Mero receptas spręsti taršos problemą

Mums rašo

Renaldas Kulikauskas, Klaipėdos bendruomenių asociacijos pirmininkas
2018-08-14

Komentarų: 0

Klaipėdiečiai kyla į kovą su uosto krovos bendrovėmis, nevaržomai dulkinančiomis gyvenamąsias teritorijas ir nesirūpinančiomis investicijomis į taršos prevencijos priemones.

Jau nuo praėjusios vasaros „Klasco” dulkina Vitę, šiais metais prisijungė naujus aplinkosauginius leidimus akmens anglies (antracitas) krovai gavusi „Kaminera”, kuri dulkina Smeltės gyvenamąjį rajoną.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Kol suaktyvėję gyventojai asmeniškai, per bendruomenes ar jas vienijančią Klaipėdos bendruomenių asociaciją nepailsdami siunčia laiškus ir susitikinėja su aplinkosaugos institucijų atstovais, miesto Tarybos nariais bei pačių krovos kompanijų vadovais, yra kas gyventojams kol kas neišsprendžiamas problemas sprendžia savaip.

Klaipėdos meras, gyvenantis Melnragėje, pasidalino, ką daro, kai jaučia blogą kvapą namų kieme, sklindantį nuo netoliese esančios „Klaipėdos naftos”. Jis skambina „Klaipėdos naftos” technikos direktoriui ir kviečiasi į svečius.

– Jauti? – klausia meras stovinčio jo kieme svečio iš AB „Klaipėdos nafta”.

– Jaučiu, – paprastai atsako tas.

– Tai ką darom?

Meras sako metodas veiksmingas, sutvarkoma kaip mat. Tiesa neilgam, bet sutvarkoma.

Gyventojams sekasi prasčiau. „Klasco” tik po virtinės tikrinimų dėl gyventojų skambučių įsigijo vandens purslų patranką dulkėms sodinti, Kamineros krovinių terminale iki šiol po teritoriją važinėja traktoriaus su prikabintu siurbliuku vandeniui purkšti.

Visi suprantame, kad sprendimas turėtų būti miesto taršą turinčių kontroliuoti įstaigų efektyvaus darbo užtikrinimas. Jos turėtų naudodamos miesto taršos monitoringą užtikrinančių stacionarių stotelių duomenis reguliariai stebėti, tik pastebėję nukrypimus kaipmat ieškoti taršos šaltinio ir nedelsiant įpareigoti per kuo trumpesnį terminą pažeidėją investuoti į papildomas taršos prevencijos priemones. Smirdint atsivežti iš Vilniaus mobilią kvapus identifikuojančią mobilią laboratoriją (sako, ją turime vienintelę Lietuvoje). Turėtų, bet kol to nėra, tokį “iš bėdos” receptą turime.

Jei merui padeda kontaktas su paprastai už šiuos klausimus įmonėse atsakingais technikos direktoriais, pabandykite šią priemonę ir Jūs. Parengiau sąrašą:

„Klasco”: Algirdas Kamarauskas, technikos direktorius, tel. (8 46) 399503;

Krovinių terminas: Eduardas Plauška, Gamybos ir technikos direktorius, tel. (8 46) 391090;

Kamineros krovinių terminalas, Vaidas Intas, direktorius, tel. (8 46) 411693 (nėra atskiro technikos direktoriaus);

„Klaipėdos nafta”: Genadijus Andrejevas, technikos direktorius, tel. (8 46) 391633;

„Bega”: Mantas Kazlauskas, technikos ir technologijų direktorius, tel. (8 46) 395700;

Centrinis Klaipėdos terminalas (CKT):  Linas Statnickas, technikos vadovas, tel. (8 46) 486616.

Ir dar. Teigiama, kad per 50% uosto krovos įmonių valdo koncernas „Achemos grupė”, kurios pagrindinė įmonė „Achema” Jonavoje yra didžiausia azoto trąšų gamintoja šalyje. Jei nepadės kontaktas su „Klasco”, Krovinių terminalu, CKT – kreipkitės tiesiai į pagrindinės kompanijos-mamos, technikos direktorių Juozą Tunaitį, tel. 8 349 56242.

Sėkmės.

Iš anksto atsiprašau tų, kurių atstovaujamos įmonės nepasikuklina šalia gyvenamų teritorijų vykdyti krovą net naktį ar savaitgaliais. Spręsdami triukšmo klausimą, turite žinoti, jog įmonės turi užtikrinti, kad būtų laikomasi 2017 m. gruodžio 21 d. Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos patvirtintų Triukšmo prevencijos Klaipėdos miesto savivaldybės viešosiose vietose taisyklių, kurios skelbia:

18. Prekių pristatymo ir krovos darbus vykdyti prekybos įmonėse ir įstaigose, kurios įsikūrusios arčiau kaip 300 metrų nuo gyvenamųjų namų, ligoninių, sanatorijų ir kitų gydymo įstaigų, galima nuo 7 val. iki 22 val., neviršijant galiojančioje Lietuvos higienos normoje nustatytų triukšmo ribinių dydžių ir netrikdant asmenų ramybės, poilsio ar darbo.

