Bibliotekoje – I. Simonaitytės suolelis

Fotoreportažai, Kultūra, Svarbu

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Ievos Simonaitytės bibliotekos vidiniame mažajame kiemelyje penktadienio popietę atidengtas Ievos Simonaitytės suolelis, šalia kurio įrengta ir metalo plokštė su šios rašytojos žodžiais „Paskutinio taško niekada nepadėsiu“ bei autografu.

Suolelį atidengė (iš kairės) kompozicijos autorius Romas Klimavičius, idėjos autorius, bibliotekos direktorius Juozas Šikšnelis i rėmėjas – UAB „Pamario restauratorius” vadovas Aldas Kliukas. Martyno Vainoriaus nuotr.

Šio akcento iniciatorius, bibliotekos direktorius Juozas Šikšnelis sakė, jog kūrinio idėją jau senokai jam pasufleravo kitų miestų pavyzdžiai, kai jie puošiasi suoleliais su žymių žmonių skultptūromis.

„Panevėžyje sėdi Miltinis ant suolelio, Druskininkuose – Banionis, Nidoje – Kernagis. O aš pagalvojau, kodėl bibliotekoje, kuri nešioja Simonaitytės vardą, negalėtų būti suolelio be Simonaitytės. Juo labiau kad Ėvė jau sėdi Priekulėje. Idėją išdėsčiau savo bičiuliui Romui Klimavičiui, jis ją pagavo ore ir gal po kelių dienų atnešė padaręs suolelio maketą. Jis ilgai buvo kabinete, sulaukėme ir pernai buvusių Simonaitytės metų, bet kažkaip aš jo į realizaciją vis neleidau. Ir tik tiems metams įsibėgėjus man jau kilo mintis, kad reikia jį realizuoti. Kitas mano bičiulis, kurį vadinu greitąja materialinių resursų pagalba – Aldas Kliukas – visada yra pasiruošęs realizuoti tokias idėjas“, – pasakojo direktorius.

„Berods, 1999 ar 1998 metais mes čia įkasėme kapsulę ir 2008 metais baigėme šitos bibliotekos rekonstrukciją. Ir atsitiko dar taip, kad kitą savaitę Priekulėje pradėsime Simonaitytės muziejaus remontą. Tai vėl susiję. Tai čia yra tie argumentai, kodėl „Pamario restauratorius” paremia jūsų sumanymus. Gerai, kad turite idėjų ir jas realizuojate, nes kalbančių yra daug, o padarančių iki galo – mažai”, – sakė „Pamario restauratoriaus” vadovas Aldas Kliukas.

Menininkas Romas Klimavičius džiaugėsi, kad jo sukurtas meninis akcentas buvo pastatytas tik bibliotekos darbuotojų rankomis.

„Aš pats pirmą kartų su Simonaityte susidūriau dar būdamas labai gražus ir jaunas, su plaukais ilgais. Prieš 40 metų studijų laikais su šviesaus atminimo profesoriumi Vytautu Jurkūnu diplominio darbo metu darėme iliustracijas jos knygai. O kaip pasakė direktorius, viskas gavosi lengva ranka. O sunkus vykdymas – visas kolektyvas prisilietė prie šio darbo. Nebuvo nė vieno pašalinio, atėjūno”, – sakė R. Klimavičius ir išreiškė viltį, kad prieš šio simbolio vis vyks veiksmas.

J. Šikšnelis savo ruožtu juokavo, kad besivaidijančios šeimos prie šio suolelio galės susitaikyti, kad nereikėtų „dėti paskutinio taško”, bet tokia paslauga bus mokama.

„Manau, kas tie Simonaitytės žodžiai – tai priesakas mums, bibliotekininkams, nuolat skatinti skaitytojų domėjimąsi rašytojos kūryba, nes ji yra ryšys su šiuo kraštu“, – jau rimtai sakė J. Šikšnelis.

Atidengus suolelį buvo pristatytas ir bibliotekos vykdomas projektas „Simonaitytė prabyla lenkiškai“. Jo metu grupė vertėjų – Varšuvos universiteto baltistikos dėstytojų ir studenčių Nidoje, Tarptautiniame vertėjų ir rašytojų centre, dvi savaites verčia fragmentą iš autobiografinės Simonaitytės trilogijos „Ne ta pastogė”, kuriame rašytoja aprašė laikotarpį, kai gydėsi Angerburgo sanatorijoje Vokietijoje (dabar Węgorzewo, Lenkija).[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_gallery interval=”5″ images=”40497,40498,40499,40500,40501,40502,40503,40504,40505,40506,40507″ img_size=”large”][/vc_column][/vc_row]

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Klaipėdos/Mažosios Lietuvos istorija

Iš Ievos Simonaitytės pusseserės prisiminimų

Aktyvi lietuvininkų bendrijos „Mažoji Lietuva“ narė Jūratė Viktorija Stubraitė nėra linkusi atvirauti, kad su rašytoja Ieva Simonaityte ją sieja artimas ...
2024-01-24
Skaityti daugiau

Regionas

Kviečia sukurti Ievai Simonaitytei skirtą haiku

Prieš 127-erius metus sausio 23 d. Priekulės parapijos kaime – Vanaguose – gimė Ewa Simoneit (Ieva Simonaitytė). Ta proga Ievos ...
2024-01-12
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Miestas, Svarbu

Pagerbti originaliausių eglučių kūrėjai

Trečiadienio vidurdienį Klaipėdos apskrities Ievos Simonaitytės viešojoje bibliotekoje apdovanoti geriausiais pripažinti jau dešimtą kartą čia įkurdinto eglučių kiemelio dalyviai, sukūrę ...
2024-01-10
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This