Jūros šventė jau lipa ant kulnų

Miestas

Klaipėda jau gyvena 59-osios Jūros šventės nuojauta. Liepos 27–29 dienomis daugiau nei pusę milijono šventės svečių pasitiks senamiesčio erdvių transformacijos, netikėti atradimai, kokybiškos pramogos kiekvieno skoniui. Per tris šventės dienas festivalio organizatoriai pasiūlys daugiau kaip šimtą unikalių, išskirtinių, jūriškų renginių.

Turgaus gatvė virs romantišku bulvaru

Jūros šventės svečiai, per keletą pastarųjų metų atradę ir pamilę kitokią Teatro aikštę, bus maloniai nustebinti. Viena pagrindinių šventės arterijų – Turgaus gatvė atkartos Teatro aikštės jaukumą ir virs romantišku bulvaru.

Jūriškas istorijas gatvėje pasakos Lietuvos jūrų muziejaus paroda. Ištikimo Jūros šventės bendražygio – bendrovės „Megaplantas“ dėka čia susikurs net 6 augalų oazės, kviečiančios svajoti, klausytis muzikos. Modernumo ir šviesos naujam bulvarui suteiks bendrovės „ITCC“ kuriami bokštai bei nauji, tik Jūros šventės dienomis džiuginsiantys meno akcentai – milžiniškos kriauklės.

Kaip ir dera bulvarui, čia skambės fortepijono garsai. Penktadienio vakarą erdvę užlies romantiko Debussy melodijos, šeštadienį Tarptautinės fortepijono akademijos „Klaipėda Piano Masters“ studentai dovanos auksinės klasikos kūrinius. Naujame bulvare netruks ir džiazinio skambesio bei teatro.

Turizmo skveras

Penktadienį, 14.00 val., ant Klaipėdos simboliu tapusio „Meridiano“ denio kartu su choro „Cantare dainomi, iškilmingai bus atidarytas „Turizmo skveras“.

„Lietuvos geležinkelių“ pristatomas skveras skirtas skatinti Lietuvos ir kaimyninių miestų bendrystę.

Šį kartą „Turizmo skvere“ – Šiaulių, Anykščių, Birštono, Molėtų, Zarasų, Ignalinos, Druskininkų, Kėdainių, Ukmergės turizmo informacijos centrai. Čia sutiksite ir trečius metus dalyvaujančius Klaipėdos regiono turizmo informacijos centrus, tarp kurių – Klaipėdos, Neringos, Palangos, Kretingos, Skuodo, Šilutės atstovai. Save pristatys ir Druskininkų turizmo ir verslo informacijos centras, „Kaunas In“, Valstybinis turizmo departamentas, „Kūrybinių industrijų dokas“, Vilniaus miesto savivaldybės administracijos Užsienio ryšių ir turizmo skyrius.

Skvere lankytojų lauks ir interaktyvus „Lietuvos geležinkelių“ paviljonas, kuriame unikalios keliavimo patirtys, neatrastos turistinės kryptys, galimybė leistis į virtualią kelionę traukiniais po vaizdingiausius Lietuvos ir kaimyninių šalių kampelius, pramogos mažiesiems, prizai ir siurprizai smalsuoliams.

Tautinio paveldo krantinė „TAI, KAS TIKRA“

Išskirtinė ir savita Lietuvos etninė kultūra ir jos tautinis paveldas Jūros šventės dienomis bus pristatomi krantinėje „Tai, kas tikra“. Naujoje vietoje – šalia skulptūros „Žvejys“ įsikūrusi krantinė „Tai, kas tikra“, stebins ne tik autentiškais amatininkų dirbiniais. Tris šventės dienas čia vyks muzikiniai pasiroymai. Iškilmingas krantinės „Tai, kas tikra“ atidarymas – liepos 27 d., 15 val.

Atidarymo dieną čia gros tautiška kapelija „Sutaras“, veiks tradicinės amatų meistrų dirbtuvės. Liepos 28 d., šeštadienį, 11 val. svečius sveikins Birutės kapela, vakarop – 18.00 val. koncertuos Lenkijos tradicinių dainų ir šokių kolektyvas „Ina“, 20.00 gros Slengių mokyklos-daugiafunkcio centro kapela „Martvežiai“. Sekmadienį nuo 11 val. lauks Klaipėdos miesto pagyvenusių žmonių asociacijos kolektyvų koncertas, nuo 13.30 val. Lietuvos pensininkų sąjungos „Bočiai“ meno kolektyvų koncertas.

Dizaino jūra

Jau antrus metus į Klaipėdą sugrįžta išskirtinis mados projektas „Dizaino jūra“. Skoningas ir efektingas dizaino pasažas suburs dizainerius ir kūrėjus po vienu stogu. Anot projekto autorių – Šiaurės šalių dizaino asociacijos, „Dizaino jūra“ ypatinga tuo, kad čia savo ekspozicijas pristatys patys kūrėjai ir dizaineriai, tad užsukus ir susidomėjus vienu ar kitu kūriniu, bus galima ne tik jį įsigyti, bet ir sužinoti jo atsiradimo istoriją tiesiai iš kūrėjo lūpų. Savo darbus čia pristatys tokie gerai žinomi prekiniai ženklai kaip „Miutto“, „Ocdeco“, „Make Heads Turn“, „3.14“ ir daugelis kitų.