32. Savivaldybės administracijos direktoriaus raštišku reikalavimu triukšmo šaltinio valdytojai privalo tikslinti ir keisti triukšmo prevencijos veiksmų planus ir juos įgyvendinti, tikslinti ir keisti triukšmo šaltinių naudojimo trukmę ir konkretų šių šaltinių veiklos pradžios ir pabaigos laiką Triukšmo valdymo įstatyme nurodytais terminais:

32.1. juridiniai asmenys, užsiimantys gamyba, krova, – ne vėliau kaip per 90 kalendorinių dienų;

32.2. juridiniai asmenys, užsiimantys prekyba, – ne vėliau kaip per 30 kalendorinių dienų;

32.3. juridiniai asmenys, atliekantys statybos darbus Klaipėdos miesto viešosiose vietose, – ne vėliau kaip per 4 kalendorines dienas;

32.4. fiziniai asmenys – ne vėliau kaip per 3 kalendorines dienas.

33. Motyvuotu triukšmo valdytojų prašymu Taisyklių 32 punkte nurodyti terminai gali būti pratęsti ne ilgiau kaip pusę atitinkamo termino laiko.

Rašyti prašymus Klaipėdos savivaldybės administracijos direktoriui Sauliui Budinui galite laisva forma, svarbiausia juos išsiųsti el. paštu info@klaipeda.lt, arba pristatyti adresu Liepų g. 11. Atsakymą gausite per 20 dienų. Svarbu nurodyti ir remtis tuo aukščiau pacituotu 32 punktu.

Taršą kietosiomis dalelėmis (dulkinimas), kvapais, triukšmu ir vibracija būtina spręsti. Klaipėdos bendruomenių asociacija (KBA) praėjusią savaitę pateikė Susisiekimo ministerijai, Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijai (KVJUD) ir Lietuvos geležinkeliams kelis prašymus:

1. Prašėme Susisiekimo ministeriją įpareigoti KVJUD parengti ir pateikti apibendrintą visų KVJU teritorijoje veikiančių kompanijų vykdomos veiklos aprašą:

– kraunamų krovinių rūšys;

– taikomos technologinės ir/ar kitos prevencinės priemonės taršos (kvapo, kietųjų dalelių, lakiųjų organinių junginių) ir triukšmo sumažinimui/išvengimui;

– planuojamų investicijų į taršos ir triukšmo sumažinimo/nutraukimo priemones planai su veiksmų terminais, investicijų sumomis ir jų įsisavinimo etapais iki 2030 m.

2. Prašėme AB „Lietuvos geležinkeliai” vadovybės parengti ir pateikti gyvenamosios aplinkos ruožuose geležinkelio generuojamos taršos, triukšmo ir vibracijos sumažinimo/nutraukimo prevencijos programą, nurodant veiksmų terminus ir investicijų sumas bent iki 2030 m.

Atsakymais į pateiktus prašymus pasidalinsiu, kai tik turėsiu.

Viršijantys normas geležinkelių triukšmas ir vibracija buvo patvirtinti matavimais Vitės ir Girulių gyvenamuosiuose rajonuose. Pasidalinkite, jei kas žinote, kur skambinti dėl traukinių sirenų ir viršijamo greičio naktį.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Uostas ir jūra

Daugiau krauta grūdų, mažiau - naftos produktų

Pirmą šių metų ketvirtį Klaipėdos uoste krauta beveik 8,5 mln. tonų krovinių. Palyginti šį kiekį su tuo pačiu praėjusių metų ...
2024-04-24
Skaityti daugiau

Uostas ir jūra

Siekia stiprinti jūrų transporto ryšius su Egiptu

Lietuva ir Egiptas ketina glaudžiau bendradarbiauti, gerindami šalių tiesioginį susisiekimą oru ir plėtodami jūrų transporto ir logistikos jungtis. Tokias galimybes ...
2024-04-23
Skaityti daugiau

Svarbu, Uostas ir jūra

Stringa konkursai dėl vandenilio gamyklos statybos Klaipėdoje

Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcija nukėlė atviro tarptautinio konkurso dėl vandenilio gamybos uoste įrangos, įskaitant jos montavimą, paleidimą, pasiūlymų pateikimo ...
2024-04-22
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This