Siūlo Mokesčių inspekcijai suteikti teisę išieškoti administracines baudas

Politikų tribūna

Klaipėdietis Seimo narys Naglis Puteikis pranešė kreipęsis į Vyriausybę ir Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakciją Seime „kviesdamas pareikšti politinę valią inicijuoti teisės aktų pakeitimus, kuriais Valstybinei mokesčių inspekcijai (VMI) būtų suteikta teisė pačiai, be antstolių įsikišimo, išieškoti paskirtas administracines baudas iš lėšų, esančių bankų sąskaitose”.

Tai, Seimo nario įsitikinimu, yra būtina norint išspręsti jau daug metų visuomenės pasipiktinimą keliančią problemą, kai antstoliams išieškant nedideles administracines baudas, paskirtas, pavyzdžiui, už važiavimą viešuoju transportu be bilieto, išieškoma suma padidėja dešimtis kartų, tapdama nusižengusiam žmogui neadekvačiai didele finansine našta.

Seimo nario pranešime pateikiamas ir vienas iš tokių pavyzdžių, kai išieškodama šešiolikmečiui paskirtą 8 eurų baudą antstolė nuo sąskaitos, į kurią tėvai perveda dienpinigius, nurašė 53 eurus, tėvams apie tai net nežinant.

„Manau, kad tokia dabartinė sistema, kai nedidelės, už mažus nusižengimus paskirtos baudos įsikišus antstoliams virsta didžiulėmis sumomis, kurios pagrįstai kelia piliečių pasipiktinimą dėl sankcijos neadekvatumo, o socialiai pažeidžiamus asmenis tik dar giliau įklampina į skolas, mažindamos viltį jų atsikratyti ir tuo pačiu motyvaciją stengtis, yra socialiai neteisinga ir žalinga valstybei, o naudinga tik antstoliams, gaunantiems didžiulius pelnus“, – cituojamas N. Puteikis.

Jis nurodo 2017 metais Teisingumo ministerijos pateiktus duomenimis, kad „vidutinės vieno antstolio grynosios pajamos (pajamos atskaičius mokesčius ir kitas išlaidas, kurias antstolis gali atskaityti vadovaudamasis gyventojų mokamus mokesčius reguliuojančiais teisės aktais) per mėnesį buvo 10 258 Eur.“

Seimo nario vertinimu, tokios ydingos praktikos toleravimas dar labiau nesuprantamas, matant sėkmingai veikiantį kitokį modelį, kai VMI ir SODRA pačios, be antstolių įsikišimo, nusirašo nuo sąskaitų mokesčių nepriemokas.

Kreipimesi primenama, kad prieš šešerius metus Vyriausybė planavo suteikti VMI teisę pačiai išieškoti paskirtas baudas iš lėšų, esančių banko sąskaitose.

„Manyčiau, visiškai akivaizdu, kad galimybės spręsti šiame rašte nurodytą problemą priklauso tik nuo politinės valios, todėl prašau prisiimti politinį įsipareigojimą pakeisti teisės aktus, suteikiant Valstybinei mokesčių inspekcijai teisę išieškoti paskirtas administracines baudas iš lėšų, esančių bankų sąskaitose, ir inicijuoti tam būtinus darbus“, – teigia Seimo narys.

1 Comment

  1. Renta Sen

    Bent vienas seimo narys išrinktas Klaipėdoje daro tą ką, turi daryti ir ką gali.Kiek žinau, ši papiktinanti padėtis su anstoliais tęsėsi metų – metus, bet iki šiol buvusiems valdžioje tokia neteisybė ir žmonių skriaudimas apiplėšiant, nekėlė jokių norų taisyti teisės aktus.Ir tikriausiai atrodė normalus dalykas.Yra ir kitų svarbių problemų, kurias klaipėdiečiai prašo spręsti kitų ,,mūsiškių”seimo narių iš Klaipėdos.Deja, nei iš vietos..Kiek raštų prirašyta!Kiek įrodymų pridėta ir išsiūsta!Tegul neišsprendžia visų iš karto, bet manau, tikrai galima bent 1-2 pajudinti.Ir pakeisti kažkada veikėjų, galimai nusipirkusių poveikį dėžute, prakištą nesamonę teisės aktuose?Pasirodo Naglis dar tebeturi senosios visuomeniškos ugnelės ir randa užsispyrimo tame seimo Bermudų trikampyje laikytis savo kurso.Sėkmės jam

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Politika

Petras Gražulis vadovaus Donaldo Trumpo rinkiminiam štabui Lietuvoje

Iš Seimo narių per apkaltą pašalintas Gargžduose išrinktas Petras Gražulis praneša kartu su Amerikos lietuvių bendruomene, remiančia kandidato į JAV ...
2024-04-10
Skaityti daugiau

Konsultacijos

Pajamas dar turi deklaruoti 190 tūkst. smulkiųjų verslininkų

Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) informuoja, kad beveik pusė gyventojų, praėjusiais metais vykdžiusių individualią veiklą (IDV), jau pateikė savo pajamų mokesčio ...
2024-04-10
Skaityti daugiau

Verslas

Daugiau įmonių galės naudotis VMI kuratorių pagalba

Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) informuoja, kad nuo šiol jos kuratorius turės didesnis klientų skaičius. Papildoma mokesčių specialistų pagalba bus teikiama ...
2024-04-03
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This