Smardintojų paieškos: „Mestilla” kratosi įtarimų

Miestas, Svarbu

Socialiniuose tinkluose pasirodžius klaipėdiečių įtarimams, kad pietinę miesto dalį kankinančios smarvės šaltiniu gali būti ir biodyzeliną bei kitus produktus iš rapsų gaminanti UAB „Mestilla“, Klaipėdos meras ketvirtadienį pokalbiui pasikvietė šios įmonės generalinį direktorių Arūną Zubą.

Pastarasis po susitikimo žurnalistams tikino, kad įmonė dirba be jokių nukrypimų ir esą negali būti nepageidaujamų kvapų šaltiniu.

Klaipėdos mero teigimu, laisvojoje ekonominėje zonoje veikiančios įmonės, taip pat ir „Mestilla”, irgi po keleto savaičių turinčios prasidėti bus stebėsenos objektas. Martyno Vainoriaus nuotr.

„Metus jau nebuvo jokių technologinių nukrypimų. Galbūt neteisingai buvo iš gyventojų sureaguota. Ateityje bus oro taršos ir triukšmo monitoringo grupė, ji padėtų nustatyti tikrus taršos šaltinius, nes galbūt kartais yra ir daug spekuliacijos. Vieniems žmonėms vienaip atrodo, kitiems – kitaip. Tačiau suprantame miesto problematiką, nes šaltinių yra ne vienas ir ne du, bendras taršos ir triukšmo fonas tikriausiai yra padidėjęs. Su blynų kvapu mes buvome siejami nuo pat veiklos pradžios, bet pas mus jo tikriausiai jau 5-6 metai nėra ir negali būti, nes yra įdiegtos kvapų neutralizavimo sistemos ir vandens bei ozono pagalba kvapai yra skaldomi. O kas ką užuodžia – blynus, salyką ar popokorną, labai priklauso nuo žmonių. Kai pradės darbuotis Klaipėdos universiteto laboratorija, ji padės nustatyti tuos kvapų šaltinius, gal ir panašų kvapą, netoli sklindantį. Mūsų žiniomis, netoli veikia nedidelė egzotinio aliejaus spaudyklėlė. Galbūt iš ten kas nors gali būti”, – aiškino A. Zubas.

Aktyviai į kovą su smarve įsitraukusi Raimonda Zaborė praėjusią savaitę socialiniame tinkle buvo pasidalinusi nuomone, kad smarvės šaltinis gali būti būtent rapsai.

„Grįžtu vakar vakare į sodybą (vienkiemis), svajoju apie savaitgalį gamtoje. O čia UPS! Smarvė!!! Ta pati, pietinės Klaipėdos. Vaidenasi, pamaniau. Ryte, 6.30 išeinu pakvėpuoti grynu oru, išvėpti savaitės prikvėpuotas smarves ir t.t., ale vėl smarvė. Tokia šlykšti puvėsiu, sumaišyta su rasota žole, ir dar kažikuo. Skambinu už puskilometrio gyvenančiai kaimynei su klausimu, kas laukuose atliekas išpylė. O ta ramiai sau trinkteli – tai juk rapsą ūkininkai laukuose nukūlė. Dabar laikysis kokia savaitikę supuvusiu buroku smarvė (rapso ypatybe). .. Tai kur aš lenkiu – ale jug rapsas tai Mestila. Ir čia , visai šalia mūsų pietinės Klaipėdos”, – rašė R. Zaborė.

Pasak A. Zubo, rapsai pradeda smirdėti tada, jei kas nors nutinka jiems augant ir ima pūti jų šaknys, užaugančios iki 1,5 ilgio.

„Iki šiol dėmesys buvo koncentruojamas į Dumpių ketveriukę, bet tuo pat metu galimi taršos šaltiniai yra LEZ įmonės. Informavau „Mestillos” vadovus, kad beviltiškai nestebime situacijos, bet reaguojame ir reaguosime ateityje. Kartu paraginau, kad kilus abejonėms jie įsileistų bendruomenių atstovus, kad turėtų savo mechanizmą, kad žmonės galėtų jiems operatyviai paskambinti ir būtų įsileisti bei pamatytų ir būtų išsklaidytos abejonės. Informavau, kad skirsime išskirtinį dėmesį pietinei miesto daliai ir pasakiau, kad nenustebtų, jog ir iš jų teritorijos bus įmami kvapų mėginiai ir jie taip pat bus vertinamų objektų sąraše. Bus griežta stebėsena”, – sakė meras Vytautas Grubliauskas.

Pasak jo, naujai kuriama taršos ir kvapų prevencijos suvaldymo komisija turėtų rinktis į pirmą posėdį jau kitą trečiadienį ar ketvirtadienį.

1 Comment

  1. AS

    anegdotas

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Spyglys

Eksmeras užsigeidė atsivesdinti Sporto skyriaus vedėją*

„Tikiuosi, neateisime iki tokios stadijos, kad reikės prašyti administracijos direktoriaus, kad atvesdintų jus į virtualią komiteto posėdžio erdvę”, – taip ...
2024-04-13
Skaityti daugiau

Sportas, Svarbu

Konfliktų draskomo „Viesulo” vadovo darbą meras vertina gerai

„Kiekvienas vadovas turi dar ir savo vadovą, išskyrus aukščiausiąjį miesto vadovą, nes jam vadovo nebėra”, – taip Klaipėdos miesto tarybos Kultūros, ...
2024-04-11
Skaityti daugiau

Spyglys

Klaipėdos mero dviveidystė - kaip ant delno*

Arvydas Vaitkus lyg gaidys ant skiedryno pučiasi, kad neatiduos ministerijai Vaikų ligoninės, nors atidavė dešimt kartų didesnį ir vertingesnį turtą ...
2024-03-27
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This