Klaipėdos universitetas paneigė liūdnas prognozes

Švietimas

Laikinoji Klaipėdos universiteto (KU) vadovybė naujų mokslo metų pradžios proga surengtos spaudos konferencijos metu pabrėžė, kad stojimo rezultatai parodė, kad gerokai nepasitvirtino prognozės, pagal kurias naujų studentų skaičius šioje švietimo įtaigoje šiemet turėjo sumažėti 40 proc.

Žinia, šiemet be užsieniečių, kurių skaičius dar nėra aiškus (teigiama, kad norą yra pareiškę apie 600, bet nemažai negauna vizų), KU pasirinko 849 studentai – 9,4 proc. mažiau nei pernai. O magistrantų skaičius net išaugo – nuo 280 pernai iki 350 šiemet.

Martyno Vainioriaus nuotr.

„Reikia pasidžiaugti, kad kai ką nuliūdinome ir nenuskendome, nenuskęsime ir toliau”, – sakė KU Tarybos pirmininko pareigas einantis Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas.

Pasak laikinojo KU rektoriaus Artūro Razbadausko, nemažas iššūkis buvo Lietuvos muzikos ir teatro akademijai perduoti Menų akademiją, perimti iš Žemės ūkio ministerijos laboratoriją, esančią Kopgalyje.

„Matome galimybes pritraukti Kazachstano, Ukrainos, Baltarusijos studentus. Botanikos sode galvojame apie universitetinį darželį, galvojame ir apie universitetinę gimnaziją”, – apie įstaigos planus sakė A. Razbadauskas.

Jis tikino, kad yra ne tik ruošiamas investicinis projektas, bet ir matoma galimybė sutaupyti administravimo srityje.

„Teiksime pasiūlymus artimiausiam senatui, yra neefektyvių vietų. Jau sujungus fakultetus sutaupėme 20 etatų. Tikslas yra sumažinti 20 procentų administraciją. Siekiama, kad po reorganizacijos žmonės gautų orius atlyginimus”, – sakė laikinasis rektorius.

Šiais metais KU administracijoje dirbo 314 žmonės, Menų akademijai perėjus į Lietuvos muzikos ir teatro akademiją, jų sumažėjo iki 281. Kartu su dėstytojai KU dirba apie 820 darbuotojų. Kadangi šiuo metu iš viso KU studijuoja apie 3400 studentų, tad jų ir darbuotojų santykis yra 4:1.

V. Grubliauskas savo ruožtu teigė, kad Klaipėda yra verta, jog į ją būtų sugrąžintos pedagogų rengimo studijos.

„Šiandien jiems rengti yra tik 10 krepšelių. Mūsų tai netenkina. Reikia gūžtelti pečiais, kaip klaipėdiečiai Seimo nariai to nematė. Tikiu, kad klaidą galima ištaisyti”, – teigė V. Grubliauskas.

Laikinai studijų prorektorės pareigas einanti Leta Dromantienė tikino, kad į KU šiemet įstojo labai motyvuoti studentai, nes vidutinis įstojusiųjų balas siekia 6,31, kai minimalus siekė 3,6.

„Sumažinome studijų programų, sustambinome pagal kryptis. Iš viso studentus priėmėme į 24 bakalauro studijų programas. Daugiausia priėmėme į inžinerines programas, geras stojimas į sveikatos mokslus, gerai pasirodė humanitariniai mokslai. Po Konstitucinio Teismo išaiškinimo dėstytojų pageidavimu grąžinome kai kurias programas į priėmimą, bet deja, laikas jau buvo per vėlus, daugelis jau buvo padarę savo pasirinkimus, tad rinkodara, žurnalistika, politikos mokslai ir kitos studijų programos nesulaukė studentų”, – sakė L. Dromantienė.

2 Comments

  1. Algirdas

    Problema tame, kad aukštajam mokslui dabar vadovauja visi, kas netingi. Man kelia abejonių pačios ministerijos žmonių kompetencija ir gebėjimas nuosekliai dirbti,ryškus neatsakingumas. Ministerijos klerkų iniciatyva Klaipėdos universitete buvo uždarytos programos, kurios buvo akredituotos tarptautinių auditorių. Įsikišus Konstituciniam teismui, draudimas buvo panaikintas, bet jaunimas jau buvo arba emigravęs, arba įstojęs į kitus Lietuvos Universitetus. Kitaip sakant, jaučiamos pastovios ministerijos pastangos žlugdyti Klaipėdos universitetą, labai man panašu į suokalbį. Menų fakulteto praradimas-tai žingsnis 50 metų atgal, tai didelis nuostolis miestui. Keturis metus vadovavęs KU rektorius ir, nesulaukęs kadencijos pabaigos pabėgęs, rodo, kad KU tarybos vadovai nesigilino į problemas, o toleravo betvarkę ir savotiškai nereagavimu gesino akademinės bendruomenės nepasitenkinimą. Tarybos turėtų užsiimti mecenavimu, rinkodara, rinkos poreikiams atitikimo reguliavimu, o ne profesūros „kontroliavimu”.

    Reply
  2. Vytas

    Už mirštančius!
    Prieš trisdešimt metų buvo dainuojanti revoliucija, naujas universitetas Klaipėdoje ir viltis, kad mes į Vakarus einame.
    O dabar – tik buožių taupymo programos beliko. Jiems gerai sekasi įteiginėti, kad Klaipėdoje studijuoti neverta. Ukš iš LIetuvos – nėra žmogaus, problemos.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Spyglys

Eksmeras užsigeidė atsivesdinti Sporto skyriaus vedėją*

„Tikiuosi, neateisime iki tokios stadijos, kad reikės prašyti administracijos direktoriaus, kad atvesdintų jus į virtualią komiteto posėdžio erdvę”, – taip ...
2024-04-13
Skaityti daugiau

Sportas, Svarbu

Konfliktų draskomo „Viesulo” vadovo darbą meras vertina gerai

„Kiekvienas vadovas turi dar ir savo vadovą, išskyrus aukščiausiąjį miesto vadovą, nes jam vadovo nebėra”, – taip Klaipėdos miesto tarybos Kultūros, ...
2024-04-11
Skaityti daugiau

Spyglys

Klaipėdos mero dviveidystė - kaip ant delno*

Arvydas Vaitkus lyg gaidys ant skiedryno pučiasi, kad neatiduos ministerijai Vaikų ligoninės, nors atidavė dešimt kartų didesnį ir vertingesnį turtą ...
2024-03-27
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This