Klaipėdos lėlių teatras keičia sienas

Kultūra

Klaipėdos lėlių teatras šią vasarą persikraustė iš fachverkinio namelio Vežėjų g. 4 į naujas patalpas Turgaus g. 9.

Rugsėjo mėnesį istoriniame buvusio banko pastate lėlininkai pradės naują teatro sezoną.

Klaipėdiečiams gerai žinomoje Turgaus gatvėje XIX a. pr. kurį laiką buvo įsikūrusi miesto rotušė ir teismas, gatvė apsodinta liepomis; po pusšimčio metų nutiesti platūs šaligatviai bei pradėjo kurtis Klaipėdos bankai.

Dauguma Turgaus gatvės pastatų sudegė per didįjį 1854 m. gaisrą – iš senosios architektūros pastatų minėtini išlikę ir savo pirminės paskirties ilgai nepraradę buvę bankų pastatai Turgaus g. 1 ir Turgaus g. 9.

Pastarajame 9-uoju numeriu ženklintame plytų mūro dviaukštyje bankas naujai įrengtas 1907 metais. Su iškiliu frontonu ir išsikišusiu erkeriu antrame aukšte XX a. 3 dešimtmetyje pagal „tėvynės“ stilių perstatytas pastatas ilgą laiką saugojo miestelėnų turtus ar bent padėjo juos saugoti. Kol vieną dieną čia banko nebeliko.

Tačiau palyginti neilgai pastatas stovėjo be šeimininkų – jame įsikūrė Klaipėdos lėlių teatras ir prikėlė pastatą naujam gyvenimui: į kabinetus atvyko lėlės, lentynose nugulė spalvingos medžiagos, seife – spektaklių dekoracijos, pastato centrinėje patalpoje įrengta mobili, daugiafunkcė „juoda dėžutė“, kurioje vyks pasirodymai (projekto autoriai „Urbanistinė architektūra“).

Lyginant su senuoju Teatro nameliu Vežėjų g. 4, pasirodymų erdvės plotas padidėjo maždaug 30 proc. Padidėjo ir galimas žiūrovų skaičius – anksčiau spektaklius matydavo 65 žiūrovai, dabar žiūrovų skaičius galės siekti ir 90.

Atsižvelgiant į poreikius, tamsiomis užuolaidomis įrėminta erdvė gali būti patogia scena spektakliams, kūrybiniams eksperimentams; užuolaidas atitraukus – atvira, labiau koncertams, lėlių teatro edukacinėms programoms tinkama vieta. Tikimasi, kad nauja erdvė bei „dėžutės“ universalumas pritrauks ir kitus menininkus kurti Lėlių teatre, megsis bendradarbiavimas tiek su užsienio, tiek su Lietuvos kūrėjais, gims saviti tarpdisciplininiai projektai.

Jau kitais metais naujose patalpose vyks tarptautinis lėlių teatro festivalis „Materia magica“, numatytas tarptautinis projektas su garsia olandų menininke Nataša Belov.

„Persikėlėme į didesnes, labiau matomas bei patogesnes patalpas, kuriose kurs per 20 aktyvių veiklos metų užaugę ir subrendę Klaipėdos lėlininkai, menininkai, kūrėjai. Tai, kad dėl rekonstrukcinių darbų turėjome išsikelti, leido įgyvendinti jau kurį laiką turėtą svajonę – augti: sudaryti palankesnes sąlygas teatro darbuotojams kurti didesnėje salėje, kviesti žiūrovus į patogesnę erdvę, būti atviriems visiems Klaipėdos miesto gyventojams ir svečiams ne tik spektaklių metu“, – pranešime spaudai cituojama teatro vadovė Aušra Juknevičienė.

Patys teatro kūrėjai persikėlimą priima kaip naują kūrybinį etapą. Pasak teatro režisierės Gintarės Radvilavičiūtės, „teatro patalpų didėjimas simbolizuoja ir paties teatro augimą. Pasikeitimai inspiruoja naujus kūrybinius procesus, ieškojimus, sprendimus.“

Naujosiose patalpose Klaipėdos lėlių teatras pradės savo 13-ąjį sezoną. Kokius turtus nuo šiol saugoja senasis banko pastatas, sužinosite jau rugsėjo 14-ąją – tądien vyks Klaipėdos lėlių teatro sezono atidarymas.

 

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kultūra

Klaipėdos lėlių teatras 2024-iesiems suplanavo dvi premjeras

Klaipėdos lėlių teatras skelbia, kad pirmoji jo šių metų premjerą vyks kovą. Tai bus lėlių (šešėlių) ir šokio monospektaklis suaugusiesiems ...
2024-01-31
Skaityti daugiau

Kultūra

Lėlių teatro festivalis rodys ir filmus

Antradienį Klaipėdoje prasidėjo visą šią savaitę truksiantis tarptautinis lėlių teatro festivalis „Materia Magica“. Šiemet festivalio programoje bus pristatyta 13 spektaklių ...
2023-05-02
Skaityti daugiau

Kultūra

Klaipėdos lėlių teatras: ko laukti 2023-siais?

Rodos, dar taip neseniai palydėjome 2022-uosius metus. Klaipėdos lėlių teatrui tai buvo išskirtinai gausūs metai: net keturios premjeros, gastrolės į ...
2023-01-20
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This