Neringoje įamžins prancūzų karių atminimą

Regionas

Rugsėjo 20-ąją, ketvirtadienį, Neringoje bus atidengtas memorialinis objektas, skirtas įamžinti prancūzų karių, prisidėjusių prie Kuršių nerijos kraštovaizdžio formavimo, atminimo įamžinimui.

Mirties slėnis. Neringos savivaldybės nuotr.

Istoriniai šaltiniai liudija, kad prancūzų karo belaisvių stovykla Kuršių nerijos Mirties slėnyje veikė 1916-aisiais. Tai pažymima ir Nidos mokyklos kronikoje, kurioje rašoma, kad sargybiniai gyveno barakuose, o prancūzų belaisviai – palapinėse. Prancūzai kasdien atžygiuodavo į Purvynę ir nukasdavo kopą – taip darė vietą statyboms. 1916 metų spalio pradžioje stovykla buvo apleista.

Kai kuriuose tekstuose galima rasti informacijos apie tai, kad prancūzų belaisvių stovykla Mirties slėnyje buvo įkurta 1870-1872, vykstant Prūsijos – Prancūzijos karui. Vis dėlto pastaroji informacija kol kas yra istoriniais šaltiniais nepatvirtinta legenda, sakoma Neringos savivaldybės pranešime spaudai.

Prancūzų karių atminimo įamžinimą inicijavo Prancūzijos ambasada Lietuvoje. Vykstant diskusijai apie tai, koks memorialinis objektas galėtų atsirasti, pasirinkta suoliuko-skulptūrinės kompozicijos idėja. Šio memorialinio objekto darbus finansavo Istorinio paveldo, atminties ir archyvų tarnyba (direkcija) prie Prancūzijos gynybos ministerijos. Iš kelių dešimčių idėjų pasirinktas skulptoriaus Kęstučio Musteikio pasiūlymas „Paukštis“.

Meninis suoliukas su įrašu bus atidengtas rugsėjo 20-ąją, ketvirtadienį, 16 val. greta tako, vedančio link Saulės laikrodžio. Priešais siūlomą vietą atsiskleidžia Mirties slėnio panorama. Ceremonijoje dalyvaus Neringos savivaldybės meras Darius Jasaitis, Prancūzijos ambasadorius Lietuvoje Philippe Jeantaud, kurorto bendruomenės nariai.

 

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Regionas

Vykstantiems į „Žiobrines“ Neringoje - įvažiavimo lengvata

Artėjantį savaitgalį Neringa organizuoja „Žiobrines“ ir kviečia leistis į kulinarinę kelionę po Kuršių neriją. Čia bus kepami ypatingai paruošti, ant ...
2024-04-23
Skaityti daugiau

ELTA

Nidoje žada statyti uždarus teniso kortus

Nidoje planuojama statyti uždarą sporto centrą, pirmadienį pranešė Neringos savivaldybė. „Matome didžiulį poreikį patalpų, kuriose būtų galima aktyviai sportuoti šaltuoju ...
2024-04-15
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės, Svarbu

Neringos merą ir savivaldybės įmonės direktorių siekęs papirkti verslininkas nuteistas pagrįstai

Penktadienį Klaipėdos apygardos teismas, apeliacine tvarka išnagrinėjęs baudžiamąją bylą, atmetė teisiamojo 49-erių verslininko Tomo Petro Radiko iš Panevėžio apeliacinį skundą ...
2024-04-12
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This