Nidoje – tarptautinės kūrybinės dirbtuvės

Regionas

Į rudenėjančią Nidą renkasi menininkai: rugsėjo 16 – 23 d. čia vyks kūrybinės dirbtuvės „Baltijos jūra: takus monumentas“ (angl. The Baltic Sea: A Liquid Memorial) apie teritorines ribas, migruojančias atmintis ir tarpkultūrines akistatas. Dirbtuves ves žinomi alternatyvių monumentų kūrėjai, menininkai Horstas Hoheiselis ir Andreasas Knitzas iš Vokietijos.

Kuršių nerijoje akivaizdi erdvinė, politinė, ekonominė ir kultūrinė fragmentacija – trumpa valstybinė siena prie Nidos, skirianti Lietuvą arba Europos Sąjungą ir Rusijos Federaciją, dalina Kuršių neriją į dvi dalis.

Siena Kuršių  nerijoje su Kaliningrado sr. Paulinos Pukytės nuotr.

Pranešama, kad dirbtuvių „Takus monumentas“ dalyviai bandys atgaivinti suskeldėjusius Lietuvos ir Kaliningrado kultūrinius ryšius.

Ateinančią savaitę VDA Nidos meno kolonijoje darbuosis dvylika kūrėjų iš Dublino, Hagos, Kaliningrado, Londono, Maskvos ir Vilniaus. Tarp jų menininkė ir rašytoja, 11-osios Kauno bienalės kuratorė Paulina Pukytė ir Lukiškių aikštės memorialo konkurso nugalėtojas Andrius Labašauskas.

Organizatoriai norėtų, kad kūrybinių dirbtuvių dalyviai pažvelgtų į politines sienas kūrybiškai. Gamtoje nėra sienų – ilgainiui augmenija užgožia tikrus, net grėsmingus ir įsivaizduojamus riboženklius. Pavyzdžiui, vadinamoji Geležinė uždanga Berlyne per kelis dešimtmečius virto pieva, kurioje galima sportuoti ir žaisti.

„Rengdami kūrybines dirbtuves norime sukurti žaismingų būdų kirsti sieną. Pavyzdžiui, galime ištempti paplūdimio tinklinio tinklą ir sužaisti tarpvalstybines rungtynes su Rusijos ir Lietuvos žaidėjais. Galime įveikti įsivaizduojamą sieną banglentėmis, kaitais ar valtimis, su pačių pasigamintomis burėmis. Kurdami pabandysime meninėmis priemonėmis suminkštinti tarp dviejų politinės galios blokų stovinčią sieną“,  – sako kūrybinių dirbtuvių vadovai.

H. Hoheiselis ir A.  Knitzas, kartu dirbdami nuo 1994-ųjų, yra sukūrę chrestomatinių memorialinių projektų, žinomų kaip antipaminklai, arba paminklų negatyvai. Tokiu būdu jie ieško naujų formų masinių žudynių ir diktatoriškų režimų aukoms atminti. Savo projektus jie yra įgyvendinę Vokietijoje, Lenkijoje, Izraelyje, Venesueloje, Brazilijoje, Kambodžoje ir kitur. Pernai 11-osios Kauno bienalės kvietimu menininkai sukūrė naują  kūrinį „Perdirbta atmintis“ (angl. Recycled Memory) Sąjungos aikštėje Kaune.

Kūrybines dirbtuves „Baltijos jūra: takus monumentas“ drauge organizuoja Thomo Manno kultūros centras, nevyriausybinė organizacija „Art Mission“ (Kaliningradas) ir VDA Nidos meno kolonija.

Dirbtuvės yra ES programos „Kūrybiška Europa 2014-2020“ projekto „Nuo konflikto iki sugyvenimo per kūrybiškumą ir kultūrą“ dalis. Projektą remia Goethe‘s institutas Lietuvoje, Lietuvos kultūros taryba ir Lietuvos Respublikos kultūros ministerija, ES programa „Kūrybiška Europa“.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kultūra

Švyturių metams - kūrybinės dirbtuvės

Sausio 26 d., penktadienį, 17-19.30 val., Klaipėdos kultūrų komunikacijų centras kviečia į Parodų rūmus, kur vyks kūrybinės dirbtuvės, skirtos paminėti ...
2024-01-23
Skaityti daugiau

Kultūra

„TheATRIUM" startas - su Lietuvos teatro vitrina

Gegužės 24–28 dienomis Klaipėdos dramos teatro trijose salėse bus parodyta net 11 spektaklių. Penkių dienų teatrinis maratonas – Lietuvos teatro vitrina yra viena ...
2023-05-15
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This