Klaipėdoje – konferencija apie krūtų gydymą

Sveikata

Rugsėjo 14 d. Klaipėdoje vyks IV tarptautinė konferencija „Krūtis tausojantis gydymas“, kurią organizuoja Lietuvos onkologų chemoterapeutų draugija ir Klaipėdos universitetinė ligoninė (KUL).

Pagrindinė renginio tema – gydymo metodai, kurie ne tik padėtų sėkmingai įveikti vėžį, bet ir išsaugotų vėžio pažeistas krūtis.

L.A. Shively (U.S. Air Force) nuotr.

„Susidaro programa, kurią sunku sutalpinti į vieną dieną, nepaisant to, kad po pietų tuo pat metu kviečiame net į dvi atskiras sesijas chirurgams ir chemoterapeutams. Konferencija vyksta jau ketvirtą kartą, tampa tradicine, joje dalyvauja medikai ne tik iš Lietuvos, bet ir užsienio ekspertai. Visa tai liudija, kad yra poreikis tokiam renginiui“, – pranešime spaudai citruojamas pagrindinis konferencijos organizatorius, Lietuvos onkologų chemoterapeutų draugijos pirmininkas, KUL Onkologijos chemoterapijos klinikos vadovas Alvydas Česas.

Pasak jo, renginys derinamas prie svarbiausių Europoje vykstančių šios temos konferencijų, kad su pastarosiose pristatytomis naujausiomis gydymo gairėmis operatyviai susipažintų ir Lietuvos medikai.

„Konferencijoje aptariamos ir mūsų aktualijos, ir naujausi klinikiniai tyrimai. Pranešimai pristatomi per klinikinės praktikos prizmę – kaip atrinkti pacientus, kaip pritaikyti jiems tinkamiausią gydymą kuo racionaliau valdant lėšas. Taip, jos ribotos, bet mūsų tikslas – kaip su šiomis lėšomis pasiekti kuo geresnių gydymo rezultatų“, – kalbėjo A. Česas.

Pranešimus konferencijoje skaitys ir Lietuvos medikai, ir lietuviai, dirbantys Vakarų šalių gydymo įstaigose, ir užsienio ekspertai. Vienas žymesnių šio renginio svečių – prof. Peter Schmid, Eksperimentinės vėžio medicinos centro vadovas, Londono Šv. Baltramiejaus ligoninės krūties vėžio centro klinikinis direktorius, skaitysiantis pranešimą apie metastazavusio krūties vėžio gydymą. Šiai temai bus skirti net keli pranešimai, kurių autoriai – ne tik užsienio ekspertai, bet ir Lietuvos onkologai chemoterapeutai, besidalijantys savo patirtimi.

Dar viena iš laukiamų temų – kokių rezultatų pasiekta taikant krūties vėžiui gydyti mažiau agresyvią terapiją (jos privalumai buvo aptarti prieš metus vykusiame renginyje), kaip juos vertina medikai, patys pacientai. Nauja, iki šiol plačiau neaptarinėta aktualija, išprovokuota vis „jaunėjančių“ onkologinių susirgimų – nėštumas ir krūties vėžys.

Anot pranešimo, jau daugeliui onkologų opus klausimas – kaip laiku diagnozuoti krūties vėžį, kai vis daugiau moterų turi krūtis didinančius implantus, kaip čia galėtų padėti tomosintezės, magnetinio rezonanso ir kiti moderniausi tyrimai.

Kitas renginio temas iššaukė nauji mokslo pasiekimai. Naujausi genetiniai tyrimai paskatino į dienotvarkę įtraukti pranešimus, aptarančius, koks gydymas tinkamiausias, jei nustatoma, kad krūties vėžio sukėlėjas – paveldimas BRC1 ar BRC2 genas.

Viena svarbiausių konferencijos „vedamųjų gijų” – krūtis tausojantis gydymas.

„Turime siekti, kad visais atvejais, kiek tik įmanoma, būtų išsaugotos krūtys. Kiekvieną kartą privalome apie tai galvoti, nes svarbu ne tik įveikti vėžį, bet ir užtikrinti pacientės gyvenimo kokybę“, – įsitikinęs A. Česas.

Siekiant šio tikslo krūtų chirurgai vis glaudžiau bendradarbiauja su plastikos chirurgais. Jau ir Lietuvoje daromos vienmomentinės operacijos, kurių metu atliekamas krūties dalinis ar pilnas šalinimas (mastektomija) ir krūtų rekonstrukcija – kad pacientė nepajustų didelio diskomforto. Įvairūs šios temos aspektai bus aptariami keliuose konferencijos pranešimuose.

Renginyje bus pasidalinta ir KUL „Krūties vėžio pacientų mokyklos“ patirtimi.

Teigiama, kad vienas iš svarbių renginio tikslų – teikti bendras rekomendacijas Sveikatos apsaugos ministerijai, kad jos taptų gydymo gairėmis, taikomomis visiems pacientams, kuriems jie galėtų padėti.

Lietuvos onkologų chemoterapeutų draugija, įkurta 2000 m., vienija per 90 narių.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Spyglys

Klaipėdos mero dviveidystė - kaip ant delno*

Arvydas Vaitkus lyg gaidys ant skiedryno pučiasi, kad neatiduos ministerijai Vaikų ligoninės, nors atidavė dešimt kartų didesnį ir vertingesnį turtą ...
2024-03-27
Skaityti daugiau

Svarbu, Sveikata

Meras apie iniciatyvą dėl Vaikų ligoninės: „Protu nesuvokiamas dalykas“

Reaguodamas į Seimo Sveikatos reikalų komiteto rekomendaciją prie Klaipėdos universiteto ligoninės (KUL) prijungti Klaipėdos savivaldybės valdomą Vaikų ligoninę, trečiadienio rytą ...
2024-03-27
Skaityti daugiau

Svarbu, Sveikata

Teismas nubraukė pirminę ligoninės pergalę dėl beveik 138 tūkst. eurų

Klaipėdos universiteto ligoninė toliau murkdosi jos filialu tapusios, savivaldybės pavaldume buvusios, Klaipėdos universitetinės ligoninėse pradėtuose teisminiuose procesuose dėl pandemijos laikotarpio ...
2024-01-03
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This