Atidavė pagarbą negrįžusiems

Fotoreportažai, Svarbu, Uostas ir jūra

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Šeštadienio rytą prapliupus vasariškam lietui prie Skulptūrų parke esančio paminklo 2000-aisiais Ramiajame vandenyne per uraganą „Carlotta” dingusiai laivo „Linkuva” 18 žmonių įgulai atiduoti pagarbos tradiciškai rinkosi negrįžusiųjų artimieji, jūrinės bendruomenės, miesto valdžios atstovai.

Martyno Vainoriaus nuotr.

„Jūra mums duoda labai daug, bet kartais ir atima labai daug, net mūsų artimiausius ir brangiausius žmones”, – sakė „Limarko” laivininkystės kompanijos vadovas Vytautas Lygnugaris.

Šios kompanijos pirmtakei – „Klaipėdos transporto laivynas” – tuo metu priklausė laivas „Linkuva” (po privatizacijos bendrovė tapo „Limarko” laivininkystės kompanija).

2003 m. Skulptūrų parke buvo pastatytas paminklas „Linkuvos“ laivo dingimui atminti (autoriai skulptorius Gintautas Jonkus ir architektas Vytenis Mazurkevičius). Nuo to laiko kasmet antrosios Jūros šventės dienos rytą čia pagerbiama „Linkuvos” įgula.

Prieš 11 val. nuo krantinių Šiaurės rage ir Kruiziniame terminale atsišvartavo laivai, išplukdę eilinius šventės dalyvius ir svečius iš Vilniaus, tarp kurių buvo ir susisiekimo ministras Rokas Masiulis, į Baltijos jūrą iš laivų vidurdienį nuleisti gėlių vainikus. Teigiama, kad tai yra išskirtinė ir pasaulyje analogų neturinti žuvusiųjų jūroje pagerbimo ceremonija.

ISTORIJA

2000 m. birželio 21-ąją 7 val. 45 min. Lietuvos laiku buvo gautas paskutinis pranešimas iš transportinio refrižeratoriaus „Linkuva“, patekusio į uraganą „Carlota“ Ramiajame vandenyne prie Meksikos krantų, maždaug už 220 jūrmylių (350 km) į pietvakarius nuo Akapulko (Meksika).

Prieš tai dėl perkrovų „Linkuvos” variklis buvo užgesęs, įgula sugebėjo jį paleisti, tačiau tuo metu nutrūko radijo ryšys.

JAV ir Meksikos pakrančių apsauga ieškojo „Linkuvos” 7 dienas, vėliau Lietuvos Vyriausybės prašymu paieška buvo pratęsta dar vienai dienai.

1988 m. statyta „Linkuva” buvo techniškai tvarkinga. Vandenyne surastomis „Linkuvos” valtimis nebuvo pasinaudota, konstatuota, kad jos buvo nuplėštos nuo laivo. Plaustų ir gelbėjimosi ratų nerasta.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_gallery interval=”5″ images=”41944,41945,41946,41947,41948,41949,41950,41951,41952,41953,41954,41955,41956,41957,41984,41983″ img_size=”large”][/vc_column][/vc_row]

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kultūra

Užderėjo paraiškų kultūros projektams finansuoti

Klaipėdos savivaldybė praneša, jog kultūros ir meno bendruomenės atstovai aktyviai atsiliepė į savivaldybės kvietimą teikti paraiškas dalinio finansavimo konkursui. Skelbiama, ...
2024-02-02
Skaityti daugiau

Švietimas

„Limarko Grupės“ dovana Klaipėdos universitetui – akademinio miestelio investicinis projektas

„Limarko“, šiemet švenčianti veiklos 30-metį, jubiliejinę sukaktį įprasmins labdaringu veiksmu. Kompanija finansuos Klaipėdos universiteto (KU) valdomos teritorijos išvystymo investicinio projekto ...
2023-12-18
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Svarbu, Verslas

Klaipėdos prekybos, pramonės ir amatų rūmams - jau 104-eri

Ketvirtadienio popietę didžiausia Vakarų Lietuvoje verslo savivaldos organizacija – Klaipėdos prekybos, pramonės ir amatų rūmai (KPPAR) -iškilmingai paminėjo savo gimtadienį. ...
2023-10-05
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This