Vienai seniausių Klaipėdos įmonių – 120 metų

Verslas

XIX a. pabaigoje, kai Klaipėdos kraštas dar priklausė Vokietijai, o uostas buvo laikomas stambiu medienos prekybos tašku, čia ėmė kurtis pirmosios stambios medžio apdirbimo įmonės. Viena iš jų –„Klaipėdos mediena“, šiais metais skaičiuojanti 120 metų.

Įmonės kolektyvas šią sukaktį paminėjo Jūros šventės metu.

Medienos apdirbimo fabrikas šioje vietoje prie Dangės, kur dabar veikia „Klaipėdos mediena”, buvo pradėtas statyti 1898 metais. Martyno Vainoriaus nuotr.

Klaipėdos kraštas buvo laikomas vienu garsiausiu Baltijos šalių medienos prekybos regionu. Čia kūrėsi pirmosios medienos apdirbimo įmonės, ypač – prie Dangės upės.

„Jau nuo 18 amžiaus pabaigos medienos prekyba buvo aukso gysla miesto ekonomikai. Nemuno baseine nukirsti rąstai buvo plukdomi į Rusnę ir Klaipėdą, kur buvo apipjaunami lentpjūvėse, varomose vėjo ir garų. Mediena buvo eksportuojama į Vakarų Europą, daugiausiai – į Britaniją. Tai skatino laivybą ir laivų statybą, uosto plėtrą. Kasmet iš 700-1200 į Klaipėdą atplaukusių laivų, 80 procentų iš uosto išplaukdavo su medienos kroviniu“, – pasakoja Lietuvos jūrų muziejaus vyr. istorikas-muziejininkas Romaldas Adomavičius.

Fabriko statybos dabartinėje „Klaipėdos medienos” teritorijoje prasidėjo 1898 metais, tad nuo tada įmonė ir skaičiuoja savo istoriją. Klaipėdos krašte tuo metu jau veikė 7 statybinių medžiagų gamybos įmonės, 27 lentpjūvės, sukosi 56 malūnai.

Pasak istoriko, paskutinįjį XIX a. dešimtmetį galima būtų apibūdinti kaip rimto medienos apdirbimo pramonės vystymosi pradžią. Tuomet šalia medienos eksporto įvairūs medienos produktai buvo pradėti gaminti ir vietoje.

Remiantis „Klaipėdos medienos“ archyvu, pirmoje veiklos ataskaitoje už 1900 metus buvo nurodyta, kad vietinis medienos apdirbimo fabrikas gamina medienos plokštes, skirtas cigarų dėžutėms ir dėžėms, kuriose siunčiami prabangūs daiktai.

„Nepaisant visų negandų, kurios buvo užklupusios pasaulį, įmonė įveikė visus iššūkius ir šiandien skaičiuoja ilgus veiklos metus. Jeigu reikėtų apibendrinti veiklos istoriją, įmonę prilyginčiau feniksui, kuris kaskart pakildavo iš pelenų ir tęsdavo savo veiklą. Žinoma, prie to labiausiai prisidėjo vieninga darbuotojų komanda“, – pranešime cituojamas AB „Klaipėdos mediena“ direktorius Nikolajus Ivanovas.

Šiuo metu tarp įmonės gaminamų produktų: medienos drožlių plokštė, korpusiniai baldai, apdailinta medienos drožlių plokštė ir impregnuotas popierius. Didėjant gamybos apimtims, nuosekliai auga ir darbuotojų gretos, šiuo metu įmonėje dirba 620 specialistų – 17,5 proc. daugiau nei pernai.

Įmonės kolektyvas 120 metų veiklos sukaktį paminėjo Jūros šventės metu.

„Nors metams bėgant technologiniai sprendimai įmonėje vis modernėjo, darbuotojai ir toliau išlieka pagrindine įmonės vertybe. Pereidami nuo rankinio darbo prie operavimo įrenginiais, jie sukuria didžiulę pridėtinę vertę sau ir bendrovei“, – akcentuoja N. Ivanovas.

„Bendrovė yra vienas didžiausių bei geidžiamiausių uostamiesčio darbdavių, darančių ženklią įtaką miesto ekonomikai. „Klaipėdos mediena“ – viena iš seniausių įmonių Klaipėdoje, todėl yra neatsiejama nuo mūsų miesto istorijos“, – įmonės pranešime cituojamas ir Klaipėdos miesto meras Vytautas Grubliauskas.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Spyglys

Pirtį reikėjo perduoti vaistininkams, o ne teismų vanojamam šoferiui*

„Gal galima būtų sujungti vaistines su pirtimi”, – šaipėsi Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos narys Artūras Razbadauskas ketvirtadienį vykusio Klaipėdos valdžios ...
2024-04-26
Skaityti daugiau

Miestas

Dabartiniai vicemerai uždirba ženkliai daugiau

Trijų Klaipėdos vicemerų mėnesiniai atlyginimai šių metų pirmą ketvirtį vidutiniškai buvo 5679 eurai neatskaičius mokesčių. O pernai metais šie pareigūnai ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Spyglys

Eksmeras užsigeidė atsivesdinti Sporto skyriaus vedėją*

„Tikiuosi, neateisime iki tokios stadijos, kad reikės prašyti administracijos direktoriaus, kad atvesdintų jus į virtualią komiteto posėdžio erdvę”, – taip ...
2024-04-13
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This