Klaipėdos dramos teatras pradeda 83-ąjį sezoną

Kultūra

83-ąjį sezoną pradedančio Klaipėdos dramos teatro vadovas Tomas Juočys teigia, kad ir vėl ketinama pristatyti premjerų, bet mažiau negu praėjusį sezoną, nes pagrindinė kryptis – ne kiekis, o spektaklių meninė kokybė.

Pirmąją premjerą žiūrovai išvys rugsėjo 29 ir 30 dienomis – Gintaro Grajausko naują pjesę „Kas prieš mus” režisuoja Jonas Vaitkus, pagrindinį vaidmenį atliks Rolandas Kazlas.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Stasys ir Gaidys, Koršunovas, Bogomolovas

Pagrindinis „Kas prieš mus” pjesės veikėjas – Gabrielė d’Anuncijus (Gabriele d’Annunzio, 1863-1938), italų poetas, nacionalinis didvyris, politinis lyderis, buvęs vos metus gyvavusios Fiumės valstybės (dabar Rijeka, Kroatija) vadas, vizionierius, moterų numylėtinis, pats parašęs valstybės konstituciją.

Pasak teatro pranešime cituojamo pjesės autoriaus G. Grajausko, tai buvo viena keisčiausių valstybių pasaulyje, o Gabrielė d’Anuncijus laikytas fašizmo pradininku, jį mokytoju vadino Benito Musolinis. Juo žavėjosi ir Salvadoras Dali, o jis pats žavėjosi muzika, garbino Dantę. Muzika ir poezija buvo privalomos disciplinos Fiumės valstybės piliečiams, jos kultūros ministru buvo pats maestro Arturas Toskaninis.

Režisierius Jonas Vaitkus sakė nesitikįs, kad ši pjesė gali smarkiai keisti tikrovę ar žmonių mąstymą, bet ji yra aktuali ir mūsų dienomis, nes paralelių su mūsų politiniu ir visuomeniniu gyvenimu nė nereikia ieškoti. Anot režisieriaus, galbūt ji šiek tiek prisidės prie to, kad visuomenėj bus mažiau abejingų, tešlagalvių, lengvai populizmo paveikiamų, savo nuomonės neturinčių piliečių.

Gabrielę d’Anuncijų vaidinantis Rolandas Kazlas atkreipė dėmesį, kad spektaklio kūrėjai nesiekia specialiai priartinti pjesės veikėjų, situacijos prie Lietuvos aktualijų. D’Anuncijus, diktatorius, menininkas, įdomi asmenybė, o jį vaidinti nėra lengva, tam reikia pasitelkti visą turimą aktorinį arsenalą. Pasak R. Kazlo, pirmą kartą kuriančio vaidmenį su Klaipėdos dramos teatro trupe, kūrybinė grupė dirba darniai, teikia daug pasiūlymų. Jam šis vaidmuo, nuolatinis jo personažo buvimas scenoje yra sudėtingas ir reikalauja pasitelkti visą aktoriaus meistriškumo arsenalą.

Žiemos pradžioje A. Galino pjesės „Paradas” premjerą teatre pristatys legendinis teatro meistras Povilas Gaidys, Williamo Shakespeare’o pjesę „Troilas ir Kresida” statys Oskaras Koršunovas (tai bus bendras pastatymas su Oskaro Koršunovo teatru). Į Klaipėdą atvyks dirbti ir garsus, kontraversiškas rusų režisierius Konstantinas Bogomolovas – dėl pjesės pasirinkimo dar svarstoma. K. Bogomolovas Vilniaus Mažajame teatre pagal Euripido pjeses 2013 m. pastatė spektaklį „Mano tėvas – Agamemnonas”.

Kviesis svečius ir keliaus

Didžiausia šio sezono naujovė, pasak festivalio TheATRIUM sumanytojų T. Juočio ir G. Grajauskos, bus lietuviškų spektaklių „vitrina” (angl. vadinama showcase) – Lietuvos teatrams bus paskelbtas kvietimas pristatyti spektaklius festivalyje, o jų žiūrėti bus pakviesti festivalių rengėjai, teatro programų sudarytojai iš užsienio šalių. Kartu tai bus proga Klaipėdos krašto žmonėms pamatyti Lietuvos teatrų naujienas.

G. Grajauskas tvirtino, kad festivalio rengėjai kaimyninėse šalyse intensyviai ieško spektaklių 2019 m. festivaliui – ne tik pažįstamų režisierių, bet ir naujų vardų.

Pasak teatro kultūrinės veiklos ir žiūrovų aptarnavimo padalinio vadovės Inetos Baužytės, teatras šį sezoną ir pats daug keliaus. Rugsėjo 14-17 dienomis Šanchajaus Didžiajame teatre programoje greta tokių teatro menininkų kaip T. Ostermeieris, R. Castellucci tris vakarus bus rodomas E. Nekrošiaus režisuotas spektaklis „Kalės vaikai” pagal S. Šaltenio pjesę. Lapkritį šio spektaklio trupė dalyvaus tarptautiniame festivalyje Klužo mieste, Rumunijoje.

Rugsėjo 26 d. teatre svečiuosis teatralai iš Korėjos, o spalį I. Baužytė drauge su kitais Lietuvos teatrų vadybininkais vyks į Seulą susipažinti su korėjiečių teatro festivalių kontekstu. Lapkritį teatro atstovai dalyvaus teatro profesionalų sambūryje Azerbaidžane.

Pasak I. Baužytės, bilietų kainos šį sezoną „smarkiai nekils”, žiūrovams žadama lojalumo kortelė, kuri suteiks 30 proc. nuolaidą perkant bilietus.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kultūra

„TheATRIUM“ atveš pasaulinio garso teatro kūrėjų darbus 

Prireikė aštuonerių metų, kad teatro festivalis nedidelėje šalyje ir nedideliame mieste nekeltų dvejonių net ir didžiausių pasaulyje teatro festivalių graibstomoms ...
2024-04-24
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Kultūra

„Mūzos“ apdovanojimas - Eglei Barauskaitei

Šeštadienį vakare į Klaipėdos dramos teatro spektaklį „Fragmentas“ susirinkę žiūrovai tapo tradicinio „Mūzos“ apdovanojimo teikimo ceremonijos liudininkais. Jau eilę metų ...
2024-04-13
Skaityti daugiau

Sportas, Svarbu

Konfliktų draskomo „Viesulo” vadovo darbą meras vertina gerai

„Kiekvienas vadovas turi dar ir savo vadovą, išskyrus aukščiausiąjį miesto vadovą, nes jam vadovo nebėra”, – taip Klaipėdos miesto tarybos Kultūros, ...
2024-04-11
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This