Sudaryta komisija V. Titovo apkaltai

Politika, Svarbu

Klaipėdos miesto Taryba jau žengė pirmą žingsnį, vertindama Rusų sąjungos nario Viačeslavo Titovo pasisakymus apie Lietuvos partizanų vadą Adolfą Ramanauską-Vanagą.

Viačeslavas Titovas. Martyno Vainoriaus nuotr.

Teikimą Tarybai pristatęs Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas akcentavo, kad iki šios kadencijos miesto Tarybos nario apkaltos nebuvo.

„Arba ji vykdoma, arba ne. Jokių išlygų nėra. Kito kelio, kaip vertinti Tarybos nario raišką, kaip ir nėra. Arba Etikos komisija, arba toks kelias, kaip dabar. Imsis svarstyti ir Etikos komisija, bet šitas įžeidimas Lietuvos partizano vadui gerokai pranoksta tos komisijos ribas, nors ir jos nenuvertinu. Atvejis gerokai rimtesnis. Vakar gavau Viačeslavo Titovo ataskaitą, nors tai turėjo būti padaryta iki balandžio mėnesio, tai jau irgi šiokia tokia pažanga. Lietuvoje teisingumą vykdo tik teismai. Nebejoju, kad ir Adolfas Ramanauskas-Vanagas kovojo už tokią Lietuvą, kur teisingumą vykdo ne minia ar linčo teismas. Noriu pasmerkti ir kolegos Audriaus Vaišvilos elgesį. Lauksiu principingo frakcijos vertinimo, jei jo nebus, imsiuosi veiksmų pats. Teisinėje valstybėje visi privalome gyventi pagal teisinius principus. Gerbiu, gerbiau ir gerbsiu visą rusakalbių bendruomenę, laikau ją Klaipėdos dalimi, tačiau tokie veiksmai ir komiteto posėdžio metu, ir socialiniuose tinkluose yra kiršinimas. Turėtų atsiprašyti Ramanausko-Vanago artimųjų Titovas, o Audrius Vaišvila – Titovo. Primityvus kiršinimo elementas yra ir pasisakymai apie koaliciją. Ar norime sulaukti atsiliepimų, kad rusakalbių bendruomenę siekiama nuo politinio vadovavimo. Kur tai nuvestų? Juk gali atsirasti norinčiųjų ginti izoliuotuosius, tai jau yra buvę. Bet kokie bandymai kiršinti yra verti pačio griežčiausio vertinimo”, – dėstė V. Grubliauskas.

V. Titovas klausė mero, kodėl jis esą yra už dvigubus standartus – „pasisako už teisinę valstybę, bet už klausimus ir nuomonės išsakymą pradėjo interpeliaciją daryti”.

„Nuomonei išsakyti turėjote ne vieną galimybę ir tai padarėte. Turite tokią teisę ir naudojotės. Mes kalbame apie turinį. Man nesvarbu, koks Tarybos narys tokio turinio pareiškimą būtų padaręs, būčiau lygiai taip pat pasielgęs”, – teigė meras.

Tuo metu Nina Puteikienė klausė, kada meras ketina nutraukti koaliciją su Rusų aljansu, kurio nė vienas narys nepasirašė po tokiu teikimu.

„Mes norime išvengti rusų bendruomenės skilimo, todėl susilaikysime dėl visų aštrių klausimų”, – teigė Rusų aljanso atstovė Tatjana Fedotova.

Miltais V. Titovą per mitingą apibėręs liberalas Audrius Vaišvila pasidalino mintimis, kaip jo mama visai neseniai priminė pokario stribų žiaurumus ir sakė „taip išreiškęs emociją”.

„Išreiškiau emociją, protestą ne tautai, ne rasei, o šiam asmeniui. Įžeidė mane, mano mamą, mano senelius, visus, kurie buvo išvežti į Sibirą, nužudyti. Tai ne smurtas, tai mano protesto akcija”, – dėstė A. Vaišvila.

„Sunkoka su manimi dirbti, aš nepatogius klausimus galiu pakelti. Meras rado būdą padaryti interpeliaciją, mane išrinko paprasti klaipėdiečiai. Jūs ėjote prieš klaipėdiečius, jei prabalsuosite už šiuos dalykus, jūs eisite prieš laisvo žodžio teisę, tai konstitucinis dalykas, eisite prieš Tarybos nario teisę atstovauti klaipėdiečius. Už pasakytus mintis Tarybos narys negali būti…”presledovat”. Aš radau faktus. Jei jums nereikalinga demokratija, reikia keisti konstituciją. Čia antikonstitucinis dalykas”, – dėstė V. Titovas.

„Atėjo labai keistas laikas, kai pradėjome pulti mirusius. Formuojasi neatsakomybė, kad sakyk, ką nori, ir išgarsėsi. Vanagaitė paskaitė pirmą KGB bylos puslapį ir paskelbė, kad Vanagas buvo KGB agentas. Reikia žinoti nuomonę. Ar buvo išeitis kokia kita? Buvo, bet kažkas sukėlė alasą. Galėjome labai kultūringai įvertinti ir paprastai, be jokio alaso. Kaip dabar viską suorganizavę trina rankas, kaip mes čia draskomės, miltais drabstomės. Man tekdavo rasti bendrą kalbą net su „Jedinstvo”. Gaila, kad Viačeslavas toks yra, bet priimti jo tokio irgi negalime. Neišeina kaip sustabdyti ir sniego lavina ritasi, vis didėja. Negerai šitie dalykai, būkime santūresni, nepilkime miltais, kruopais. Patvirtinkime šitą komisiją, nes kito kelio nėra. Bet ateityje turi būti pamoka ir tokiems asmenims, kaip Titovas, ir mums, kad nebeužliptume ant tokio grėblio”, – sakė Vytautas Čepas.

