Akvarelių paroda „Glosolalijų seilės“”

Kultūra

Rugpjūčio 31 d., penktadienį, 17.00 val. Lietuvos dailininkų sąjungos Klaipėdos skyriaus KLAIPĖDOS GALERIJOJE (Bažnyčių g. 6, antras aukštas) pristatoma menininkės Salomėjos Jastrumskytės personalinė akvarelių paroda „Glosolalijų seilės“.

Tai unikalios ir visapusiškos asmenybės, mokslų daktarės, tyrinėtojos, dailininkės, grafikės, fotografės, menotyrininkės, poetės akvarelių paroda.

S. Jastrumskytė gimė 1975 m. Skaudvilėje, netoli Tauragės. 2001 m. įgijo meno bakalaurą Šiaulių universitete, o 2011 m. Vilniaus Dailės Akademijoje apsigynė daktaro disertaciją „Sinestezijos fenomeno konceptualūs virsmai XIX – XX a. Vakarų meno teorijoje ir praktikoje. Kritinė analizė“.

Menininkė jau pristatė 27 personalines parodos Lietuvoje, JAV, Vokietijoje, Suomijoje, Belgijoje, Latvijoje, Estijoje ir dalyvavo daugiau nei 50 grupinių meno parodų Lietuvoje, JAV, Suomijoje, Latvijoje, Estijoje ir kt.

Vienas iškiliausių lietuvių išeivijos filosofų – Algis Mickūnas, kalbėdamas apie Salomėjos Jastrumskytės kūrybą, teigia, kad jos tapyboje nėra objektų, bet ji netapo ir abstrakčiai. Pasak jo, jos darbų įdomumas ir išskirtinumas slypi tame, kad juose galima atpažinti pasaulį ir sprogstančias energijas, kurios tą pasaulį sukuria.

„Salomėja tapo pasaulio kūrybą“, – sako filosofas ir priduria, kad „jos tapyboje šviesa kyla iš tamsos ir taip pat sklinda per tamsumas ir jose dingsta – tamsa akcentuoja šviesumą“. A. Mickūnas pažymi, kad tai, ką gauname iš S. Jastrumskytės tapybos, yra kūryba, kuri save kuria, o menininkės estetika yra pasaulio ir savęs kūrybos pratęsimas.

Paroda veiks iki rugsėjo 20 d.

INFORMACIJA

Pasak terminų žodyno, glosolalija (gr. γλώσσα (glossa) ‘liežuvis’ + λαλώ (lalô) ‘lalėti, čiauškėti’) – kalbėjimas beprasmiais garsais, iš skambesio panašus į rišlią nežinomą kalbą, be ryšio skleidžiamus garsus arba kalbėjimą nežinoma mistine kalba. Dažnai naudojama kaip įvairių religinių apeigų dalis.

 

 

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Fotoreportažai, Kultūra

Provokuojanti ekspozicija: kaip falas ir rankšluosčiai susiję su Baltijos jūra?

„Kai rašiau projektą, mano parodos pavadinimas buvo „Žmonių jūra“. Prieš dvejus metus teko lankytis Švedijoje viename simpoziume apie Baltijos jūrą. ...
2023-08-18
Skaityti daugiau

Kultūra

Klaipėdos galerijoje - „Tekėjimas“

Lietuvos dailininkų sąjungos Klaipėdos skyriaus Klaipėdos galerijoje (Bažnyčių g. 6) rugpjūčio 17 d., ketvirtadienį, 17.30 val., atidaroma Karinos Kazlauskaitės paroda ...
2023-08-14
Skaityti daugiau

Kultūra

Telšių fakulteto dėstytojų kūrybos paroda „80+20“

Sausio 11 d., penktadienį, 17 val. Klaipėdos parodų rūmuose atidaroma Vilniaus dailės akademijos (VDA) Telšių fakulteto dėstytojų kūrybos paroda „80+20“, ...
2019-01-08
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This