Grąžinant gyvenimo prasmės pojūtį beprasmybei

Kultūra

Rugsėjo 14 d., penktadienį, 18 val. Klaipėdos parodų rūmuose (Didžioji Vandens g. 2) atidaroma šiuolaikinio meno paroda „Chronometrai“.

Parodoje dalyvaujančių menininkų kūriniai matuoja laiką, tapusį mūsų laikmečio kultūriniu nerimu. Teisintis, kad „neturime laiko“, tapo taip įprasta, jog nebegirdime šios sąvokos absurdiškumo. Tarsi laikas būtų materialus daiktas, kurį galima turėti. Vis dėlto mūsų dabartis iš tiesų yra užskubėjusi ir nuolat be perstojo greitėjanti.

Remigijus Treigys. Nerijaus Jankausko nuotr.

Dar iki įsigalint internetui prancūzų filosofas Paulis Virilio pranašavo „pasaulinę laiko dykumą“, kai erdvę praris šviesos bangų greičiu lekiantis „dromosferinis“ laikas, gryna totalinė dabartis. Galbūt tai jau įvyko? Tačiau ar ne paradoksalu, kad pagreitėjusiam laikui ištrynus erdvę, turėdami vien laiką, mes aštriausiai jaučiame kaip tik jo trūkumą? Kyla klausimas, Leonido Donskio žodžiais tariant, kaip „grąžinti gyvenimo prasmės pojūtį beprasmybėje“?

Klaipėdietis fotografas, šių metų Kultūros magistras Remigijus Treigys jau trisdešimt metų rodo, kaip tai padaryti. Jo vaizdų paviršių dengiantys įbrėžimai ir dulkės įgarsina laiką. Besiklausant šių garsų, parodos kuratoriams kilo mintis pažiūrėti, kokias laiko formas kuria menininkai iš visos Lietuvos. Jų fotografijos, filmai, objektai, paveikslai, čia virtę chronometrais, įveda į laiko patirčių labirintą, kurį sudaro skirtingos trukmės ir greičiai, anachroniški reliktai ir šmėklos iš praeities, ateities spėjimai, kasdienybės stebėjimai, kūno ir gamtos ritmų dermė, miesto praeities ir dabarties kontrapunktai, laikinos skulptūros bei ribos, už kurių laiko nebėra.

Parodoje dalyvauja Aleksas Andriuškevičius, Eglė Bertašiūtė, Violeta Bubelytė, Alfonsas Budvytis, Cooltūristės ir Adomas Žudys, Kęstutis Grigaliūnas, Arūnas Kulikauskas, Algimantas Kunčius, Dainius Liškevičius, Aurelija Maknytė, Valentyn Odnoviun, Remigijus Pačėsa, Liudas Parulskis, Eglė Ridikaitė, Rūta Spelskytė, Ričardas Šileika, Remigijus Treigys, Gintautas Trimakas, Darius Žiūra. Kuratoriai – Agnė Narušytė ir Gintaras Zinkevičius.

Paroda yra Lietuvos mokslų tarybos remiamo Vilniaus dailės akademijos projekto „Įsivaizduoti laiką: chronopolitika, heterochronija ir greitėjančio pasaulio patirtys Lietuvos mene“ dalis.

Paroda „Chronometrai“ veiks iki  lapkričio 4 d.

 

 

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kultūra

Bibliotekoje atidaroma Raimundo Urbono fotografijų paroda

Rugsėjo 20 d., trečiadienį, 17.30 val. Nišinėje galerijoje, veikiančioje Klaipėdos apskrities Ievos Simonaitytės viešojoje bibliotekoje, atidaroma Raimundo Urbono (1963–1999) paroda ...
2023-09-12
Skaityti daugiau

Kultūra

Parodų rūmuose - Fluxus video archeologija ir radiniai. Draugai apie Jurgį Mačiūną

Klaipėdos parodų rūmuose birželio 9 d., penktadienį, 18 val., atidaroma paroda „FLUXUS VIDEO ARCHEOLOGIJA IR RADINIAI. DRAUGAI APIE JURGĮ MAČIŪNĄ“, ...
2023-06-05
Skaityti daugiau

Kultūra

Kviečia į ekskursijas po parodas Prano Domšaičio galerijoje

Kovo 23-ąją, ketvirtadienį, 18 val., Prano Domšaičio galerija kviečia pasivaikščioti su gidu po Gintauto Trimako parodą „#atsakymas #spalva #slinktis“ (kuratorė ...
2023-03-17
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This