„Titovas labai dažnai operuoja apie laisvę. Tikroji laisvė yra suvokti savo laisvės ribas. Jo laisvė pažeidžia daugumos žmonių laisves, kai brukama netiesa. Žmogaus nepakeisi, bet turime suprasti, kad gyvename multikultūrinėje bendruomenėje. Turiu daug draugų ir Maskvoje, ir Peterbuge, ir man kartais su jais maloniau bendrauti nei su kai kuriais broliais lietuviais”, – sakė liberalas Arvydas Cesiulis.

„Komisija sudaroma ne tam, kad perauklėtų ar bandytų pakeisti kolegos Titovo nuomonę, ji sudaroma tam, kad konstatuotų faktą ir. jei reikia, kreiptumėmės į teismą”, – sakė vicemeras Artūras Šulcas, irgi raginęs atsiprašyti Audrių Vaišvilą „už veiksmą, o ne emociją”.

„Netgi aname sovietinės okupacijos teisme nebuvo duomenų apie tuos 8000 žmonių. Susilaikymai, neskaldymai, kiek galima tai toleruoti? Turime išsiaiškinti ir išsireikalauti atsakomybės už padarytus veiksmus”, – dėstė konservatorius Arūnas Barbšys.

„Kaip lengva keliais žodžiais mus pažeminti. Tai, ką šneka Titovas, yra sisteminis dalykas. Negalvokit, kad tik jam atėjo į galvą. Nuo 2000 metų, kai atėjo Putinas į valdžią, formuojame koncepcija „ruskij mir”, buvo primiršta koncepcija „Baltiskij mir”, kurios sostinė laikoma Klaipėda, bet ji atsigauna. Mes su Rusų aljansu esame, nes dirbame Klaipėdai. Pasiskaičius Hilterio „Mein kampf” kalama vis į emocijas. Eikite ir klauskite Tomaševskio ir Rozovos, jų čia nėra. Čia yra kolegos, kurie dirba ir priiminėja sprendimus”, – sakė liberalas, istorikas Vygantas Vareikis.

Liberalai į komisiją, kuri spręs V. Titovo klausimą, pasiūlė A. Šulcą ir Vaidą Žvikienę, Rusų aljansas – Tatjaną Fedotovą, konservatoriai – Arūną Barbšį, nepartinės frakcijos – Mindaugą Gylį, Algirdą Grublį, Liliją Petraitienę.

V. Čepas siūlė skirti ne A. Barbšį, o kitą konservatorių, kad nebūtų jokių išankstinių nuostatų, tačiau 23 Tarybos nariai palaikė tokią komisiją (Rusų aljanso nariai susilaikė, V. Titovas nuo balsavimo nusišalino).

Komisija savo pirmininku išsirinko A. Šulcą. Išvadą komisija turi pateikti iki rugsėjo 24 dienos.

Miesto taryba 22 balsais patvirtino visą sprendimą, trys Rusų aljanso nariai vėl susilaikė, V. Titovas nusišalino nuo balsavimo.

„Atviros Klaipėdos” skaitytojas Antanas vėliau pasidalino savo nuotraukomis ir įžvalgomis apie tai, kad V. Titovas vienam operatoriui davė atskirą interviu sovietų karių kapinėse.

„Po posėdžio, 15 val. šiandienos pagrindinis Klaipėdos, o gal ir Lietuvos naujienos „herojus” V. Titovas pastebėtas su operatoriumi įrašinėjantis šiandienos įspūdžius. Jo pasirinkta vieta nemažiau kontraversiška negu pats „šiandienos antraščių herojus”,  – rašė Antanas.

Skaitytojo nuotr.

Jo nuotraukose užfiksuotas operatorius fiksavo ir mitingą prie Klaipėdos savivaldybės.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Martyno Vainoriaus nuotr.

3 Comments

  1. Saulius

    Iki kurių metų rugsėjo mėn.eilinis burbulas liberalų

    Reply
  2. ESR

    Titovą cituojate ABSOLIUČIAI netiksliai.Jis kalba kosminio klaikumo lietuvių kalbos dialektu,tai ir perteikit tai.

    Reply
    • Martynas Vainorius

      Kalbų neįsirašinėjame, nes tikslas yra perteikti žinias kuo greičiau dirbant iš įvykio vietos. Žurnalistai visgi ne stenografuoja, o perteikia žinias. Tarybos posėdžio įrašą bus galima persižiūrėti vėliau http://www.klaipeda.lt Ten ir visos intonacijos girdėsis, kurių net ir tiksli stenograma tikriausiai neperteiktų 🙂

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas

Dabartiniai vicemerai uždirba ženkliai daugiau

Trijų Klaipėdos vicemerų mėnesiniai atlyginimai šių metų pirmą ketvirtį vidutiniškai buvo 5679 eurai neatskaičius mokesčių. O pernai metais šie pareigūnai ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Spyglys

Eksmeras užsigeidė atsivesdinti Sporto skyriaus vedėją*

„Tikiuosi, neateisime iki tokios stadijos, kad reikės prašyti administracijos direktoriaus, kad atvesdintų jus į virtualią komiteto posėdžio erdvę”, – taip ...
2024-04-13
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Buvusiai Socialinės paramos centro vadovei - tūkstantinė sąskaita 

Antrosios instancijos teismas, apeliacine tvarka išnagrinėjęs uostamiesčio savivaldybės skundą ginče su jau buvusia Klaipėdos miesto socialinės paramos centro vadove Diana ...
2024-04-12
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This