Prie ministerijos demonstravo klaipėdietišką smarvę

Politika

Ketvirtadienį klaipėdietis Seimo narys Simonas Gentvilas prie Aplinkos ministerijos (AM) surengė „smarvės demonstraciją“ – nuo ryto šalia ministerijos pastato stovi iš Klaipėdos atvežtas durpės ir džiovintas kompostas, palikti visai dienai.

S. Gentvilas tikina taip siekiantis atkreipti aplinkos ministro Kęstučio Navicko ir sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos dėmesį į kvapų problemą Klaipėdoje, „kuri jau 5-erius metus kankinama siaubingos smarvės”.

Nuotrauka iš „Facebook”

„Atidarykite langus, ministre, pajuskite, kaip klaipėdiečiai turi gyventi jau penkmetį. 80 tūkstančių gyventojų talpinančioje pietinėje Klaipėdos dalyje jau tiek laiko tvyro puvėsių ir fekalijų kvapas. Žmonės negali patogiai gyventi, nuo kvapo vaduojasi uždarydami langus net karščiausiomis vasaros dienomis, vaikai skundžiasi pykinimu. Informacija apie padėtį mieste abiem ministerijoms nėra naujiena – patys ministrai asmeniškai lankėsi mieste“, – pranešime cituojamas Seimo Aplinkos apsaugos komiteto vicepirmininkas S. Gentvilas.

Jis teigia esą įsitikinęs, kad ministro K. Navicko ministeriją ištikęs vadybinis paralyžius. Per mažiau nei 2 metus pasikeitė du viceministrai atsakingi už oro taršą, vandentvarką ir atliekas. Trečias mėnuo kaip gyvenama be jokio viceministro. Už poveikio aplinkai vertinimą atsakinga ir taršos leidimus išduodanti Aplinkos apsaugos agentūra jau antri metai neturi vadovo. Teršėjų ir pažeidėjų kontrolę įgyvendinantis Aplinkos apsaugos departamentas irgi be vadovo.

„Aplinkos ministerija nebeatsakinėja nei į Seimo narių, nei į prokuratūros kreipimus. Penktadienį Klaipėdos apygardos prokuratūra net ėmėsi viešojo intereso gynimo procedūros, siekdama įpareigoti AM ir SAM kontroliuojančias institucijas vykdyti savo tiesioginę pareigą. Situacija tapo daugiau nei kritiška, todėl privalome imtis tokių radikalių dėmesio atkreipimo priemonių kaip ši demonstracija. Gyventojai ir žiniasklaida prarado tikėjimą AM ir SAM kontroliuojamomis įstaigomis. Ne jos, o būtent žurnalistai ir miestiečiai leidžiasi į kvapų ir teršėjų medžioklę. Ministerijos ir Vyriausybės kanceliarija „užsibiurokratino“ darbo grupėse. Kaip taisyklė po kiekvieno kvapų patikrinimo atsakymas tas pats – kvapas neviršija leistinų normų. Klaipėdiečiai ministrus pasiruošę priimti savaitgaliui namuose, kad jie patys galėtų įvertinti kvapo žalą savo sveikatai ir gyvenimo kokybei. Ministrams per visą vasarą nepasirodžius, tenka šį pragarą atvežti bent dienai po jų langais“, – sako S. Gentvilas.

Jis sako esą įsitikinęs, jog pirmiausia Aplinkos ministerijoje turi užsibaigti bevaldystė ir atsirasti nuolatiniai atsakingi pareigūnai. Taip pat esą būtina audituoti Klaipėdos įmonėms išduotas PAV atrankų išvadas, įvertinti, ar numatytos technologijos įmonėse yra įdiegtos, ar numatytų technologinių procesų yra laikomasi.

Parlamentaro nuomone, aplinkos ir sveikatos apsaugos ministrai turi sugriežtinti savo įsakymais tvirtinamus aplinkos apsaugos normatyvus ir higienos normas nuotekų valykloms, kompostavimo aikštelėms ir kvapų nustatymo metodikai.

