„Dangės flotilė” atgabens Žuvies turgų

Uostas ir jūra

Jūros šventės metu, liepos 27-ąją, 20 val., į Dangę įplauks jau septintą kartą Lietuvos jūrų muziejaus organizuojama istorinių laivų „Dangės flotilė“.

Tai – unikalus, analogų Lietuvoje neturintis renginys, reprezentuojantis jūrinę kultūrą ir tradicijas. Šiemet Dangėje pamatysime penkiolika laivų – daugiausia – kurėnai ir mažesnės plokščiadugnės Kuršių marių žvejų valtys.

Pasak Jūrų muziejaus direktorės Olgos Žalienės, džiugina tai, kad kone kasmet medinių valčių laivyną papildo bent po vieną naują laivą. Kurėnas „Germanika“ – tai šiemet valstybės dienos išvakarėse nuleista į vandenį Kuršių marių burvaltė, pastatyta UAB „Germanika“ darbuotojų rankomis. Tokiais laivais kadaise plaukiodavo žuvies supirkėjai.

Flotilėje puikuosis ir patyrusio laivų statytojo Simo Knapkio suprojektuoti laivai – „žvaigždės“: Nacionalinės ekspedicijos dalyviai – vytinė „Vytautas Didysis“ ir sielininkų valtis „Vytis“. Pamatysime ir didžiausią Lietuvoje atstatytą laivą – reisinę „Dreverna“. Laivadirbiai atkūrė šį burlaivį Drevernoje ir sugrąžino jį į Kuršių marias. Laivo statybos iniciatoriai – Klaipėdos rajono turizmo informacijos centras. Dar XIX a. pabaigoje Rytprūsiuose plaukiojo
apie 600 šio tipo laivų. Šie laivai gabeno statybines medžiagas, druską, javus ir kitokius krovinius.

Tradicinių Kuršių marių laivų flotilę paįvairins ir du vikingų tipo laivai: vienas jų atplauks iš Ikškilės (Latvija). Vikingų laikų laivo replika „Üxküll“, pastatyta 2015 m. pagal Gokstade (Norvegija) rastą IX a. laivą. Kitas – vikingų būdą atspindinčiu pavadinimu – laivas „Biesas“, statytas remiantis dar vieno laivo, rasto Norvegijoje, Oseberge, pavyzdžiu. „Biesas“ akį trauks vikingų laivams būdinga drakono galva. Tokio tipo laivais plaukiojo ne tik skandinavų vikingai, bet ir kitos Baltijos pakrantėse gyvenusios ir panašia veikla užsiimančios tautos. O kuršiai ne tik su jais kariavo ir prekiavo, bet kaip žinome iš rašytinių šaltinių, dažnai kartu rengdavo bendrus žygius, kurdavo mišrias gyvenvietes vieni kitų kraštuose.

Flotilės senbuviai ir ištikimieji dalyviai – kurėnai „Kuršis“, „Sud 1“, venterinės valtys „Rusnietis“, „Juoda meška“, „Pakalnės valtis“ šiemet stebins, atplukdydamos pamariškius į Klaipėdą, į Žuvies turgų „Sugaus tave žvejužėliai!“.

Visus „Dangės flotilės“ laivus, kurie stovės dešiniajame Dangės krante tarp Biržos ir Pilies tiltų, šventės metu (liepos 27 – 28 d.) bus galima aplankyti, pabendrauti su įgulomis. O Žuvies turguje bus galima ne tik nusipirkti skanios rūkytos žuvies, bet ir sužinoti viską apie jos paruošimą.

Jūrų užkariautojai–vikingai pasakos apie senuosius žvejybos būdus, demonstruos įrankius, pristatys žuvies konservavimo metodus. Vienas seniausių būdų – žuvies mirkymas jūros vandenyje, suteikiant sūrumo. Šis vytinimo ir konservavimo būdas mena tuos laikus, kai druska buvo prabangos prekė.

Turguje bus net ir vėžių. Vėžių rinkimas, kurio sezonas būtent dabar prasideda, žinomas jau nuo seniausių laikų. Smalsiausieji turgaus lankytojai galės sužinoti ir pikantiškų dalykų – XIII amžiuje užrašytą silkių pyrago receptą.

Teatralizuotame žuvies turguje bus ne tik tikros žuvies, kiaušinių, pyragų, … bet ir  varnienos! Lankytojai turės progą pasivaišinti kafija, kurią skanauti galės ypatingoje draugijoje, kartu su pamario poniomis!

O koks turgus be šurmulio: dainų, šokių, žaidimų, nugirstų pokalbių ir pamokymų!

Teatralizuotame turguje šurmuliuos folkloro kolektyvai „Alka“, „Giedružė“, Slengių etnomuzikavimo studija, kapela „Martvėžiai“, asociacijos „Pilsota“ nariai.

PROGRAMA

Liepos 27 diena (penktadienis)

20–21 val. „Dangės flotilės“ sutiktuvės Dangėje prie Žvejo skulptūros. Pilies tilto pakėlimas.

Liepos 28 diena (šeštadienis)

12–14 val.  Teatralizuotas „Dangės flotilės“ Žuvies turgus „Sugaus tave žvejužėliai!“ prie Žvejo skulptūros.

15 val.  „Dangės flotilės“ įgulų pristatymas ir pasveikinimas prie žvejo skulptūros.

19–20 val. „Dangės flotilės“ plaukimas tarp Biržos ir Pilies tiltų Dangėje.

Liepos 29 diena (sekmadienis)

9 val. „Dangės flotilės“ laivų išlydėtuvės, Pilies tilto pakėlimas.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Kopgalio forto krantinę pritaikys edukacinėms reikmėms

Lietuvos jūrų muziejaus užsakymu parengti ir visuomenei pristatomi projektiniai pasiūlymai, numatantys pritaikyti Kopgalio forto krantinę edukacinėms reikmėms, kuriuos parengė UAB ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

Kultūra

Jūrų muziejus pradeda naują sezoną

Nuo šio trečiadienio – balandžio 17 dienos – Lietuvos jūrų muziejus pradeda 45-ąjį sezoną, dirbdamas ne tik savaitgalį, o nuo ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

Miestas

Atidarys parodą, skirtą narytės NATO 20-mečiui

Balandžio 5-ąją, penktadienį, 16 val., šalia laivo-muziejaus M52 ,,Sūduvis“ Lietuvos jūrų muziejus atidarys lauko parodą ,,NATO jūroje saugo“, skirtą Lietuvos ...
2024-04-04
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This