Lietuvos lėlininkai mokysis Klaipėdoje

Kultūra

Rugsėjo 20–23 d. Vilniuje ir Klaipėdoje pirmą kartą vyks Lietuvos lėlių teatrų vitrina-festivalis „Materia magica LT“.

Jo metu Klaipėdos gyventojams, miesto svečiams, festivalių programų sudarytojams ir prodiuseriams iš Izraelio, Vokietijos, Japonijos, Lenkijos, Kroatijos, Šveicarijos, Kinijos, Jungtinės Karalystės, Estijos, Latvijos, Japonijos ir Turkijos bus pristatyta dvylika lietuviškojo lėlių teatro spektaklių. Prieš lėlių teatro vitriną rugsėjo 15–20 d. lėlių teatro profesionalai bus kviečiami į kūrybines dirbtuves.

Šiemet dirbtuvėse savo patirtimi dalinsis mentoriai Gérardas Schiphorstas ir Marije van der Sande iš „TAMTAM objektentheater“ bei Zvi Saharas iš „Puppet Cinema“. Dirbtuves organizuoja Lietuvos nacionalinis centras UNIMA kartu su Izraelio ambasada Lietuvoje ir kviečia į jas teatro studentus ir lėlių teatro profesionalus, aktorius, režisierius, muzikantus, vizualiųjų menų ir kino animacijos kūrėjus iš visos Lietuvos.

Klaipėdoje įsikūręs centras UNIMA ne vienerius metus aktyviai rengia mokymus profesionaliems lėlininkams, siekia sudaryti sąlygas bendrauti ir bendradarbiauti, tuo pačiu kurdami stiprią lėlininkų bendruomenę.

Pirmųjų dirbtuvių „PuppetCinema: atgaivinanti kameros akis“ mentorius, iš Izraelio kilęs ir šiuo metu ten kuriantis režisierius, aktorius, lėlininkas, lėlių ir objektų teatro bei kino grupės „PuppetCinema“ įkūrėjas Zvi Sahar, dalyvius supažindins su lėlių teatro ir kinematrografijos jungties specifika.

2009 m. prasidėjęs meninis „PuppetCinema“ eksperimentas, pasitelkdamas cinema verité estetiką, ieško sąveikos taškų tarp lėlių, objektų teatro ir kino; garso efektų įrašų, dizaino ir tiesioginės vaizdo transliacijos. Dirbtuvių dalyviai turės išskirtinę galimybę sužinoti apie lėlių bei kameros animavimo ir manipuliavimo procesų skirtumus ir panašumus, mokytis pasakojimo meno (visual storytelling) subtilybių bei kitų technikų ir metodų, padėsiančių teatro, lėlių ir objektų animavimo, kinematografijos elementus sujungti į vientisą tarpdisciplininį meno kūrinį.

Rugsėjo 18 d. startuos antrosios kūrybinės dirbtuvės „Slaptas objektų gyvenimas“. Dirbtuvių mentoriai Gérardas Schiphorstas ir Marije van der Sande iš „TAMTAM objektentheater“ (Olandija) kartu su kitais TAMTAM grupės kūrėjais jau beveik 4 dešimtmečius kuria vaizdų ir objektų teatrą be žodžių. Jų išvystytas savitas stilius balansuoja tarp plastinių menų ir teatro; spektakliuose didelis dėmesys skiriamas muzikai ir garsiniams spektaklio elementams. Dirbtuvių metu dalyviai iš rastų objektų kurs vizualų, bežodį spektaklį. Pradėdami objektų atranka, jų atgaivinimu, baigdami vizualaus scenarijaus rašymu, dalyviai mokysis atidžiau įsižiūrėti į daiktus ir medžiagas, pažinti juos, atrasti iš pirmo žvilgsnio negyvuose objektuose slypinčią istoriją ir dramatinę liniją, padėsiančią kurti ir spektaklio dramatizmą.

Tikimasi, kad dirbtuvės taps patogia, atvira erdve dalintis žiniomis, naujos patirtys suteiks kūrybinį impulsą, o mentorių pristatyti metodai padės lėlininkams įvairius, naujai užgimusius sumanymus įgyvendinti ir techniškai. Lietuvos nacionalinis UNIMA centras planuoja ir toliau vykdyti tokio pobūdžio projektus bei tikisi dar didesnio ir aktyvesnio lėlininkų dalyvavimo juose.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kultūra

Klaipėdos lėlių teatre - šokio premjera suaugusiems

Kovo 21, 22, 23 d. Klaipėdos lėlių teatre vyks šokio ir šešėlių monospektaklio suaugusiesiems premjera „Kontūrai“. Tai – Klaipėdos lėlių ...
2024-03-18
Skaityti daugiau

Kultūra

Klaipėdos lėlininkus nudžiugino mažųjų vokietukų smalsumas

Praėjusią savaitę Niurnberge (Vokietijoje) vykusiame XIII tarptautiniame vaikų teatrų festivalis „Panoptikum“ dalyvavo Klaipėdos lėlių teatras. Be lietuvių šiemet festivalio programoje ...
2024-02-13
Skaityti daugiau

Kultūra

Savaitgalį klaipėdiečiai kviečiami į Lėlių teatro spektaklius bei parodos atidarymą

Pirmąjį vasario savaitgalį Klaipėdos lėlių teatras kviečia pasitikti drauge. Teatre – ne tik pamėgti repertuariniai spektakliai, bet ir parodos atidarymas. ...
2024-02-01
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This