Į tarptautinę operaciją išvyksta trečioji Laivų apžiūros grupė

Uostas ir jūra

Penktadienį Lietuvos kariuomenės Karinių jūrų pajėgų štabe Klaipėdoje į Europos Sąjungos vadovaujamų karinių jūrų pajėgų (EUNAVFOR) vykdomą operaciją ,,Sophia“ Viduržemio jūros regiono pietų centrinėje dalyje išlydėta trečioji Lietuvos kariuomenės Laivų apžiūros grupė.

„Visi už vieną, vienas – už visus. Operacijos sėkmė priklauso nuo jūsų vienybės“, – sakė Karinių jūrų pajėgų vadas jūrų kpt. Arūnas Mockus, pažymėdamas, kad Karinių jūrų pajėgų kariai jau kurį laiką saugo ne tik Baltijos jūrą, tačiau plaukia ir į platesnius vandenis.

12 Lietuvos karių grupė, sudaryta Karinių jūrų pajėgų pagrindu kartu su kariais iš Karo policijos, Karo medicinos tarnybos ir Specialiųjų operacijų pajėgų, į operacijos rajoną išvyks rugsėjo 10 dieną.

Pagrindinės šios grupės karių užduotys – Viduržemio jūroje prie Libijos krantų vykdyti laivų, sukeliančių įtarimą dėl nelegalaus ginklų ar migrantų gabenimo identifikavimą, apklausą, stabdymą, apžiūrą ir įtartinų priemonių bei jų plaukiojimo priemonių sulaikymą.

Operacijos metu Lietuvos kariuomenės Laivų apžiūros grupė bus dislokuota Vokietijos karinio jūrų laivyno fregatoje ,,Augsburg“ iš kurios kariai ir vykdys numatytas užduotis jūroje.

Planuojama, kad kariai į Lietuvą grįš 2019 m. vasarį.

INFORMACIJA

Europos Sąjungos Taryba 2015 m. gegužę nusprendė pradėti ES karinę operaciją „Sophia” (angl. EUNAVFOR MED operation „Sophia”), kuria siekiama suardyti neteisėto žmonių gabenimo ir prekybos žmonėmis Viduržemio jūros regiono pietų centrinėje dalyje verslo modelį.

KJP nuotr

Operacijoje dalyvaujančios pajėgos ne tik vykdo pagrindinę operacijos užduotį, tačiau taip pat rengia Libijos pakrančių apsaugos ir karinio jūrų laivyno pajėgas, prisideda įgyvendinant Jungtinių Tautų (JT) ginklų embargą atviroje jūroje prie Libijos krantų, stebi ir renka informaciją siekiant įgyvendinti JT rezoliucijas dėl nelegalaus naftos eksporto iš Libijos užkardymo, keičiasi informacija dėl nelegalaus žmonių gabenimo su valstybių vidaus teisėsaugos institucijomis, FRONTEX ir EUROPOL.

Šioje ES operacijoje dalyvauja 26 ES šalys, kurios skiria karinius laivus, orlaivius ir kitus karinius pajėgumus operacijos užduotims atlikti. Šiuo metu operacijoje dalyvauja penki laivai ir šeši orlaiviai, operacijai vadovauja kontradmirolas Enrico Credendino (Italija).

Lietuva ES operacijoje „Sophia“ dalyvauja nuo 2015 metų. Be Lietuvos kariuomenės Laivų apžiūros grupės karių, šiuo metu du Lietuvos karininkai tarnybą vykdo Italijos karinio laivyno laive „San Marco“ dislokuotoje Pajėgų vadavietėje, dar vienas karininkas tarnauja operacijos „Sophia” vadavietėje Romoje (Italija).

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Uostas ir jūra

Mieste, mariose ir jūroje vyks „Audros smūgis 2024“

Balandžio 22 d. – gegužės 10 d. Lietuvos kariuomenės Karinės jūrų pajėgos vykdys didžiausias 2024 metais organizuojamas pratybas „Audros smūgis ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Uostas ir jūra

Lietuvos kariniuose laivuose - nauji radarai

Lietuvos kariuomenės Karinės jūrų pajėgos įgyvendino dvejus metus trukusį keturių patrulinių laivų pagrindinių navigacinių radarų su oro erdvės stebėjimo funkcija ...
2023-12-11
Skaityti daugiau

Uostas ir jūra

Iš kelto evakuotas sunegalavęs keleivis

Lietuvos kariuomenė pranešė, kad Karinių jūrų pajėgų Jūrų gelbėjimo koordinavimo centro budėtojas, karinės penktadienį gavęs pranešimą iš kelto „Aura Seaways“ ...
2023-10-27
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This