Krematoriumas ne LEZ’e, o Ketvergiuose?

Regionas, Svarbu

Nors dar praėjusią savaitę Klaipėdos savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Elida Mantulova „Atvirai  Klaipėdai” tvirtino, kad kremtoriumui statyti jau parinkta vieta Klaipėdos Laisvosios ekonominės zonos (LEZ) teritorijoje, tik dar nėra aišku, kada jis bus statomas, trečiadienį UAB „Rūteda“ atstovai išplatino optimizmu trykštantį pranešimą spaudai, jog jau kitų metų pabaigoje šalia Lėbartų kapinių iškils naujas, modernus krematoriumas.

„Krematoriumas veiks Ketvergių kaime, nuošalioje, miško apsuptoje vietoje. Naujasis objektas bus 850 kvadratinių metrų ploto, vieno aukšto. Statybas planuojama pradėti dar šių metų pabaigoje, veiklą – paskutinį 2019 metų ketvirtį”, – sakoma pranešime.

Krematoriumas veiks Ketvergių kaime, nuošalioje, miško apsuptoje vietoje. „Rūtedos” nuotr.

„Atviros Klaipėdos” žurnalistei susisiekus su krematoriumo statyba besirūpinančios UAB „Rūteda“ direktore Rūta Gumuliauskaite ir pasiteiravus, ar jai žinomi ir klaipėdiečių planai statyti krematoriumą vos keliasdešimties kilometrų atstumu, ji teigė, jog tai jiems netrukdo.

„Mes rajone statom, ne mieste. Jie tik vietą LEZ’e parinko, kiek žinau, dar nestato, dėl vietos tik apsisprendė, nes nepavyko susitarti su Joniškės g. gyventojais, kad ateity nekiltų problemų, jei kas nors norėtų statyti. Vilnius irgi yra numatęs bent kelias skirtingas vietas”, –  sakė R. Gumuliauskaitė.

Jos teigimu, jų bendrovė jau pateikė Klaipėdos rajono savivaldybei krematoriumo projektą ir net atliko ūkinės veiklos poveikio aplinkai vertinimą, nors pagal pasikeitusius įstatymus to iš krematoriumo statytojų jau nebereikalaujama.

„Tai padarėme, nes Ketvergių gyventojai protestavo prieš statybą šioje vietoje, o šiam mūsų žingsniui pritarė Aplinkos apsaugos agentūra. Nenorime jokių nesusipratimų su gyventojais, buvome su jais susitikę, kalbėjomės. Dabar belieka tik sulaukti statybos leidimo iš Klaipėdos rajono savivaldybės”, – artimiausiais planais dalinosi „Rūteda” vadovė.

Kartu ji patikino, kad apie jų planus statyti krematoriumą šalia Klaipėdos buvo informuotas ir miesto meras Vytautas Grubliauskas.

„Buvome susitikę su Grubliausku, jis jokių pretenzijų neturėjo, buvo už. Visi yra už, tik prieš buvo gyventojai, bet visoms institucijos, tarp jų ir Klaipėdos miesto savivaldybei, yra išsiųstos poveikio aplinkai ataskaitos, tai kliūčių pradėti statybas nėra”, – įsitikinusi R. Gumuliauskaitė.

E. Mantulova savo ruožtu mums buvo sakiusi, jog krematoriumas aptarnaus visą regioną, ne tik Klaipėdos miestą, todėl „jis galėtų atsirasti ir rajono teritorijoje”.

Dūmai – švaresni už namų krosnių?

Krematoriumo Ketvergiuose vizualizacija

Išplatintame pranešime teigiama, esą dėl Lietuvoje galiojančių griežtų kremavimo procedūrų taisyklių, krematoriumo valdytojai yra įpareigoti pasirūpinti itin kokybiškais filtrais, kurie iki minimumo sumažintų aplinkos taršą, neskleistų jokio kvapo, tad į aplinką patenkantys dūmai bus apie 10 kartų švaresni nei tie, kurie šildant namus kietu kuru patenka į atmosferą.

Pranešama, kad į pirmojo krematoriumo Vakarų Lietuvoje statybas investuojama 1,5 mln. eurų privačių lėšų. Šiame krematoriume bus sukurtos šešios darbo vietos, tačiau neatmetama, kad darbuotojų skaičius gali didėti iki dešimties.

Žadama, kad kremavimo paslaugų kainos bus konkurencingos, o konkurencijos nei Klaipėdos regione, nei kituose Lietuvos miestuose UAB „Rūteda”, įsikūrusi Klaipėdoje, teigia nesibaiminanti.

Naujai statomo krematoriumo pastate bus įrengtos trys atsisveikinimo salės, dvi automatinės kremavimo krosnys.

Lietuvoje šiuo metu kremavimo paslaugas renkasi tik 10-15 proc. gyventojų, juos aptarnauja vienintelis krematoriumas šalyje, įsikūręs Kėdainiuose.

2 Comments

  1. Inga B.

    Iš tiesų mes ,Ketvergių gyventojai,dar kovosime,nejau nėra atokesnės vietos nuo mokyklos ir gyvenamo kvartalo vykdyti šią veiklą,karjeras kelia dulkes,kvapai ateina iš perdirbimo gamyklos,žemės užterštos,kapinės ir dar vaikai matys pro langą tokį vaizdelį,geriau parduotuvę šitoj vietoj pastatytų-būtų daugiau naudos.

    Reply
  2. Kl

    Tai kaip iš tiesu?

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Temos

Šalia Lėbartų esančio antrojo krematoriumo savininkai viešumo nevengia? (papildyta)

Gargždų gyventoja Danguolė, „Atviroje Klaipėdoje” neseniai perskaičiusi apie šalia Lėbartų kapinių pradėjusį veikti Vakarų Lietuvos krematoriumą, pageidavo, jog parašytume ir ...
2022-10-18
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Ekskursija neįtikino politikų rekonstruoti Žvejų rūmus

Klaipėdos miesto tarybos Miesto plėtros ir strateginio planavimo komitete pirmadienį pritrūko balsų, kad būtų pritarta sprendimo projektui dėl kultūros centro ...
2022-09-26
Skaityti daugiau

Svarbu, Švietimas

Maitinimas švietimo įstaigose: pažeidimų skaičius - stulbinantis

Taip, išklausiusi pranešimą apie vaikų ir mokinių maitinimo organizavimą bei maitinimo kokybę Klaipėdos savivaldybės švietimo įstaigose, situaciją įvertino miesto Tarybos Kontrolės ...
2022-09-13
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This