Oficialus partijos „Rusų aljansas” pareiškimas

Politikų tribūna

Tamara Lochankina, partijos "Rusų aljansas" pirmininkė
2018-08-06

Komentarų: 3

Mūsų frakcija Klaipėdos savivaldoje nedalyvaus apkaltos procese prieš Rusų sąjungos narį Viačeslavą Titovą, kadangi tai gali privesti prie rusų diasporos skilimo bei sukelti bereikalingą priešpriešą visuomenėje. Tačiau padėtis, tvyranti miesto Taryboje, mus neramina.

Dar vakar mes, klaipėdiečiai, didžiavomės tuo, kad mūsų uostamiestis yra vienas iš pačių tolerantiškiausių Lietuvos miestų. Didžiavomės, nes pakantumo ir geranoriškumo atmosfera Klaipėdoje formavosi daugybę metų aktyviai dalyvaujant tautinėms bendrijoms, visuomeninėms organizacijoms, rusakalbėms mokykloms ir taip toliau.

Ir staiga tiesiogine to žodžio prasme per valandą Klaipėda Lietuvoje tapo nesantaikos vieta.

Priešprieša prasidėjo nuo to, kai Klaipėdos tarybos narys, turintis 10 metų politikos patirtį, vadinantis save politologu, nesugebėjo arba nematė reikalo korektiškai, be įžeidinėjimų, išdėstyti savo požiūrio finansų komiteto posėdyje svarstant pokario lietuvių partizano A. Ramanausko – Vanago memorialinės lentos įkūrimo ant buvusio pedagoginio instituto pastato, kuriame šis mokėsi, klausimą. Jis taip pat galėjo balsuoti prieš, nesileisdamas į detales.

Atsižvelgiant į tai, kad pagal oficialią valstybinę versiją A. Ramanauskas-Vanagas paskelbtas nacionaliniu didvyriu, prieš stodamas į konfrontaciją su šia pozicija politikas turėjo suprasti savo atsakomybę ir pasverti kiekvieną pasakytą žodį. Jo publikacijos šia tema socialiniuose tinkluose dar labiau įkaitino situaciją ir reakcijos laukti neteko. Klaipėdos miesto Taryba inicijavo apkaltos procedūros pradžią V. Titovo atžvilgiu.

Pažymėtina, kad miesto Taryboje balsuojant dėl A. Ramanausko-Vanago atminimo įamžinimo Rusų aljanso frakcijos nariai susilaikė. Niekas iš mūsų atstovų giliai nenagrinėjo šio žmogaus gyvenimo istorijos ir mes savęs nelaikome Lietuvos rezistencijos judėjimo ekspertais. Esant tokioms aplinkybėms, mes negalėjome prisiimti atsakomybės taip Ramanausko teisėjai ar pasiskelbti jo šalininkais.

Vietiniai demokratijos rėmėjai, tarp jų ir Titovo šalininkai, dabar užsipuolė Rusų aljansą, apkaltindami jį konformizmu. Tačiau mes visada buvome pasvertos politikos šalininkai. O prie ko atvedė Titovo pasisakymai? Teisingai sakoma: vėją pasėsi, audrą turėsi. Kai kam galbūt reikalingi didžiuliai sukrėtimai, tačiau daugelis iš mūsų nori gyventi taikiai ir santarvėje, dirbti, auginti vaikus.

Mes nekviečiame eiti prieš savo sąžinę, bet, sutikite, kažkam naudinga kilusi konfrontacija. Ji reikalinga tiems, kas nori visus Lietuvos rusus pateikti kaip priešus arba nelojalius piliečius. Neatsitiktinai šiandien daugelis laikraščių ir politologų neišskiria dviejų politinių jėgų Klaipėdoje – Rusų aljanso ir Rusų sąjungos, kuriai priklauso V. Titovas, nors skirtumas yra principinis. Išvedamas bendras vardiklis ir tai yra pavojinga tendencija.

O koks šiandieninių V. Titovo batalijų ir tendencingų pareiškimų finalas (gal dar ir ne visai finalas)?

Tremtinių sąjunga netrukus kreipėsi į paminklų, datų ir įvykių įamžinimo komisiją, reikalaudama nugriauti Pergalės memorialą Klaipėdoje. O kas nors tikėjosi kitokios reakcijos? Reikia suprati, kad akmuo, įmestas į vandenį, skleidžia ratilus. Daugelis rusakalbių klaipėdiečių sako, kad šiandien jie jaučia nepasitikėjimo ir pavojaus jausmus tarsi vėl būtume sugrįžę į 90-uosius. Internetas tiesiog sproginėja nuo neapykantos ir pykčio. Vėl skamba seniai pamiršti „lagaminas – stotis – Rusija”. Prieš V. Titovą prokuratūra pradėjo ikiteisminį tyrimą, o ant pedagoginio instituto pastato greitai atsiras A. Ramanausko – Vanago memorialinė lenta. Tai ką mes galiausiai turime?!..

