Kuršių mariose – egzotinė žuvis iš Pietų Amerikos

Uostas ir jūra

Vienas labiausiai patyrusių Kuršių marių žvejų nidiškis Alvidas Kazlauskas neseniai džiaugėsi keistu laimikiu: Kuršių mariose netoli Nidos kartu su kolegomis tikrindamas žuvų gaudykles tarp kitų pastebėjo vieną jam iki šiol nematytą žuvį.

Nepažįstamą laimikį žvejai parsiplukdė į krantą ir nufotografavę paleido į marias. Po kelių dienų apie neįprastą laimikį žvejys pranešė Klaipėdos universiteto Jūros tyrimų instituto jaunesniajam mokslo darbuotojui Juliui Morkūnui.

A. Kazlauskas pasakojo: „Pagavome gaudyklėje labai keistą ir nematytą žuvį – nedidelė, apie 10–15 cm, visa marga, ypač pilvas, burna – kaip eršketo, niekad nesu tokios matęs.“

Mokslininkas, aplankęs žveją ir peržiūrėjęs nuotraukas, nustatė, kad į gaudykles žvejams pakliuvo ne vietinė žuvis, bet Pietų Amerikos gėlųjų vandenų gyventoja, labiausiai primenanti akvariumuose auginamus šamukus.

Lietuvos jūrų muziejaus Akvariumo ir jūrų gamtos skyriaus vedėjas Saulius Karalius patvirtino, kad tai yra egzotinė žuvis, greičiausiai paprastasis gerklažiotis šamukas (Hypostomus plecostomus), natūraliai aptinkamas Pietų Amerikos gėluosiuose vandenyse – Brazilijoje ir Gvianos regione.

Beveik nėra abejonių, kad į Kuršių marias ši žuvis pati negalėjo patekti. Greičiausiai taip savo augintinio atsikratė koks nors akvariumistas – paleido į marias, kai žuvis tapo per didelė laikyti akvariume. Šios žuvys yra tropikų gyventojos, joms vandens temperatūra turėtų siekti 21–26 °C.

Šią vasarą, esant ypač šiltiems orams ir Kuršių marių vandens temperatūrai laikantis per 20 °C, žuvis galėjo jaustis kaip gimtinėje. Tačiau specialistai mano, kad šamukas iki pavasario neišgyvens, nes tropikų žuvims lietuviškos žiemos per šaltos.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kultūra

Europos paveldo dienų proga - nemokamos ekskursijos Jūrų muziejuje

Šiųmetė Europos paveldo dienų tema – „Gyvasis paveldas: meistriškumo laboratorija” – kviečia pažinti paveldo kūrėjus ir visą meistriškumo laboratoriją, veikiančią ...
2023-09-12
Skaityti daugiau

Klaipėdos/Mažosios Lietuvos istorija

Organizuos nemokamą ekskursiją Gedulo ir vilties dienai paminėti

Birželio 14 d. 12 val. Mažosios Lietuvos istorijos muziejus organizuoja nemokamą ekskursiją mieste, aplankant vietas, kurios yra susijusios su tremties ...
2023-06-05
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Uostas ir jūra

Baltijos jūros gyvūnų reabilitacijos centras jau lauks lankytojų

Balandžio 19 dieną Lietuvos jūrų muziejus pradės savo 44-ąjį sezoną. Nuo šio trečiadienio lankytojų jau laukiama penkias dienas per savaitę. ...
2023-04-17
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This