį pusmetį Palangoje buvo matomas ir pirminėje rinkoje, kurioje parduota 117 butų – 32 proc. mažiau nei praėjusių metų pirmąjį pusmetį. Statytojai pasiūlė 140 naujų butų, o tai net dvigubai mažiau nei 2017 metų pirmą pusmetį.

Neringoje naujų butų pirkėjai ir statytojai buvo taip pat dvigubai pasyvesni nei praėjusių metų pirmą pusmetį. Buvo nupirkti 8 nauji butai, o pasiūlyti 28 – 43 proc. mažiau nei pernai.

Neringoje 2018 metų pirmą pusmetį NT rinka buvo gerokai aktyvesnė nei prieš metus – sudaryta 40 (40 proc. daugiau) butų pirkimo-pardavimo sandorių. Martyno Vainoriaus nuotr.

Bendras neparduotų butų lygis Palangoje per 2018 metų I pusmetį padidėjo 4 proc., iki 740 neparduotų (laisvų ir rezervuotų) naujos statybos butų.

2018 metų pirmąjį pusmetį Palangos naujos statybos butų pasiūlos kainos visuose segmentuose kito nevienodai. Ekonominės ir vidutinės klasės butų pasiūlos kainos nuo metų pradžios sumažėjo atitinkamai 2,4 ir 0,5 proc. bei metų viduryje siekė apie 1222 EUR/kv. m ir 1498 EUR/kv. m. O prestižinės klasės butų pasiūlos kainos nuo metų pradžios išaugo 9,9 proc. ir metų viduryje siekė apie 2740 EUR/kv. m.

Parduotas prekybos centras BIG

2018 metų pirmąjį pusmetį bendras vakansijų lygis uostamiesčio verslo centruose siekė 9,9 proc. ir nuo metų pradžios nepakito.

„Naujų biurų plėtra Klaipėdoje yra labai vangi, kadangi modernių biurų neužimtumo lygis uostamiestyje jau kelis metus yra labai aukštas, todėl sąlygos naujiems biurams šiame mieste atsirasti šiuo metu nėra palankios”, – konstatuojama apžvalgoje.

Teigiama, kad šiemet bus atidarytas vos vienas mišrios paskirties projektas, kuriame bus apie 2000 kv. m ploto administracinių patalpų. Taip pat artimiausiu metu yra suplanuotos poros nedidelių, iki  1000 kv. m ploto, biurų statybos. Apie didesnio ploto planuojamus naujus biurus informacijos nėra, nors uostamiestyje yra bent keletas parengtų naujų biurų projektų, kurių statybos galėtų prasidėti iš karto, vos tik atsirastų poreikis.

Pusmečio pabaigoje Klaipėdos prekybos centras „BIG“ buvo perleistas naujiems pirkėjams už 25 mln. eurų. Martyno Vainoriaus nuotr.

Pirmąjį pusmetį vakansijų lygis A segmente padidėjo, o B1 ir B2 segmentuose – sumažėjo, tačiau laisvų plotų uostamiestyje vis dar yra gerokai per daug, kad būtų galima galvoti apie nuomos kainų kilimą. Šiuo metu vidutinės A klasės biurų nuomos kainos Klaipėdoje siekia 9-13 EUR/kv. m, B1 – 7-9 EUR/kv. m, B2 – 5-8 EUR/kv. m.

Apžvalgoje taip pat rašoma, kad pusmečio pabaigoje Klaipėdos prekybos centras „BIG“ buvo perleistas naujiems pirkėjams už 25 mln. eurų.

Čia taip pat konstatuojama, kad Klaipėdoje per pastarąjį pusmetį sandėliavimo projektų nebuvo, tačiau šiuo metu vyksta dviejų logistikos centrų statybos, kurie rinką papildys 25000 kv. m.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Verslas

Kovas neišjudino NT rinkos

Atėjęs pavasaris atnešė šiltesnius orus, bet daugiau gyvybės į pastaruoju metu gerokai aprimusią šalies nekilnojamojo turto (NT) sandorių rinką neįpūtė. ...
2024-04-06
Skaityti daugiau

НОВОСТИ

Для граждан Украины - возможность обмена гривен по курсу, установленному Национальным банком Украины

Согласно соглашению, подписанному между Банком Литвы и Национальным банком Украины, с 10 октября граждане Украины, имеющие официальный статус беженца, смогут ...
2022-10-10
Skaityti daugiau

Verslas

Daugiabučių statytojams - Šiaulių banko paskola

Šiaulių bankas pranešė, kad suteikė 3,6 mln. eurų kreditą Klaipėdoje, prie Malūno parko, statomam daugiabučių namų kompleksui „Parko pakrantė“. Projektą ...
2022-07-28
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This