Be to, batalijų, užgriuvusių V. Titovą ir visus rusus, įkarštyje jautri etikos ir politkorektiškumo sergėtojų ausis neišgirdo kito miesto Tarybos nario – konservatoriaus A. Barbšio pasisakymo: „Jei partizanai žudė taikius gyventojus, vadinasi, buvo už ką”. Be to, pasinaudoję situacija, dešinieji radikalai pasiūlė išmesti Rusų aljansą iš valdančiosios koalicijos, kadangi pagal jų žodžius „tai penktoji kolona ir galimų sunkių išbandymų Lietuvai metu jie būtinai pereis į priešo pusę”. Tai mums suteikia teisę kreiptis į etikos komisiją ir ten ginti savo garbę ir orumą.

Originalus pareiškimo tekstas rusų kalba – čia.

3 Comments

  1. Aksioma

    Protingas Rusų aljanso sprendimas.Antra vertus, Titovas gali turėti savo sprendimų laisvę ir išsakyti savo poziciją.Kuriai pritaria nemaža dalis Lietuvos visuomenės.Europos žmogaus teisių teismas vėlyvąjį partizaninį judėjimą pripažino neremiamu tautos, o partizanų vadų suiminėjimas – normalia procesine veikla kriminaliniuose tyrimuose. 2015 10 20 sprendimas Europos žmogaus teisių teisme, kur teismo Didžioji kolegija pasisakė: Vėlyvasis partizaninis judėjimas jokio palaikymo tautoje nebeturėjo, todėl partizanų vadų ir pavienių partizanų suiminėjimas negali būti laikomas genocidu. EŽTT pasisakė, jog šių vėlyvųjų partizanų suiminėjimas- veika procesinė, jie buvo teisiami už nusikaltimus. Čia viskas pasakyta./Na o mūsų miesto valdžia ir kai kurie vietiniai politikai pasirodė ,,visu gražumu”.Argi toks elgesys yra protingas ir atitinka Demokratijos bei logiško mastymo principus?Kokią moralę ir išsiauklėjimą jis rodo?Kodėl aukščiausiu lygiu buvo išsityčiota iš Lietuvos piliečio, neatlikus tyrimo, neapsvarsčius jo argumentų, neatsižvelgus į LR Konstitucijos garantus?Kodėl buvo daromos kratos, tikrinama ką kada pasakė Titovas internete, o pagarsėjęs savo apmokamų mitingų organizavimu Vilniaus frikas, kišo snukį į šią nevykusiai sukeltą akciją ir ciniškai kurstė bei įžeidinėjo klaipėdiečius?Atsiprašau Titovo visų turinčių normalų mastymą ir matymą, tautiečių vardu.Mes ne tokie kaip norisi galvoti stebint tokius cirkus.Tarp lietuvių pilna durnių, bet ne kiekvienas lietuvis yra durnius.

    Reply
    • to Aksioma

      Labai protingas Rusų aljanso sprendimas.
      Bet dėl šito tavo (jau iš rašysenos matosi, kad titovo pasekėjęs esi) pasisakymo nesutinku „Kuriai pritaria nemaža dalis Lietuvos visuomenės”. Tu gal aplausą kokią darei are ką?
      Beveik absoliuti dauguma Lietuvos gyventojų laiko Vanagą didvyriu, kovos prieš okupantus simboliu, o tavo EŽTT sprendime nėra kalbama apie apie nepriklausomybės kovą, čia buvo sprendžiama ar tai buvo genocidas ar ne….Tarybinis okupacinis teismas buvo ir yra pripažintas NELEGITIMIU, nes buvo vykdomas nelegalios okupacijos sąlygomis okupanto, todėl iš neteisės negali gimti teisė (jie negalėjo teisti Vanago būdami neteisėta okupacinė valdžia). Kitas faktas, kad yra BK straipsnis už mirusio žmogaus šmeižtą ir nereikia čia prisidenginėti žodžio laisve….tai kad neberašinėk čia nesamonių, o Rusų aljansas šį kart tikrai šauniuoliai, negalima pasiduoti šio tipo provokacijoms, kurios skaldo klaipėdiečius!

    • Visuomene

      skaldo tik išproteje konslibai katrus galimai naudoja tam tikros jėgos ka sukelt pilietini kara tarp rusu ir lietuviu.Tai butu pati geriauisia proga kad pagaliau iššaukti Putina užpult Lietuva.Ko nikap nepasiekia Grybė su gauja gal pasiekti akli durniai.Laimė ka proto da turem

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Politika, Svarbu

Rusų aljansas rinkimuose nebedalyvaus

Politinė partija Rusų aljansas kitų metų kovą vyksiančiuose merų ir savivaldybių tarybų rinkimuose savo kandidatų Klaipėdos mieste nekels. Partijos vadovė Tamara Lochankina, ...
2022-11-28
Skaityti daugiau

Svarbu, Temos

Karas Ukrainoje: vieni rusakalbiai politikai tyli, kiti vadina eiliniu įvykiu, treti - smerkia (papildyta)

Pastaruoju metu dėl Ukrainoje tebesitęsiančio karo, ypač po visą pasaulį sukrėtusių vaizdų iš Bučos, tiek visuomenėje, tiek socialiniuose tinkluose jaučiamas ...
2022-04-08
Skaityti daugiau

Politika

Rusų aljanso likimą spręs konferencija

Rusų aljanso vadovė klaipėdietė Tamara Lochankina sako, jog kol kas nežadama likviduoti šios partijos. Jos teigimu, bendruomenė tik daro pertrauką. ...
2021-04-08
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This