„Muzikiniame rugpjūtyje“ – premjeros ir garsūs kūrėjai

Kultūra

Gabrielė Ruočkutė
2018-07-30

Komentarų: 0

Jau 21-ąjį muzikos festivalį „Muzikinis rugpjūtis pajūryje“ pirmadienį vykusios spaudos konferencijos metu pristatę jo organizatoriai teigė, kad festivalio pradžią žyminčioje „Mėlynojoje vakarienėje“ rugpjūčio 1-osios vakarą Teatro aikštėje užsiregistravo rekordinis skaičius klaipėdiečių – daugiau negu 1500.

Visi šio renginio dalyviai kviečiami būti drąsūs ir nebijoti pasipuošti ekstravagantiška mėlynos spalvos apranga bei nepamiršti pasirūpinti valgiais bei dekoracijomis, kuriais papuoš savo stalą. Vakarieniaudami jie galės klausytis programos, kurioje bus atliekami Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro repertuaro kūriniai.

„Muzikinio rugpjūčio pajūryje” renginiai pristatyti Teatro aikštėje, kur jau šį trečiadienį vyks „Mėlynoji vakarienė”. Gabrielės Ruočkutės nuotr.

Vėliau šiemetiniame festivalyje bus pristatomos dvi ryškios premjeros – kompozitoriaus Mikio Theodorakio ir choreografo Lorca Massine šokio spektaklis „Graikas Zorba“ (rugpjūčio 10 ir 15 d. Palangos koncertų salėje) ir Leonardo Bernsteino operetė „Kandidas“ (rugpjūčio 3 d. Palangos koncertų salėje ir rugpjūčio 4 d. Klaipėdos dramos teatro salėje).

Pasaulinio garso choreografas Lorca Massine, kuris Klaipėdoje kuria „Graiką Zorbą“, sako, kad jau nebesuskaičiuoja, kiek tokių spektaklių buvo parodyta. Prieš dvejus metus skaičiavimus užbaigė ties 5000. Kodėl jis pasirinko šį kūrinį? „Tai istorija apie vyrą iš visų pusių“, – spaudos konferencijoje sakė choreografas.

„Muzikine prasme „Graikas Zorba“ yra labai įdomus. Muzikinė spektaklio programa paimta iš graikų dainų ir graikų šokių, charakterinių melodijų, yra labai daug mušamųjų, visokių tembrų, instrumentinių derinių ir todėl orkestras, atliekantis tokio tipo muziką, skamba labai įdomiai. Žmonės, stebėdami šį baletą, išgirs pažįstamas melodijas, kurias galės kartu ir paniūniuoti, ir padainuoti“, – pasakojo „Graiko Zorbos“ dirigento asistentas Tomas Ambrozaitis.

Baleto trupės meno vadovas Donatas Bakėjus, kurį galima vadinti šio spektaklio atsiradimo festivalyje iniciatoriumi, „Graiką Zorbą“ vadina pilna palete emocijų, kurias karūnuoja sirtakio šokis: „Visa ta emocijų paletė, susikaupianti spektaklio metu, sirtakyje paleidžiama į orą“.

Vienos pagrindinių premjerų, operetės „Kandidas“ režisierė Jūratė Sodytė-Bradauskienė atskleidė, kad pradėjus statyti šį kūrinį šiek nerimavo, tačiau pasidarė ramu, kai antrąjį operetės veiksmą pavyko pastatyti vos per 1 savaitę. Kadangi darbo procesas vyksta taip greitai, režisierė džiaugiasi, kad iki premjeros dar turės laiko pasirodymą „apšlifuoti“. Tiesa, operetės kūrėjai turėjo problemų, kol gavo reikalingą medžiagą muzikinei daliai, kadangi iki šiol niekas kaimyninėse šalyse šio kūrinio dar nebuvo statęs.

Solistė Rita Petrauskaitė žiūrovams, atėjusiems pasiklausyti ir pažiūrėti operetės, palinkėjo atsinešti didelį humoro jausmą, kadangi tai satyros ir grotesko pripildytas kūrinys.

Spaudos konferencijos metu būsimajai premjerai gražių žodžių negailėjo ir vienas iš jos dirigentų Tomas Ambrozaitis.

„Šis „Kandidas“ yra daug stipresnis už tą, kuris buvo rodytas Vilniuje, nes ten vyko tik koncertas, o čia ateikit ir pamatysit, kas darysis… Ir visa tai padarėm vos per savaitę“, – tikino T. Ambrozaitis.

„Kandido“ skaitovas – teatro veteranas Šarūnas Juškevičius. Jis kūrinį lietuvių kalba skaitys su jaunuoju kolega Gyčiu Šimelioniu. Pats kūrinys bus atliekamas originalia anglų kalba.

Svarbus festivalio renginys – klasikinės muzikos Gala koncertas, vyksiantis rugpjūčio 17 d. Klaipėdos dramos teatro salėje. Jame viena ryškiausių žvaigždžių bus operos solistė Justina Gringytė. Taip pat koncerte pasirodys Tomas Povilionis, Vilija Mikštaitė, Aistė Miknytė, Agnė Sabulytė ir buvęs Klaipėdos muzikinio teatro vadovas Jonas Sakalauskas bei Kauno simfoninis orkestras.

Greta pagrindinių premjerų buvo pristatyta ir mažoji festivalio programa, kurios priešakyje – „Teisingos dainos“, skirtos Vytauto Kernagio 10-osioms mirties metinėms paminėti, bei „Išvirkščios dainos“, sukurtos pagal Gintaro Gutausko poeziją.

„Mes dar nežinome, ką darysime scenoje, tačiau kol kas apie tai pagalvoti dar turime daug laiko – net 3 dienas“, – juokavo mažosios festivalio programos režisierius Virginijus Pupšys.

Kitoje mažosios festivalio programos dalyje klausytojams bus pristatomos „Itališkos dainos“.

Visa festivalio programa vyks įvairiose erdvėse – Klaipėdos dramos teatre, Palangos koncertų salėje, Teatro aikštėje ir kt. Režisierė Jūratė Sodytė-Bradauskienė pripažino, kad tokios aplinkybės apsunkina darbo procesą, kadangi dažnai neaišku, kur yra tam tikri reikalingi daiktai, kaip juos atgabenti, tačiau džiugu, kad komanda vieninga ir pozityviai žiūri į susiklosčiusią padėtį.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Fotoreportažai, Miestas, Svarbu

Muzikinio teatro atidarymo šventė - komisijos dar nepriimtame pastate  

Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro pastatą rekonstravusiems statybininkams, kaip studentams prieš egzaminus, pritrūko laiko, tad šeštadienį suplanuotas atidarymo renginys vyks nesulaukus ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Kultūra

Muzikinis teatras pagerbė geriausius savo kūrėjus

Klaipėdos valstybinis muzikinis teatras jau šeštą kartą Teatro dienos proga įteikė apdovanojimus „Pagauk bangą“, skirtus ambicingiausius kūrybinius iššūkius praėjusiais metais ...
2024-03-28
Skaityti daugiau

Kultūra

Iš prie teatro buvusios akmeninės kompozicijos gimsta skulptūrinės miniatiūros

Prie įėjimo į senąjį Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro pastatą buvusios akmens kompozicijos buvo atsisakyta, tačiau jos atmintis atgims suvenyruose. Įamžindamas ...
2024-03-21
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This