Naujiena – pikniko zona

Šventės mecenato „ŠVYTURYS GO Nealkoholinis“ pristatoma Jūros šventės naujiena – „Pikniko erdvė“ išsiskirs ekskliuzyvinių produktų prekyba, maisto vagonėlių įvairove, barbekiu maistu. Čia netruks maisto ir gėrimų degustacijų, vyks ekskursijos į „Švyturio“ alaus daryklą. Didelė žalioji erdvė leis patogiai įsitaisyti ir kurti savo šventę, sau tinkamą poilsį. Pokalbius ir bendravimą paskanins DJ muzika ir vasariški ritmai, kurie primins – „Tas jausmas, kai nesinori namo“. Jūros šventės naujiena įsikurs Kūlių Vartų gatvės atkarpoje ties „Švyturio“ alaus darykla.

Šeštadienį, nuo 15 iki 17 val. čia lauks išskirtinis svečių iš Japonijos pasirodymas. Jūros šventės svečius sveikins tradiciniais japoniškais būgnais – wadaiko – grojanti grupė „Daigen-gumi“. Wadaiko, dar žinomi kaip taiko būgnai, yra tradiciniai japoniški mušamieji instrumentai, senovėje naudoti ritualinėse apeigose, vykstant mūšiams arba teatro pasirodymuose. Dabar šiuos būgnus galima išgirsti japoniškuose festivaliuose ir būgnais grojančių trupių pasirodymuose. Tekančios saulės šalies muzika visus norinčius šeštadienį kvies į nemokamas kūrybines dirbtuves.

Geriausi filmai – Kino skvere

Jūros šventės programą antrus metus papildo didžiausias ir svarbiausias kino renginys Lietuvoje – „Kino pavasaris“. Ramesnio šventės ritmo pageidaujančius Jūros šventės svečius, jau liepos 26-ąją, Jūros šventės išvakarėse, kinas pakvies į Dienovidžio aikštę. Telekomunikacijų bendrovės „Balticum“ pristatomas skveras, tris vakarus leis mėgautis geriausiais, lietuviškai įgarsintais, šių metų „Kino pavasario“ filmais.

Jūros šventės kino vakarus pradės lietuvių trumpametražių filmų seansas, kuriame bus galima pamatyti Venecijos kino festivalyje pristatytą, geriausią šių metų šalies trumpametražį filmą – Lauryno Bareišos režisuotą „Pirtį“, taip pat „Kino pavasario“ perspektyviausiu režisieriumi pripažinto, „Sidabrinei gervei“ nominuoto Tito Lauciaus šmaikštų trumpuką „Gyvatė“ ir festivalio žiūrovų mėgstamo režisieriaus Gedimino Šiaulio naują filmą „Šviesa“. Šis kūrėjas žiūrovams pažįstamas iš filmo „Kaukai“. Su Kino skvero žiūrovais Klaipėdoje susitiks režisieriai L. Bareiša, T. Laucius ir prodiuserė Klementina Remeikaitė.

Čia skambės ir jaunų šalies atlikėjų muzika.Tris Jūros šventės vakarus „Kino pavasario“ gerbėjai išvys publikos simpatijas pelniusius filmus – „Tyli naktis“, „Kandelarija“. Muziką dalins klaipėdietis Karolis Rupkus, grupė „Sisters on Wire“.

Šeimų pramogos – skirtingose erdvėse

Jūros šventėje netruks pramogų ir vaikams. „Skonių fiestos“ erdvėje – Piliavietės automobilių stovėjimo aikštelėje, lauks jūriškos pramogos. Nors Burinuko jūra tilps baseine, bet joje vyks intensyvi laivyba: vėją gaudys baltaburės jachtos ir pačių vaikų čia pat sumeistrauti laiveliai. Statyti ir valdyti laivus vaikams padės patyrę animatoriai- laivadirbiai.

Dienovidžio skvere, kol tėveliai vakaros klausydami muzikos ar žiūrėdami filmus, jų atžalos turės galimybę laiką leisti specialioje erdvėje vaikams – Nykštukų miestelyje. Vaikai jame galės susikurti aplinką – nuspalvinti kartotinius namelius, iš kartoninių kaladėlių sukurti dekoracijas ar tiesiog smagiai bendrauti su bendraamžiais prie nykštukiškų stalelių. Su vaikais laiką leis animatoriai. Nykštukų miestelis veiks liepos 26, 27, 28 d. 20.00–23.00 val.

Pramogų nestokojantis atrakcionų parkas įsikurs pakeliui į Kruizinių laivų terminalą, Priešpilio g.

Kartoninius namelius ir kaladėles Nykštukų miesteliui dovanoja neįgaliųjų socialinė įmonė „Regseda“.

Visą Jūros šventės programą rasite čia.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kultūra

Užderėjo paraiškų kultūros projektams finansuoti

Klaipėdos savivaldybė praneša, jog kultūros ir meno bendruomenės atstovai aktyviai atsiliepė į savivaldybės kvietimą teikti paraiškas dalinio finansavimo konkursui. Skelbiama, ...
2024-02-02
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Miestas

Apdovanoti labiausiai išsiskyrę Jūros šventės eisenos dalyviai

Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijoje penktadienį apdovanotos įmonės, organizacijos ir kolektyvai, išradingiausiai atskleidę ir sau pritaikę 64-osios Jūros šventės temą ...
2023-07-28
Skaityti daugiau

Regionas

Jūros ir žvejų šventė - Šventojoje

Rugpjūčio 4-6 dienomis Šventojoje vyks Jūros ir žvejų šventė, kurioje bus pagerbti Šventosios žvejai, ištikimi jūrai ir žvejiškoms tradicijoms, vyks ...
2023-07-28
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This