„Absurdiška, kad įmonių veikla gali būti stabdoma tik tuomet, kai prasideda masinis gyvulių kritimas aplinkinėse teritorijose. Dvokas ir jo toleravimas tapo nacionaline problema. Atsiprašau vilniečių už patiriamus nemalonius pojūčius Jakšto gatvėje šiandien, bet situacija tapo tokia kritiška, kad metai iš metų ministerijų neveiklumą turime pradėti stabdyti tais pačiais metodais, nuo ko mes patys kenčiame“, – teigia S. Gentvilas.

Tuo metu Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas ketvirtadienio popietę uostamiestyje turėtų susitikti su sveikatos apsaugos viceministru Algirdu Šešelgiu ir jo vadovaujamos darbo grupės atstovais ir tartis dėl oro taršos.

O Klaipėdos rajono savivaldybės pranešė, kad dėl Ketvergių, Toleikių kaimų gyventojų skundų smarve, rajono tarybos Vietos ūkio ir kaimo reikalų komiteto pirmininkė Regina Kernagienė kartu su Komunalinio ūkio ir aplinkosaugos skyriaus specialistais vyko į susitikimą su Dumpiuose veiklą vykdančios AB „Grigeo Klaipėda“ atstovais.

„Informuojame, kad Klaipėdos rajono savivaldybės atstovai vyks ir į kitas Dumpiuose veikiančias įmones, dėl kurių veiklos skleidžiamų kvapų skundžiasi Klaipėdos rajono gyventojai. Bus lankomasi AB „Klaipėdos vanduo“ nuotekų valykloje, UAB „Branda LT“, Klaipėdos regioniniame sąvartyne. Tikimasi su geranoriškai bendradarbiauti su visomis įmonėmis, siekiant užtikrinti, kad jų veikla keltų kuo mažiau nepatogumų gyventojams. Aplankius visas įmones bus svarstoma, ar įmonių planuojamos kvapus reguliuojančios priemonės yra pakankamos, ir ko gali imtis Savivaldybė, kad padėtų išspręsti gyventojų problemas dėl nemalonių kvapų”, – rašoma pranešime.

2 Comments

  1. Orchuso konvencija

    kiekvienam Lietuvos gyventojui garantuoja teisę spręsti visus klausimus liečiančius aplinką, kurioje jis gyvena…Gal kas atsimena atvejį, kuomet valdžia (ar dar kas)klausė leidimo gyventojo statyti, daryti ir pan. RAJONE, KURIAME YRA JO NAMAI? Net neinformuojama! O dabar, kai žmonės jau nebegali tverti, tai atsiranda visokie…tokie tie patys..kurie savo laiku ir padėjo juodiems verslams įsikraustyti į klaipėdiečių namus ir dabar juos nuodyti.

    Reply
  2. Renata S.

    Džiugu kad bent vienas klaipėdiškis seimo narys ,,stovi”mūsų, eilinių gyventojų pusėje. Tik turiu 2 klausimus : 1. Kodėl tik dabar, o ne prieš 5 metus ? ; 2. Kodėl atvežė tik ,,durpių ir džiovinto komposto” bet ne to smirdančio iki galo neišdžiovinto ,,Klaipėdos vandens” šūdo (atsiprašau), ar baisių chemikalų pilno Mestilos išspaudų marmalo?

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

ELTA

S. Gentvilas: pastatų atnaujinimas skydais leistų gerokai pagreitinti renovaciją

Aplinkos ministras Simonas Gentvilas mano, kad pastatų naujinimas mediniais skydais leistų pasiekti tikslą kasmet renovuoti tūkstantį daugiabučių. Anot jo, bandomiesiems ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Spyglys

Celofanas irgi dalyvavo Muzikinio teatro atidaryme*

Aišku, kad Spyglio nebuvo tarp tų ponų, kurie šeštadienio vakarą su pakvietimais dalyvavo po 150 eurų personai įvertintame rekonstruoto Klaipėdos ...
2024-04-21
Skaityti daugiau

ELTA

Nacionalinio miškasodžio metu šalyje pasodinta daugiau nei 100 girių

Šeštadienį Lietuvoje vyko Nacionalinis miškasodis „Kad giria žaliuotų“, kurio metu visoje šalyje pasodinta daugiau kaip 100 girių. „Lietingas lietuviškas oras ...
2024-04-20
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This